Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze ogrzewania - salon 28m2 + kuchnia 10m2

embex

Recommended Posts

Witam,

mam dylemat odnośnie ogrzewania w salonie. Na początku myślałem nad podłogówką w salonie i kuchni. O ile w kuchni nie stanowi to większego problemy (plytki ceramiczna na podłodze) to w salonie planuje panele lub parkiet. Co w takim wypadku ? Czy warto w ogóle brać pod uwagę ogrzewania podłogowe ?

Dodaje plan pomieszczeń

justynianMaly_r1.jpg

Witam,

mam dylemat odnośnie ogrzewania w salonie. Na początku myślałem nad podłogówką w salonie i kuchni. O ile w kuchni nie stanowi to większego problemy (plytki ceramiczna na podłodze) to w salonie planuje panele lub parkiet. Co w takim wypadku ? Czy warto w ogóle brać pod uwagę ogrzewania podłogowe ?

Dodaje plan pomieszczeń

[ATTACH=CONFIG]370465[/ATTACH]

Na innych wątkach na tym forum uczestnicy dzielili się spostrzeżeniami dot ogrzewania podłogowego pod panelami. Poczytaj inne wątki typowo o podłogówce - z tego co mozna wyczytać, taka podłoga nie uniemozliwia stosowania tego typu systemu rozprowadzania ciepła.

Jak jeszcze nie masz wybranych komponentów do ogrzewania podłogowego to ja polecam system Vipex firmy Viessmann.

System ViPEX pozwala wykonać wszystkie instalacje przy użyciu tylko jednego typu rury - ViPEX , co obniża koszt inwestycji i jest gwarancją najwyższej jakości.

Zalety uniwersalnej rury 5-warstwowa ViPEX:

- wygodny i szybki montaż dzięki optymalnie dopasowanym elementom systemowym

- wysokiej jakości komponenty zapewniają wysokie bezpieczeństwo eksploatacji i długą żywotność instalacji

- system objęty jest 10-letnią gwarancją

- możliwość zastosowania do instalacji grzejników, ogrzewania podłogowego i wody użytkowej

- maksymalne parametry pracy: temperatura 95°C i ciśnienie 10 bar  minimalny promień gięcia r=5×dz (ze sprężyną 2,5×dz)

- całkowicie wykluczona dyfuzja tlenu, pełne zespolenie warstwy aluminium z zewnętrzną i wewnętrzną warstwą PE-X

Jeśli masz pytania - służę pomocą

Nie wiem jak parkiet ale panele się świetnie sprawdzają w przypadku podłogówki. U mnie w całym domu jest podłogówka, a płytki są tylko w kuchni, łazience i wiatrołapie - reszta panele.

Najlepiej zrób podłogówkę w całym domu. Ewentualnie w salonie zrób zarówno podłogówkę jak i kaloryfery.

Nie wiem jak parkiet ale panele się świetnie sprawdzają w przypadku podłogówki. U mnie w całym domu jest podłogówka, a płytki są tylko w kuchni, łazience i wiatrołapie - reszta panele.

Najlepiej zrób podłogówkę w całym domu. Ewentualnie w salonie zrób zarówno podłogówkę jak i kaloryfery.

Parkiet niczemu nie przeszkadza w ogrzewaniu podłogowym, wymaga jednak przeliczenia.

Grzejnik kanałowy nie jest zbyt optymistyczną alternatywą dla ogrzewania podłogowego:

konieczność częstego czyszczenia - sporo się tam zbiera szczególnie przy wyjściach na taras

przy kanałówkach z wentylatorami często po kilku sezonach powstaje hałas podczas ich działania

w skrajnych sytuacjach konieczność wymiany wentylatora

konieczność wykonania grubszej wylewki pod wkucie wanny grzejnika