Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z pustaków styropianowych

piano

Recommended Posts

Zedgrajewo - ... i równie szybko spada. Ogrzanie murów sprawia, że budynek ma pewną bezwładność cieplną i faktem jest, że trudno go ogrzać, ale też mając kominek wpadasz do domu, gdzie jest nie 10 a 18 stopni. Nie wspomnę o tym, że w instalacjach z automatyką, to w ogóle nie ma znaczenia.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy aby na pewno ściany zewnętrzne zapewniają nam bezwładność cieplną budynku ???

Przecież potężnymi akumulatorami ciepła są też ściany wewnętrzne , podłogi , stropy ( chyba że są drewniane )!

Jeżeli przeliczymy ilość tych powierzchni w porównaniu do powierzchni ścian zewnętrznych to okaże się ,że ściana zewnętrzna nie musi prawie nic akumulować ponieważ zmienia ona bezwładności cieplną tylko w kilku procentach .

A tak poza tym sama temperatura nie ma większego wpływy na meble ,podłogi itp. Ważniejszym czynnikiem jest wilgotność powietrza .

Empi zeby sciana uzyskala po calkowitym wychlodzeniu swoja wartosc akumulacji cieplnej potrzeba znacznie wiecej energii do ogrzania pomieszczenia, niz gdybys utrzymywal cieplo w scianie. Innymi slowy nie oplaca sie calkowicie przestac grzac w pomieszczeniu bo ta cie wiecej bedzie kosztowac niz utrzymywanie w ciepla w scianie

Całkowicie się z tobą zgadzam, ale ja wcale nie mówiłem o tym żeby nie grzać. Akumulacja ciepła w ścianie jest korzystna przy okresowym braku ogrzewania. W innym przypadku to tylko dodatkowa energia potrzebna do ogrzania muru. Ogrzewanie służy podwyższeniu temperatury POWIETRZA w pomieszczeniu.

Zedgrajewo - oto moje plany, bo jeszcze się buduję: wyjeżdżam na tydzień, to programuję temperaturę 12 stopni. Ustalam godzinę powrotu i zaczynam grzanie godzinę wcześniej, albo dzwonię do mojego sterownika i podaję mu kiedy ma zacząć grzać. Godzina wystarczy by ogrzać powietrze w domu, a ono POWOLI będzie odgrzewać ściany. Jak dotknę, to ściana będzie zimna, piec będzie chodził na podwyższonej mocy względem normalnego stanu, ale POWIETRZE BĘDZIE CIEPŁE PO 1 GODZ, bo wymiana ciepła między ścianą, a powietrzem nie jest aż tak szybka. Znacznie szybciej ciepło przechodzi od grzejnika do powietrza. Pamiętam z młodości wyjazdy weekendowe i słabo ocieplony dom 3-kondygnacyjny. Powrót, palenie w kotle węglowym i brrrr przez kilka godzin. Po zainstalowaniu pompki 1h i było ciepło. Nie sądzę, by u mnie było gorzej.

• 5 years później...
Hehe, słyszałem, że można tanim sposobem skosztować uczucia mieszkania w takim domku. Wystarczy nałożyć sobie worek foliowy na głowę i mocno zawiązać pod szyją :wink:)

Odgrzewam bardzo stary wątek.

Dzisiaj już chyba nikt by takich argumentów nie używał - w końcu wątek na temat oddychajacych ścian zrobił swoje ;).

posłuchaj dobrej rady,jako jeden chyba z pierwszych w polsce wybudowałem dom w tym systemie\thermomur\,mieszkałem 10 lat, 3 lata prób i udało mi się go sprzedać,i jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem. Nie będę polemizował z mądralami teoretykami ale ten system to kompletne dno.Plus to w miarę ciepłe ściany,a na minusy zabrakło by mi całej strony.Radzę Ci z całego serca buduj z czegokolwiek innego i nie słuchaj tych co mieszkają kilka miesięcy,oni przekonają się za kilka lat

pozdrawiam

posłuchaj dobrej rady,jako jeden chyba z pierwszych w polsce wybudowałem dom w tym systemie\thermomur\,mieszkałem 10 lat, 3 lata prób i udało mi się go sprzedać,i jestem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem. Nie będę polemizował z mądralami teoretykami ale ten system to kompletne dno.Plus to w miarę ciepłe ściany,a na minusy zabrakło by mi całej strony.Radzę Ci z całego serca buduj z czegokolwiek innego i nie słuchaj tych co mieszkają kilka miesięcy,oni przekonają się za kilka lat

pozdrawiam

Nie musisz dyskutować z mądralami teoretykami.

Jeżeli nie chcesz rozpisywać się na całą stronę, to podaj chociaż przybliżone rozmiary tego "dna".

Może nie trzeba wydawać tyle kasy na budowę domu (dowolnego bez wentylacji) i zamiast tego "Wystarczy nałożyć sobie worek foliowy na głowę i mocno zawiązać pod szyją" ?

Może jednak w Twoim przypadku, podobnie jak w wielu innych, nie była to wina technologi tylko partactwa (niewykluczone, że już na etapie projektu) ?

Ja dobudowałem w czasie rozbudowy w 1998 roku część z kształtek styropianowych i muszę powiedzież że gdybym teraz budował nowy dom to byłby ze styropianu.Część dobudowana jest dużo cieplejsza niż stara część a nie pamietam żadnych z problemów związanych z tym materiałem no może o jednym: w czasie budowy jednego dnia był wiatr i zbierałem mój budulec z całej okolicy.Środek mam wykończony w płytach gipsowych, świetnie kleiły się klejem K10(nie do oderwania) na zewnątrz siatka i tynk.