_John 18.10.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 A może dać (...) A MOŻE zadziała, a może NIE. A może zrobić tak, by od razu DZIAŁAŁO jak należy? Przeglądnij dokumentacje, którą ci wysłałem. Są tam schematy. Przemyśl dobrze sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 18.10.2016 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 (edytowane) Jeszcze myślę nad zastosowaniem takiego bufora oczywiście nie dużego ok 100l odrazu za pompą ciepła spełniał by wtedy rolę takiego sprzęgła hydraulicznego. A kk nie miały by przestojów gdyby pompa ciepła nie chodziła. Chodzi o najprostszy bufor bez żadnych tam pierdół w środku. Wtedy 1 pompka na kk i drabinki a druga na podłogówkę? Ten muj obecny układ to obiegówki załączają się dopiero jak pompa wystartuje i wyłączają ok po 5 minutach jak stanie. Tak jak mówisz trzeba dobrze przemyśleć sprawę. Jednak chyba wychodzi na to że będzie trzeba ocieplić jak najprędzej budynek. Edytowane 18 Października 2016 przez uli27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.10.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Wtedy 1 pompka na kk i drabinki a druga na podłogówkę? [ATTACH=CONFIG]370531[/ATTACH] . Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 18.10.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 No to chyba wyszło na to że bez pompek się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.10.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 No to chyba wyszło na to że bez pompek się nie obejdzie Pompy masz przy rozdzielaczach. One są tam całkowicie zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 19.10.2016 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Co powiecie na taki zbiornik? Generalnie jedyny jaki znalazłem z wiszących i ok 100l bez wężownic w środku.http://www.budujesz.pl/biawar-zbiornik-buforowy-ocieplony-bu-100-8-100l-18104-83931/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.10.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zastosuj się do moich wskazówek i dużo sobie polepszysz. Jak nazbierasz kase to ocieplisz. Pozbycie się pomp w rozdzielaczach i mieszaczy to żadne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 19.10.2016 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Zastosuj się do moich wskazówek i dużo sobie polepszysz. Jak nazbierasz kase to ocieplisz. Pozbycie się pomp w rozdzielaczach i mieszaczy to żadne koszty. Wiem tylko wczoraj dość dogłębnie analizując wszystko najbardziej usprawnił by tą instalację bufor ciepła bo służył by jako sprzęgło hydrauliczne. Woda wracająca z kk i drabinek jest dużo bardziej ciepła niż ta co wraca z podłogówki przez to pompa za szybko się wyłącza. pozbycie się mieszaczy i pomp za wiele nie pomoże w tej kwestii. Nie wiem tak mi się wydaje. Co innego jak bym miał samą podłogówkę wtedy bym się zgodził z Tobą w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 20.10.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Co powiecie na takie rozwiązanie bufora? Czy lepiej taki bufor? Rozmawiałem jeszcze z pompiarzem i dopiero mi w głowie namieszał. Twierdzi że bufor owszem tak ale tylko na samym powrocie. Żeby dodać jakby wody tym klimakonnwektorom a obecny układ który mam zostawić bez zmian. Jeszcze taki pomysł co mi przyszedł to powrót wody z kk wpiąć do zasilania podłogówki? Dosyć wydłużyło by to pracę pompy i zasilania kk Edytowane 20 Października 2016 przez uli27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.10.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 W pierwszym poście piszesz, że jesteś niezadowolony z kosztów ogrzewania Twoją pompą ciepła. Instalacja bufora w tej materii nie zmieni nic na lepsze - prędzej w drugą stronę. Nie tędy droga:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 22.10.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Nie daje mi spokoju fakt wyboru ścian 50 cm. Co Cię do tego skłoniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.10.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Nie daje mi spokoju fakt wyboru ścian 50 cm. Co Cię do tego skłoniło? Może to miał być "wilczy szaniec" dla Antoniego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.10.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Nie daje mi spokoju fakt wyboru ścian 50 cm. Co Cię do tego skłoniło? To dosyć powszechny mit, że ściany ze styro dają termos, na który niektórzy się nabierają -- podobnie jak ludzie nadal dają się wpuścić w kalafiory, WG i ogrzewanie węglosyzyfowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.10.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Jeszcze myślę nad zastosowaniem takiego bufora oczywiście nie dużego ok 100l odrazu za pompą ciepła spełniał by wtedy rolę takiego sprzęgła hydraulicznego. A kk nie miały by przestojów gdyby pompa ciepła nie chodziła. . Uprość układ, tak jak kilka osób już pisało. Z pc doda powinna płynąć bezpośrednio do rozdzielaczy bez żadnego mieszacza, zaworów termostatycznych, bypasów, czy czegoś podobnego. Sprzęgła nie montuj, bo to Ci nic nie da, jak pc stanie, to kk zaraz się zrobią zimne, bo w 100l wiele ciepła nie przechowasz, więcej w podłodze. Zrób taki układ pc-> rozgałęzienie na 2 sekcje (podogówka i kk), a na każdej sekcji obiegówka->rozdzielacz i tyle. Będziesz mógł sterować niezależnie obydwoma sekcjami. Sprawdź jak to zadziała, jeśli kiepsko, to wtedy kombinuj dalej. Ocieplenie to bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.10.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Zrób taki układ pc-> rozgałęzienie na 2 sekcje (podogówka i kk), a na każdej sekcji obiegówka->rozdzielacz i tyle. Będziesz mógł sterować niezależnie obydwoma sekcjami. Sprawdź jak to zadziała, jeśli kiepsko, to wtedy kombinuj dalej. Ocieplenie to bardzo dobry pomysł. Dokładnie tak to u mnie wygląda:yes: z tymże obiegówka jest tylko jedna - ta w pompie. Układ hula już czwarty sezon bezawaryjnie i tanio. Zadowolenie 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.12.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 map78. Czy coś się zmieniło w Twojej instalacji do tej opisywanej poniżej ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214103-Jakie-mamy-kot%C5%82y-na-ekogroszek/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 29.08.2017 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Wiec po waszej namowie chce ocieplić budynek. Wiec pojawił się kolejny problem czy dać wełnę czy steropian? Przypomnę że bydynek postawiony z bustaka ceramicznego Jopek grubość 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.08.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Jeśli mowa o ociepleniu ścian to lepiej wybrać styropian. Tańsza robocizna i lepszy współczynnik przenikania ciepła przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uli27 29.08.2017 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 No właśnie dużo tańsza boje się żeby nie zrobić trochę termosu. Wełna zawsze oddycha a styropian nie. Koledzy radzili dać 15 cm styropianu ale znowu przy takiej grubości muru bede miał głębokie wnęki okienne i postanowiłem dać 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.08.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 No właśnie dużo tańsza boje się żeby nie zrobić trochę termosu. Wełna zawsze oddycha a styropian nie. Koledzy radzili dać 15 cm styropianu ale znowu przy takiej grubości muru bede miał głębokie wnęki okienne i postanowiłem dać 10 cm. Oddycha? Ściana zaizolowana wełną również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts