bjane7 04.02.2018 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Jakie izolacje? Podłogówka wszędzie? Jakie temperatury? od kiedy dom zamieszkany? Mieszkamy od Maja 2017 Dom 210 m ( w tym garaż 40m2 w połowie ogrzewany 15 C pomimo ze na regulatorze temp mam 10 C). Silka 24 + szary styropian 23 cm.+ dach wełna Supermata 25 cm. Garaż odizolowany od części mieszkalnej styro 10cm ściany i sufit 5 cm.od strony garażu. Wszystkie otwory okienne po obwodzie oklejone płyta PIR 0,021. Dodatkowo zainstalowana Rekuperacja. Pompa Ciepła ustawiona jest : Krzywa grzania 3 (przesunięcie 3) stopniominuty -200 włącz sprężarkę. Grzałka ele. praktycznie sie nie włącza się. Od Listopada juz prąd normalny nie budowlany G11 tylko bo zastanawiam się nad Fotowoltaiką aby nie płacić takich rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 >> Za dwa miesiące zużycie 2.650 kW pewnie dom "nowka sztuka nie smigana" masz zuzycie circa 2 razy wieksze od mojego wiec normalne to nie jest a domu nie mam mniejszego Mieszkamy od Maja 2017, Te 2.650 to za cały dom, przepraszam ze nie napisałem tego. Od ponad Tygodnia mam podlicznik na PC i srednia jak na razie to 25 kW za PC tylko. To i tak duzo wychodzi prawie o 100% więcej niż było przy założeniu w ofercie Esg= 4.460 kWh/rok . Kontaktowałem się z NIBE i po sprawdzeniu ustawień i drobnej korekcie nadal to samo... 25kW/dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Co to za pi....lenie..... Ludzie? @bjane7 WYŁĄCZ GRZAŁKI!!!!!! w menu, ustaw sensownie krzywą, a najpierw napisz coś o instalacji więcej. I będzie dobrze. Grzałka była wyłączona, po ostatnim kontakcie z NIBE serwis -zmienili ustawienia żeby jednak grzałka się czasami włączała (praca PC 15 godzin na dobę) ale mimo to dalej się nie włącza. Ustawienie: Stopniominuty -200 , Krzywa 3 przesunięcie 3 Uruchomień sprężarki 11143 Czas pracy sprężarki 6918 h w trybie cwu 810 h Obliczona tepm zas. 16 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 04.02.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Grzałka była wyłączona, po ostatnim kontakcie z NIBE serwis -zmienili ustawienia żeby jednak grzałka się czasami włączała (praca PC 15 godzin na dobę) ale mimo to dalej się nie włącza. Ustawienie: Stopniominuty -200 , Krzywa 3 przesunięcie 3 Uruchomień sprężarki 11143 Czas pracy sprężarki 6918 h w trybie cwu 810 h Obliczona tepm zas. 16 C A jaki jest sens włączonej grzałki, dolne źródło nie wyrabia? Jaką masz temperaturę w domu ustawioną? Ile grzejesz cwu, wygrzewanie legionelli ile razy się załącza? Edytowane 4 Lutego 2018 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 04.02.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Grzałka była wyłączona, po ostatnim kontakcie z NIBE serwis -zmienili ustawienia żeby jednak grzałka się czasami włączała (praca PC 15 godzin na dobę) ale mimo to dalej się nie włącza. A jak to sprawdzasz że się nie włącza ? włączenie grzałki nie polepszy wyników zuzycia prądu . 25kWh dziennine daje w styczniu 775kWh (u mnie ~704 kWh) reszta to prąd bytowy. Zakłądając że miałes takie samo ustawienie w grudniu ( powinno być mniejsze zuzycie bo grudzień był ciepły) to szacuje że zuzyłeś ok 1400 kWh za dwa miesiace, czyli bytowy ponad 1000kWh na 2 miesiace (500kWh miesiecznie - to też podobnie jak ja choć ja wszystko mam na prąd łącznie z wodą i oczyszczalnią). Co wygląda bardziej znośnie choć zuzycie na grzanie mimo wszystko wydaje się za duże (ja z garażem mam ponad 300m2 powierzchni). Nie napisałeś czy masz grzejniki czy podłogówke czy mix jednego i drugiego. Z poprzedniego może wynikać temp. do jakiej grzejesz wode a to ma bezpośredni wpływ na COP i rachunki. Drugą rzeczą którą bym się zajął to CWU, do jakiej grzejesz i w jakim czasie (cały czas utrzymujesz temp CWU czy tylko w wybranych okresach ? ). Jak wyżej też napisano : jak masz włączoną Legionelle? bo wygrzanie zbiornika (też nie napisałes jakiej pojemności) do tanich nie należy. ufff to chyba na tyle do sprawdzenia .... EDYTA : zmień też taryfe G11 to najdroższe co moze byc , mozesz nawet wziąć nową G12as bedzie taniej po przejściu z G11 Edytowane 4 Lutego 2018 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.02.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Mieszkamy od Maja 2017, Te 2.650 to za cały dom, przepraszam ze nie napisałem tego. Od ponad Tygodnia mam podlicznik na PC i srednia jak na razie to 25 kW za PC tylko. To i tak duzo wychodzi prawie o 100% więcej niż było przy założeniu w ofercie Esg= 4.460 kWh/rok . Kontaktowałem się z NIBE i po sprawdzeniu ustawień i drobnej korekcie nadal to samo... 25kW/dobe. przecież w styczniu wychodzi Ci 770 kWh, a to najzimniejszy miesiąc (chociaż w tym roku całkiem ciepły). całkiem możliwe że zmieścisz się w tych 4460 kWh ( o ile było liczone na takie temperatury jakie masz w domu). no i i pytanie jak jest PC sterowana, czy masz tylko podłogówkę, jakie masz temperatury zasilania i dolnego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Mieszkamy od Maja 2017, Te 2.650 to za cały dom, przepraszam ze nie napisałem tego. Od ponad Tygodnia mam podlicznik na PC i srednia jak na razie to 25 kW za PC tylko. To i tak duzo wychodzi prawie o 100% więcej niż było przy założeniu w ofercie Esg= 4.460 kWh/rok . Kontaktowałem się z NIBE i po sprawdzeniu ustawień i drobnej korekcie nadal to samo... 25kW/dobe. Ja mam 240 m2 podłogówka 40 cm na stropie i 20 cm grafitu na ścianie ,20 cm pod podłogą + req 10-12 kWh /dobę . Nie zawsze wina jest w PC . np mostek cieplny . Albo cyrkulacja cwu w kiepskiej izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja mam 240 m2 podłogówka 40 cm na stropie i 20 cm grafitu na ścianie ,20 cm pod podłogą + req 10-12 kWh /dobę . Nie zawsze wina jest w PC . np mostek cieplny . Albo cyrkulacja cwu w kiepskiej izolacji No i takie zużycie było by zadowalające zdecydowanie ! Rewelacja. Tutaj zdecydowanie za mało mam na stropie 25 cm reszta zbliżona, podłoga 18 cm , ściana 23 cm. Co do mostków cieplnych - zamówiłem kamerę termowizyjną zobaczymy co pokaże ( czekam na ujemne temperatury.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 CZy wszystkie rurki masz na styropianie i oddalone od ścian. Czy masz izolowany fundament , Czy masz balkon ,taras, podest wejściowy wylany razem z wylewką podłogi lub połaczone z fundamentem. A może jakieś nadwieszenia podparte słupami betonowymi?czy masz Requ Znam przypadek odśnieżania balkonu przez podłogówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 przecież w styczniu wychodzi Ci 770 kWh, a to najzimniejszy miesiąc (chociaż w tym roku całkiem ciepły). całkiem możliwe że zmieścisz się w tych 4460 kWh ( o ile było liczone na takie temperatury jakie masz w domu). no i i pytanie jak jest PC sterowana, czy masz tylko podłogówkę, jakie masz temperatury zasilania i dolnego źródła. W grudniu niestety było mniej, w domu tylko podłogówka, w łazienkach drabinka(grzejnik). Obliczona temp zas. 30.6 C podgrzewacz pomocniczy - zablokowany CWU ustawione na Normalny, utrzymuje temp w zbiorniku 52-53 C ( moze zbyt wysoko ??) CWU od 23.00 - 16.00 oszczedny / ustawienia serwisowe przedział 37-42 C Od 16.00- 23:00 normalny / ustawienia serwisowe przedział 40 - 45 C Cyrkulacja 10 pracy / 20 przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) A Nie napisałeś czy masz grzejniki czy podłogówke czy mix jednego i drugiego. Z poprzedniego może wynikać temp. do jakiej grzejesz wode a to ma bezpośredni wpływ na COP i rachunki. Drugą rzeczą którą bym się zajął to CWU, do jakiej grzejesz i w jakim czasie (cały czas utrzymujesz temp CWU czy tylko w wybranych okresach ? ). Jak wyżej też napisano : jak masz włączoną Legionelle? bo wygrzanie zbiornika (też nie napisałes jakiej pojemności) do tanich nie należy. ufff to chyba na tyle do sprawdzenia .... Już pisałem przed chwilą o CWU, Mam tylko podłogówkę, a grzejniki drabinki w łazienkach ale tylko w jednej włączona. Temperatury parter 21 C, piętro pokoje 22 C a łazienka 23 C. podgrzewacz pomocniczy - zablokowany CWU ustawione na Normalny, utrzymuje temp w zbiorniku 52-53 C ( moze zbyt wysoko ??) CWU od 23.00 - 16.00 oszczedny / ustawienia serwisowe przedział 37-42 C Od 16.00- 23:00 normalny / ustawienia serwisowe przedział 40 - 45 C Cyrkulacja 10 pracy / 20 przerwa Przegrzewanie okresowe raz na 30 dni. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Tomaszs131 Korekta linku cytowanego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.02.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 CWU wystarczy utrzymywać w temperaturze 45oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 CWU wystarczy utrzymywać w temperaturze 45oC. Czyli przy 45 C powinien wystarczyć tylko tryb oszczędny. Jak można obniżyć temp w trybie normalnym ? czy wystarczy zmienić ustawienia serwisowe górna temperatura zamiast 45 np. 42 ??? Niestety mam problem z Ciepłą wodą. W tygodniu raz bądź dwa razy w tygodniu temperatura wody spada mi do 30 C a nawet poniżej nawet bez zużycia. Jak na razie serwis jest bezradny niby ustawienia sa OK, a nadal np. po nocy temp ma 16 C bez zużycia wody. W załączniku miesięczny wykres temp górnego czujnika CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.02.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ogranicz włączanie się cyrkulacji do minimum. Zbyt długo w ciągu dnia jest włączona, co za tym idzie szybko wychładza ciepłą wodę w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 04.02.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 czy wystarczy zmienić ustawienia serwisowe górna temperatura zamiast 45 np. 42 ??? U siebie mam włączanie w 2 taryfie w pon-pt rano przed 6:00 i przed 15:00 do 45-47 stopni . Do sterowania obiegówkami mam sterownik INSEL CWU-01 wlacza obiegówki wtedy kiedy korzystam z cieplej wody( sterownik uczy sie). Czasem w tygodniu wieczorem włączam recznie jak dzieci chca wziac prysznic (zwykle 2-3 razy w tygodniu) . W weekend chodzi praktycznie caly dzien , histereza -6 stopni. Mam tak ustawione bo w ciagu tygodnia nikogo nie ma wiec nie grzeje wody. Grzeje na wieczor do uzytku , do kapieli moze byc malo bo jak wracam wiczorem jest ok 40 stopni stad dogrzewam jak dzieciaki chca sie kapac. Zastanow sie czy musisz miec caly czas ciepla wode o temp. 50 stopni. Jak ktos pisal jak masz ocieplone rury CWU ? z doswiadczenia wiem ze potrafia szybko wychlodzic zbiornik (nie napisales jaki masz zbiornik CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.02.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Już pisałem przed chwilą o CWU, Mam tylko podłogówkę, a grzejniki drabinki w łazienkach ale tylko w jednej włączona. Temperatury parter 21 C, piętro pokoje 22 C a łazienka 23 C. podgrzewacz pomocniczy - zablokowany CWU ustawione na Normalny, utrzymuje temp w zbiorniku 52-53 C ( moze zbyt wysoko ??) CWU od 23.00 - 16.00 oszczedny / ustawienia serwisowe przedział 37-42 C Od 16.00- 23:00 normalny / ustawienia serwisowe przedział 40 - 45 C Cyrkulacja 10 pracy / 20 przerwa Przegrzewanie okresowe raz na 30 dni. Wyłacz cyrkulację na jeden dzień i porównaj zużycie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.02.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nie bardzo wiem nad czym tu biadolić...?Duży dom, świeży, CWU wysoko i cyrkulacja...Pomieszkać ze dwa sezony, zoptymalizować ustawienia, zmienić taryfę na ekonomiczniejszą i cieszyć się życiem...Jakieś bezsensowne porównania że u kogoś wychodzi mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 04.02.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Dokładnie, każdy dom jest inny, jest w innej strefie ma inne zapotrzebowania mieszkańców. Ja uważam, że zużycie jest na zadowalającym poziomie, ale .... . Cyrkulacją sterujesz z pc, czy masz oddzielną pompkę zamontowaną? Jeśli oddzielną dajesz programator, kabel zasilający z pompki na zwykłą wtyczk do programatora i gniazda zasilania i masz pełne sterowanie cyrkulacją jak chcesz i kiedy chcesz. Straty na cyrkulacji są spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.02.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 bjane7 zmień taryfę z G11 na G12w- jeśli jeszcze jest w ofercie. Rachunki na pewno będą niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjane7 04.02.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 U siebie mam włączanie w 2 taryfie w pon-pt rano przed 6:00 i przed 15:00 do 45-47 stopni . Do sterowania obiegówkami mam sterownik INSEL CWU-01 wlacza obiegówki wtedy kiedy korzystam z cieplej wody( sterownik uczy sie). Czasem w tygodniu wieczorem włączam recznie jak dzieci chca wziac prysznic (zwykle 2-3 razy w tygodniu) . W weekend chodzi praktycznie caly dzien , histereza -6 stopni. Mam tak ustawione bo w ciagu tygodnia nikogo nie ma wiec nie grzeje wody. Grzeje na wieczor do uzytku , do kapieli moze byc malo bo jak wracam wiczorem jest ok 40 stopni stad dogrzewam jak dzieciaki chca sie kapac. Zastanow sie czy musisz miec caly czas ciepla wode o temp. 50 stopni. Jak ktos pisal jak masz ocieplone rury CWU ? z doswiadczenia wiem ze potrafia szybko wychlodzic zbiornik (nie napisales jaki masz zbiornik CWU) Wygląda na to że muszę jeszcze popracować nad ustawieniami aby zoptymalizować grzanie cwu. Ze sterownikiem muszę się zapoznać, dziękuje za podpowiedź może faktycznie przyda się. Są też same pompy obiegowe które same uczą się i nie trzeba wówczas stosować karty. (CZY KTOŚ MA MOŻE TAKĄ POMPĘ OBIEGOWĄ tzw. INTELIGENTNĄ ??? i podzieli się informacją czy faktycznie zdaje egzamin ?) Ja mam ustawienia na Pompie Ciepła NIBE 1245 8.2 kW - on sama steruje pompą obiegową, ustawienia mam w trzech okresach pompa cyrk. ON 06-09 / 13-16 / 19-23 Zbiornik wody jest chyba 180 litrów standard w PC NIBE 1245. Przewody zaizolowane standardowo chyba jak przy takich instalacjach. Jutro ma być ktoś z firmy od Instalatora więc może dowiem się coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts