Frankai 14.02.2002 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 Zedgrajewo - ... i równie szybko spada. Ogrzanie murów sprawia, że budynek ma pewną bezwładność cieplną i faktem jest, że trudno go ogrzać, ale też mając kominek wpadasz do domu, gdzie jest nie 10 a 18 stopni. Nie wspomnę o tym, że w instalacjach z automatyką, to w ogóle nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 14.02.2002 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2002 On 2002-02-14 13:13, zedgrajewo wrote: Po rozpaleniuk ominka temperatura w domu w ciągu 1godz z 10st.C rośnie do 20 Przy takich skokach temperatury drewniane meble, parkiet i stolarka chyba nie nalepiej sie czuja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 15.02.2002 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Frankai - jeśli masz automatykę to po co grzejesz ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpion 15.02.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Czy aby na pewno ściany zewnętrzne zapewniają nam bezwładność cieplną budynku ??? Przecież potężnymi akumulatorami ciepła są też ściany wewnętrzne , podłogi , stropy ( chyba że są drewniane )!Jeżeli przeliczymy ilość tych powierzchni w porównaniu do powierzchni ścian zewnętrznych to okaże się ,że ściana zewnętrzna nie musi prawie nic akumulować ponieważ zmienia ona bezwładności cieplną tylko w kilku procentach . A tak poza tym sama temperatura nie ma większego wpływy na meble ,podłogi itp. Ważniejszym czynnikiem jest wilgotność powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2002 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Empi zeby sciana uzyskala po calkowitym wychlodzeniu swoja wartosc akumulacji cieplnej potrzeba znacznie wiecej energii do ogrzania pomieszczenia, niz gdybys utrzymywal cieplo w scianie. Innymi slowy nie oplaca sie calkowicie przestac grzac w pomieszczeniu bo ta cie wiecej bedzie kosztowac niz utrzymywanie w ciepla w scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 15.02.2002 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Całkowicie się z tobą zgadzam, ale ja wcale nie mówiłem o tym żeby nie grzać. Akumulacja ciepła w ścianie jest korzystna przy okresowym braku ogrzewania. W innym przypadku to tylko dodatkowa energia potrzebna do ogrzania muru. Ogrzewanie służy podwyższeniu temperatury POWIETRZA w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2002 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Dokladnie tak jak piszesz, tylko ogrzewanie powietrza odbywa sie takze droga oddawania ciepla ze sciany do powietrza wewnetrznego (jesli oczywiscie temp. powietrza sciany jest wyzsza niz temp. powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 15.02.2002 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 To właśnie napisałem powyżej, ale w domu z automatyką temperatura spada najprawdopodobniej dlatego, że tak to zostało zaprogramowane (ciepło ze ścian nie jest potrzebne). Przy ponownym podwyższeniu temperatury musisz dodatkowo pakować energię w ścianę. PO CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 15.02.2002 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Frankai jeżeli przez tydzień grzejesz na 18st ile energii i czasu potrzebujesz żeby ogrzać do 22st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.02.2002 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Masz racje. ale w kazdym przypadku musisz pakowac energie w sciane, ktora ja traci. Czy widzisz inne wyjscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 15.02.2002 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Rozwiązaniem jest zastosowanie technologii IZODOM, która znacznie obniża koszty z tego tytułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 15.02.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 empi popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 15.02.