Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła duże zużycie prądu - dom 200m2 podłogówka i klimakonwektory

uli27

Recommended Posts

Tak by wychodziło. A to źle?

Są małe. Mysle że z pompy masz wyjście 1 cal który następnie dławisz. Jak wspominałem wcześniej odezwij sie do kogos kto ma podobna instalacje, pomoże Ci to wysterować. Bufor to ostateczność. A mieszacze to pierwsza rzecz jaką wywaliłem u siebie, Tobie też radzę

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jest wyjście 1 cal. A co zastosować zamiast mieszaczy jak to wszystko w tej skrzynce połączyć ze sobą? Napisałem już do tego forumowicza co pisałeś i czekam za odpowiedzią.

Pytałeś o odwierty u mnie jest korektor płaski coś takiego

20111123_004.jpg

Mówicie też ze pompa jest słaba ale grzałka nawet przy -20 mi się nie załączała tylko dawała radę sama pompa

Edytowane przez uli27

Tak jest wyjście 1 cal. A co zastosować zamiast mieszaczy jak to wszystko w tej skrzynce połączyć ze sobą? Napisałem już do tego forumowicza co pisałeś i czekam za odpowiedzią.

Pytałeś o odwierty u mnie jest korektor płaski coś takiego[ATTACH=CONFIG]370450[/ATTACH]

Pompa ma wbudowaną obiegówkę?? Jeśli tak to nic zamiast mieszaczy, zwyczajnie rura prosto do belki, Ty sterujesz temperatura zasilania a nie jakaś pompka z obejściem

Kolektor jesli wyrabia czyli trzyma dobre temperatury zostaw w spokoju, a właśnie jakie masz temp na zasilaniu i powrocie z DZ

Edytowane przez photos

Nie wiem czy zaglada tu jeszcze rwxw zdaje się że on ma u siebie na górze klimakonwektory (ale nie jestem pewny) i potrafił to zgrac bez bufora z podłogówką. Napisz do niego na pw

Ja mam podobnie i nie mam problemu ... może z wyjątkiem momentu, gdy pompa grzeje CWU bo wtedy nie działa obiegówka. Tak to wystarcza klimakonwektorom, to co jest w obiegu. Przecież podłogówka to bufor ... i to duży.

albo oszukać klimakonwektory aby działały na niższym zasilaniu. prawdopodobnie nie ruszą poniżej 35C.

A dlaczego trzeba oszukiwać klimakonwektory aby działały na niższym zasilaniu ?

Tak ma wbudowaną obiegówkę. Pisałem wcześniej że taki schemat o którym mówisz sprawdzał się jak nie było klimakonwektorów i drabinek.

Obecnie wejście dolnego źródła 14 wyjście 8

Chodzi Ci pewnie żeby to wywalić jak zaznaczyłem na rysunku ?

[ATTACH=CONFIG]370451[/ATTACH]

Zgadza się

Ja mam podobnie i nie mam problemu ... może z wyjątkiem momentu, gdy pompa grzeje CWU bo wtedy nie działa obiegówka. Tak to wystarcza klimakonwektorom, to co jest w obiegu. Przecież podłogówka to bufor ... i to duży.

A dlaczego trzeba oszukiwać klimakonwektory aby działały na niższym zasilaniu ?

Kolego może wżucisz jakiś schemat jak masz to podłączone albo wytłumaczysz mi w miarę prosto żebym zrozumiał

Gość Arturo72
Kolego może wżucisz jakiś schemat jak masz to podłączone albo wytłumaczysz mi w miarę prosto żebym zrozumiał
Pogadaj z map78,on ma klimakonwektory z podłogówka:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214103-Jakie-mamy-kot%C5%82y-na-ekogroszek&p=6615659&viewfull=1#post6615659

Wyjście z pompy dzieli się na dwa rozdzielacze. Jeden jest dla piętra (klimakonwektory) drugi to parter (podłogówka).

Przepływy ustawiałem na rotametrach, tak aby podłogówka w miarę równo grzała.

Gdy przychodzi okres grzewczy, to pompka GZ pracuje cały czas gdy temperatury na zewnątrz są odpowiednio niskie i ona miesza wodę z podłogówki z tą z klimakonwektorów nawet jak pompa nie pracuje ... po prostu podłogówka oddaje ciepło krążącej wodzie.

Ale może mój przypadek jest nieco nie standardowy, bo pompa u mnie inwertorowa a w ostatnie mrozy z pompy do instalacji wychodziło max 31-32 C i to wystarczało dla klimakonwektorów (szkielet drewniany) .

No to takie rozwiązanie sprawdza się jeśli nie ma drabinek ani klimakonwektorów bo tedy pompce lżej jest popchnąć wodę do grzejników niż do podłogówka w efekcie tego podłogówka przestaje grzać

Widzisz to jest takie gdybanie

Musi to obejżeć ktoś kto sie na tym zna

Masz tam cos mocno pokrecone, pewnie z pomy zasilanie idzie 1 calem do konwektorów i drabinek, a w podłoge puszczeone mniejsza rurka. Nie wiem tak sie domyslam.

Ale ok, jak wodzie łatwiej jest w konwektory to jej utrudnij, tak aby poszla tez i w podloge. Masz jakies zawory na grzejnikach? trzeba troche zmniejszyc przepływy i obserwować rotamatry na belkach, będziesz widział czy jest przepływ wody przez podłogowke

Autor ma w konwektory puszczone bez rozdzielacza czyli ciezko tym sterowac

To może zaworami trochę zdławi przepływ w KK ? Bo zawory, to chyba ma ?

Co prawda trzeba to na czuja robić, ale da się ....

Można by najpierw zakręcić wszystkie KK a potem powoli stopniowo je odkręcać po równo aż w najdłuższej pętli podłogówki zacznie spadać przepływ. Oczywiście po wywaleniu tego co nie potrzebne

Widzisz to jest takie gdybanie

Musi to obejżeć ktoś kto sie na tym zna

Masz tam cos mocno pokrecone, pewnie z pomy zasilanie idzie 1 calem do konwektorów i drabinek, a w podłoge puszczeone mniejsza rurka. Nie wiem tak sie domyslam.

Ale ok, jak wodzie łatwiej jest w konwektory to jej utrudnij, tak aby poszla tez i w podloge. Masz jakies zawory na grzejnikach? trzeba troche zmniejszyc przepływy i obserwować rotamatry na belkach, będziesz widział czy jest przepływ wody przez podłogowke

No właśnie tylko gdzie kogoś takiego znajdę :( Jest dokładnie tak jak piszesz próbowałem przykręcać grzejniki ale jest wtedy problem z dojściem do ostatniego który jest położony najdalej. Będę musiał sam popróbować. Fajny wydaje się pomysł z wykorzystaniem podłogówki jako bufora