Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z pustaków styropianowych

piano

Recommended Posts

....a nie pamietam żadnych z problemów związanych z tym materiałem no może o jednym: w czasie budowy jednego dnia był wiatr i zbierałem mój budulec z całej okolicy.

:lol:

Dziękuję za uwagi.

Czekam jednak również na uwagi krytyczne ale dotyczące konkretów występujących w poprawnie wybudowanym domu.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak już ktoś napisał: albo zwykły tynk na siatce, albo gk

uważać przy wypełnianiu betonem, lepiej mniej warstw za jednym zamachem a częściej (ściana lubi się wyboczyć)

reszta bez większego znaczenia

no i te wieszanie - mieszkam w "normalnym" domu i naliczyłem z 10 punktów, gdzie coś wisi na ścianie zewn - nie ma co przesadzać z tą fobią

• 1 year później...

Ja budowałem w tej technologi samodzielnie, jedna uwaga, jeżeli beton z betoniarni to nie zalewaj z pompy. Tylko wiadra, jakiś bloczek, albo mały "dzwig", lub coś w tym rodzaju, albo kilku osiłków i wiadrami.

Najlepszym rozwiązaniem było by mieć miksokreta i mieszać sobie beton i lać po 1,5 warstwy co 2 dni, nie ma niebezpieczeństwa rozerwania klocka, ani pływania ściany.

Bo wlanie w ściany wiadrami 10m3 betonu to mi się średnio widziało :(

Ja lałem po pół kondygnacji (warstwami, ale za jednym podejściem) z pompy i kilka wypadków miałem - niestety. Niby nie tragedia, ale i tak trzeba było się namachać wiadrami. Szczęście w nieszczęściu że robiłem to jesienią, więc nie było już tak ciepło i beton aż tak szybko nie wiązał.

• 2 months później...
Ja budowałem w tej technologi samodzielnie, jedna uwaga, jeżeli beton z betoniarni to nie zalewaj z pompy. Tylko wiadra, jakiś bloczek, albo mały "dzwig", lub coś w tym rodzaju, albo kilku osiłków i wiadrami.

Najlepszym rozwiązaniem było by mieć miksokreta i mieszać sobie beton i lać po 1,5 warstwy co 2 dni, nie ma niebezpieczeństwa rozerwania klocka, ani pływania ściany.

Bo wlanie w ściany wiadrami 10m3 betonu to mi się średnio widziało :(

Ja lałem po pół kondygnacji (warstwami, ale za jednym podejściem) z pompy i kilka wypadków miałem - niestety. Niby nie tragedia, ale i tak trzeba było się namachać wiadrami. Szczęście w nieszczęściu że robiłem to jesienią, więc nie było już tak ciepło i beton aż tak szybko nie wiązał.

Co prawda post stary dość ale popełnione chyba wszystkie mozliwe błędy przed którymi przestrzega instrukcja montażu. Wystarczy jedynie przeczytać.