Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła duże zużycie prądu - dom 200m2 podłogówka i klimakonwektory

uli27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Faktycznie trunki szlachetne i mocy im nie brakuje :)

Zatem rzuć odpowiedź biane7 z wyjaśnieniem czemu tak bezmyślnie przystał na w/w sytuację ;)

Edytowane przez Arturo72

piątkowy browar juz otwarty widze .....

Masakra... widać w życiu się niczego nie nauczy -- zupełnie jak osoby które sam tak swobodnie krytykuje. :/

Co się dziwić człowiekowi jak ostatnio jeden znajomy u którego robiłem dostał na 10 ofert 7 z pompami gruntowymi...? A dom izolacje 30 od gruntu, 20 ściany 30 dachu i rekuperacja plus okna ciepły montaż wysokiej klasy... Średnia cena systemu 60 tys zł.

Macie jakąś traumę z tymi gruntowymi pompami. Z głową zrobiona gruntówka (czyt bez przepłacania za firmę i odwierty) jest niewiele droższa niż powietrzna -- jest za to bardziej komfortowa (nie hałasuje za oknem), bardziej wytrzymała (przynajmniej w teorii bo całość pracuje w stabilnych warunkach) i daje lepszą wydajność.

Macie jakąś traumę z tymi gruntowymi pompami. Z głową zrobiona gruntówka (czyt bez przepłacania za firmę i odwierty) jest niewiele droższa niż powietrzna -- jest za to bardziej komfortowa (nie hałasuje za oknem), bardziej wytrzymała (przynajmniej w teorii bo całość pracuje w stabilnych warunkach) i daje lepszą wydajność.

To poproszę o namiary na firmę która za nie więcej jak 20 tys zł dostarczy markową pompę , wykona wszystkie roboty ziemne łącznie z wykonaniem DZ , wszystko oczywiście zamontuje/uruchomi , oczywiście w cenie musi być też cały osprzęt kotłowni , łącznie z zbiornikiem CWU i da gwarancję z FV.

Czekam , sądzę że wielu będzie zainteresowanych i nikt nie będzie wtedy myślał nad pompami PV ...

Gość Arturo72

Myjku,po 5 latach użytkowania powietrznej nie dałbym się namówić za żadne skarby na gruntową ;)

Nawet za jakąś chińszczyzne w cenie p-w.

3500kWh czyli jakis tysiąc rocznie za c.o +cwu jeśli chodzi o koszty eksploatacji a komfort ? Dwa wiatraki na zewnątrz zamiast w gruncie ale u mnie grunt jest droższy niż powietrze :D

Edytowane przez Arturo72

To poproszę o namiary na firmę która za nie więcej jak 20 tys zł dostarczy markową pompę , wykona wszystkie roboty ziemne łącznie z wykonaniem DZ , wszystko oczywiście zamontuje/uruchomi , oczywiście w cenie musi być też cały osprzęt kotłowni , łącznie z zbiornikiem CWU i da gwarancję z FV.

Czekam , sądzę że wielu będzie zainteresowanych i nikt nie będzie wtedy myślał nad pompami PV ...

Oczywiście, gdy tylko pokażesz PCPW, w odniesieniu do poruszonego wątku, mającą 8kW przy -20@22 za 20k brutto.

Oczywiście, gdy tylko pokażesz PCPW, w odniesieniu do poruszonego wątku, mającą 8kW przy -20@22 za 20k brutto.

Dodałeś warunek nie do spełnienia :)

U kaszpira jego nie ma. Jak ktoś myślal przy budowie to przy -20*C nie potrzebuje 8kw, przynajmniej w zakresie domow do 150m2.

Mimo wszystko zwiększając pułap do 26tysi (Panasonica już w tej cenie znajdzie) niezajdziemy gruntowki na gotowo. Może się mylę?

w domu wszyscy zdrowi?

Czytając tylko na tym forum o różnych problemach, jakie mieli ludzie z markowymi pompami, tylko umacniam się w przekonaniu, że wybór polskiego producenta to był najlepszy wybór.

Dodałeś warunek nie do spełnienia :)

Przecież tak się dobiera pompę i taką autor, do którego były przytyki, posiada. Ja zresztą też taką zamierzam zainstalować.

U kaszpira jego nie ma.

Wiem że nie ma, bo posiada znacznie MNIEJSZY dom.

Jak ktoś myślal przy budowie to przy -20*C nie potrzebuje 8kw,

Ja myślałem przy budowie i stwierdzam że ciśnięcie na zmniejszenie mocy i zapotrzebowania spowodowałoby lawinowy wzrost kosztów. Wolę więc dopłacić do większej pompy, szczególnie że w lato przyda mi się większa moc do grzania basenu ogrodowego. ;P

przynajmniej w zakresie domow do 150m2.

Tu omawiamy dom 170m2 (czyli blisko mojego) i niewykluczone że grzany jest także garaż. Więc zakładamy że jednak potrzebuje te 8kW w największym stresie.

Mimo wszystko zwiększając pułap do 26tysi (Panasonica już w tej cenie znajdzie) niezajdziemy gruntowki na gotowo. Może się mylę?

Mimo wszystko szastanie opiniami bez konkretnego punktu odniesienia jest bez sensu. Mnie instalacja na PC PW kosztowałaby jakieś 28 tys. na gotowo z kotłownią, na gruntówki dostałem oferty, także od instalatorów udzielających się w tym wątku, w przedziale 30-35 tys. brutto na gotowo bez kiwnięcia palcem. Natomiast podstawowa zaleta gruntówki jest taka, że jak ktoś nie ma dwóch lewych rąk, to pociśnie wiele elementów instalacji samemu i zejdzie z kosztami -- co ciężko jest zrobić przy powietrznej, bo jednak do zabawy z rurkami i czynnikiem trzeba mieć trochę więcej doświadczenia. Mimo że sam instalowałem sobie w obecnym domu splita i trochę o tym wiem (mam nawet pompę próżniową, manometry, a nawet giętarkę do rur i kielicharkę), to bym się nie podjął instalacji NOWEJ PCPW. Aha, no i "markowa" pompa to dla mnie POLSKA pompa, a nie wiesiek czy inny burdelus.

Masakra... widać w życiu się niczego nie nauczy -- zupełnie jak osoby które sam tak swobodnie krytykuje. :/

Ze to niby do mnie ? jesli tak czego sie mam nib nauczyc lub nie ? picia trunków czy bycia "suwerenem " ? jesli byla wyzej sugestia do arturo72 (bo trudno to nazwac w tym przypadku krytyka) to dotyczyła sfomułowań odbiegających od przedmiotu dyskusji i jak czuje raczej żartobliwa.

@bjane7

co do meritum : jeszcze mam watpliwosc bo napisałeś 25 kWh dziennie to w zaden sposób nie wychodzi 2650kWh co więcej być może podałeś łączne zuzycie całego domu (podajesz rachunek) a to jest bardziej prawdopodobne chyba że odczyt podajesz z podlicznika ( ale tego nie napisałeś) u mnie za styczeń było ~1300 kWh w grudniu trochę mniej co łącznie zbliża się do wyniku który podałeś. Jesli to same grzanie to jak pisałem wcześniej dużo. Podaj też parametry domu bo inaczej to wróżenie z fusów.

Edytowane przez gogush

Czytając tylko na tym forum o różnych problemach, jakie mieli ludzie z markowymi pompami, tylko umacniam się w przekonaniu, że wybór polskiego producenta to był najlepszy wybór.

A co to ma wspólnego ?

Bardzo ważne jest poprawne zamontowanie i skonfigurowanie pompy jak i całej kotłowni. Jak się źle zamontuje jakąś nawet najdroższą pompę to będzie ona źle działała i będzie na nią klient narzekał , a tak naprawdę nie będzie tu nic winna pompa a brak wiedzy instalatora i źle wykonana instalacja ...

Myślę że większość problemów wynika właśnie ze żle dobranej , źle zainstalowanej pompy , źle wykonanej kotłowni jak i złym ustawieniu pompy ...

Jak ludzie kupują markowe pompy ciepła PW (Samsung.LG,Panasonic,Mitsubishi.Atlantic i wiele innych) to powinno wyceny pomp gruntowych też porównywać do pomp markowych producentów aby porównanie było uczciwe ...

Jak ktoś chce najtaniej to przecież też są tanie chińskie pompy PW , czasami nawet 2x tańsze od pomp znanych producentów ...

Jak ludzie kupują markowe pompy ciepła PW (Samsung.LG,Panasonic,Mitsubishi.Atlantic i wiele innych) to powinno wyceny pomp gruntowych też porównywać do pomp markowych producentów aby porównanie było uczciwe

Uczciwie to będzie jak się porówna bebechy w pompie a nie plakietkę producenta. Śmiem twierdzić że "niemarkowe" polskie PCGW mają lepsze komponenty niż nawet najbardziej markowe powietrzne. Chcesz porównywać producenta to znajdź takiego co oferuje gruntówki i powietrzne --ceny porównać to nie problem, aczkolwiek wiadomo że na gruntówce zedrą więcej, bo mogą.

Mnie wychodzi gruntowa więcej niż powietrzna, ale też jest to cena przy przewymiarowanym o 2 do nawet 3kW wymienniku w stosunku do mocy pompy.

Przecież problem sporego zużycia prądu został już wcześniej wskazany. Instalator przy wygrzewaniu jastrychu odpalił grzałki i zapomniał o tym wspomnieć inwestorowi. Widocznie bał się od razu zbytnio obciążyć DZ i to wszystko. Do tego dom nowy, nie do końca wykończony- spora ilość wilgoci technologicznej dokłada swoje kwh zużycia.

Mieszkamy od Maja 2017

Dom 210 m ( w tym garaż 40m2 w połowie ogrzewany 15 C pomimo ze na regulatorze temp mam 10 C).

Silka 24 + szary styropian 23 cm.+ dach wełna Supermata 25 cm.

Garaż odizolowany od części mieszkalnej styro 10cm ściany i sufit 5 cm.od strony garażu.

Wszystkie otwory okienne po obwodzie oklejone płyta PIR 0,021.

Dodatkowo zainstalowana Rekuperacja.

Pompa Ciepła ustawiona jest :

Krzywa grzania 3 (przesunięcie 3)

stopniominuty -200 włącz sprężarkę.

Grzałka ele. praktycznie sie nie włącza się.

Od Listopada juz prąd normalny nie budowlany G11 tylko bo zastanawiam się nad Fotowoltaiką aby nie płacić takich rachunków.