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2002 Zedgrajewo - oto moje plany, bo jeszcze się buduję: wyjeżdżam na tydzień, to programuję temperaturę 12 stopni. Ustalam godzinę powrotu i zaczynam grzanie godzinę wcześniej, albo dzwonię do mojego sterownika i podaję mu kiedy ma zacząć grzać. Godzina wystarczy by ogrzać powietrze w domu, a ono POWOLI będzie odgrzewać ściany. Jak dotknę, to ściana będzie zimna, piec będzie chodził na podwyższonej mocy względem normalnego stanu, ale POWIETRZE BĘDZIE CIEPŁE PO 1 GODZ, bo wymiana ciepła między ścianą, a powietrzem nie jest aż tak szybka. Znacznie szybciej ciepło przechodzi od grzejnika do powietrza. Pamiętam z młodości wyjazdy weekendowe i słabo ocieplony dom 3-kondygnacyjny. Powrót, palenie w kotle węglowym i brrrr przez kilka godzin. Po zainstalowaniu pompki 1h i było ciepło. Nie sądzę, by u mnie było gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2002 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2002 Ale się rozkłapaliście na ten temat. Technologia ta to niezdrowy syf i tyle. Szkoda cokolwiek dodawać. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczepan 18.02.2002 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Akumulacja ciepła i wilgoci przez sciany ma znaczenie nie tylko w okresie grzewczym.Latem, sciany potrafiace akumulować i oddawać cieplo i wilgoć pomiedzy dniem i nocą, sa stabilizatorem klimatu w pomieszczeniach i o tym też trzeba pamietać budujac dom ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.05.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Hehe, słyszałem, że można tanim sposobem skosztować uczucia mieszkania w takim domku. Wystarczy nałożyć sobie worek foliowy na głowę i mocno zawiązać pod szyją ) Odgrzewam bardzo stary wątek. Dzisiaj już chyba nikt by takich argumentów nie używał - w końcu wątek na temat oddychajacych ścian zrobił swoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 22.05.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Przyłączam się do tematu. Poszukuję osób budujących dom w technologii - IZODOM, Thermodom, Izohome2000. Proszę również osoby juz mieszkające w takich domach o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monument 23.05.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 posłuchaj dobrej rady,jako jeden chyba z pierwszych w polsce wybudowałem dom w tym systemie\thermomur\,mieszkałem 10 lat, 3 lata prób i udało mi się go sprzedać,i jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem. Nie będę polemizował z mądralami teoretykami ale ten system to kompletne dno.Plus to w miarę ciepłe ściany,a na minusy zabrakło by mi całej strony.Radzę Ci z całego serca buduj z czegokolwiek innego i nie słuchaj tych co mieszkają kilka miesięcy,oni przekonają się za kilka latpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.05.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 posłuchaj dobrej rady,jako jeden chyba z pierwszych w polsce wybudowałem dom w tym systemie\thermomur\,mieszkałem 10 lat, 3 lata prób i udało mi się go sprzedać,i jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem. Nie będę polemizował z mądralami teoretykami ale ten system to kompletne dno.Plus to w miarę ciepłe ściany,a na minusy zabrakło by mi całej strony.Radzę Ci z całego serca buduj z czegokolwiek innego i nie słuchaj tych co mieszkają kilka miesięcy,oni przekonają się za kilka lat pozdrawiam Nie musisz dyskutować z mądralami teoretykami. Jeżeli nie chcesz rozpisywać się na całą stronę, to podaj chociaż przybliżone rozmiary tego "dna". Może nie trzeba wydawać tyle kasy na budowę domu (dowolnego bez wentylacji) i zamiast tego "Wystarczy nałożyć sobie worek foliowy na głowę i mocno zawiązać pod szyją" ? Może jednak w Twoim przypadku, podobnie jak w wielu innych, nie była to wina technologi tylko partactwa (niewykluczone, że już na etapie projektu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.K 24.05.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Ja dobudowałem w czasie rozbudowy w 1998 roku część z kształtek styropianowych i muszę powiedzież że gdybym teraz budował nowy dom to byłby ze styropianu.Część dobudowana jest dużo cieplejsza niż stara część a nie pamietam żadnych z problemów związanych z tym materiałem no może o jednym: w czasie budowy jednego dnia był wiatr i zbierałem mój budulec z całej okolicy.Środek mam wykończony w płytach gipsowych, świetnie kleiły się klejem K10(nie do oderwania) na zewnątrz siatka i tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts