embex 18.10.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam, mam dylemat odnośnie ogrzewania w salonie. Na początku myślałem nad podłogówką w salonie i kuchni. O ile w kuchni nie stanowi to większego problemy (plytki ceramiczna na podłodze) to w salonie planuje panele lub parkiet. Co w takim wypadku ? Czy warto w ogóle brać pod uwagę ogrzewania podłogowe ? Dodaje plan pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.10.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam, mam dylemat odnośnie ogrzewania w salonie. Na początku myślałem nad podłogówką w salonie i kuchni. O ile w kuchni nie stanowi to większego problemy (plytki ceramiczna na podłodze) to w salonie planuje panele lub parkiet. Co w takim wypadku ? Czy warto w ogóle brać pod uwagę ogrzewania podłogowe ? Dodaje plan pomieszczeń [ATTACH=CONFIG]370465[/ATTACH] Na innych wątkach na tym forum uczestnicy dzielili się spostrzeżeniami dot ogrzewania podłogowego pod panelami. Poczytaj inne wątki typowo o podłogówce - z tego co mozna wyczytać, taka podłoga nie uniemozliwia stosowania tego typu systemu rozprowadzania ciepła. Jak jeszcze nie masz wybranych komponentów do ogrzewania podłogowego to ja polecam system Vipex firmy Viessmann. System ViPEX pozwala wykonać wszystkie instalacje przy użyciu tylko jednego typu rury - ViPEX , co obniża koszt inwestycji i jest gwarancją najwyższej jakości. Zalety uniwersalnej rury 5-warstwowa ViPEX: - wygodny i szybki montaż dzięki optymalnie dopasowanym elementom systemowym - wysokiej jakości komponenty zapewniają wysokie bezpieczeństwo eksploatacji i długą żywotność instalacji - system objęty jest 10-letnią gwarancją - możliwość zastosowania do instalacji grzejników, ogrzewania podłogowego i wody użytkowej - maksymalne parametry pracy: temperatura 95°C i ciśnienie 10 bar minimalny promień gięcia r=5×dz (ze sprężyną 2,5×dz) - całkowicie wykluczona dyfuzja tlenu, pełne zespolenie warstwy aluminium z zewnętrzną i wewnętrzną warstwą PE-X Jeśli masz pytania - służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 19.10.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Żebyś był w przyszłości zadowolony to chyba tylko jedno rozwiązanie - podłogówka w całym domu. Może być pod panelami. W swoim domu mam tylko podłogówkę i panele na 70 % powierzchni i nie można narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.10.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nie wiem jak parkiet ale panele się świetnie sprawdzają w przypadku podłogówki. U mnie w całym domu jest podłogówka, a płytki są tylko w kuchni, łazience i wiatrołapie - reszta panele. Najlepiej zrób podłogówkę w całym domu. Ewentualnie w salonie zrób zarówno podłogówkę jak i kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nie wiem jak parkiet ale panele się świetnie sprawdzają w przypadku podłogówki. U mnie w całym domu jest podłogówka, a płytki są tylko w kuchni, łazience i wiatrołapie - reszta panele. Najlepiej zrób podłogówkę w całym domu. Ewentualnie w salonie zrób zarówno podłogówkę jak i kaloryfery. Parkiet niczemu nie przeszkadza w ogrzewaniu podłogowym, wymaga jednak przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
embex 20.10.2016 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Co myślicie na tema kaloryferów kanałowych, zastanawiam się nad takim rozwiązaniem przy wyjściu na taras i dodatkowo kaloryfer pod oknem (obok stołu).Rezygnując z ogrzewania podłogowego salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 20.10.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Grzejnik kanałowy nie jest zbyt optymistyczną alternatywą dla ogrzewania podłogowego:konieczność częstego czyszczenia - sporo się tam zbiera szczególnie przy wyjściach na tarasprzy kanałówkach z wentylatorami często po kilku sezonach powstaje hałas podczas ich działaniaw skrajnych sytuacjach konieczność wymiany wentylatorakonieczność wykonania grubszej wylewki pod wkucie wanny grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts