caymann6 18.10.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam Mam problem z dogrzaniem sypialni która znajduje się nad garażem podwójnym(dwie osobne bramy przedzielone słupem żelbetowym ) + skosy żelbetowe. Po badaniu termowizją wyszło że ścianka kolankowa jest zimna od połączenia ze skosem - w miejscu montażu murłaty. Zdjąłem dachówke i murłata jest docieplona tylko jest widoczna od ogóry ale wg mnie to nie jest problem. strop garażu ocieplony od wewnątrz. Czy wyziebienie może powodować słup żelebetowy pomiedzy bramami garażowymi oraz wieniec nad nimi i skosy betonowe??? zauważyłem że słup pomiedzy bramami jest ocieplony tylko od czoła boki sa nieocieplone oraz nadproże tez nieocieplone. Dodam że tynk jest już połozony :/ .co należy zrobić z tym??? proszę o opinie bo już nie wierze żadnemu fachowcowi u mnie na budowie tzn domu bo już mieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.11.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Mi to wygląda na gigantyczny radiator. Widzisz murłatę?!?!O ile dobrze rozumiem: Nieocieplony słup żelbetowy styka się ze stropem (ocieplonym od dołu w garażu), na nim jest ściana kolankowa (ocieplona? - zresztą i tak ciągnie zimno ze słupa i stropu, który ma ocieplony, czy nieocieplony wieniec? To wszystko łączy się z modnymi (!) wylewanymi skosami (ocieplonymi?). Brak informacji wskazuje że nie są. Ratuje Cie tylko ocieplenie od wewnątrz jedynie. Izolacje cieplne muszą być ze sobą połączone w sposób ciągły! Fundament, ściany z wieńcami, murłata, dach. U ciebie widać to wszystko, a powinno być szczelnie opatulone. Wszedłem w post, bo szukałem odpowiedzi czym lepiej ocieplić murłatę, ale powaliła mnie skala niekompetencji wykonawcy twojego domu.U mnie tylko przykleili część styro na placki. Na szczęście na dole. Edytowane 18 Listopada 2016 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 19.11.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) Mi to wygląda na gigantyczny radiator. Widzisz murłatę?!?! O ile dobrze rozumiem: Nieocieplony słup żelbetowy styka się ze stropem (ocieplonym od dołu w garażu), na nim jest ściana kolankowa (ocieplona? - zresztą i tak ciągnie zimno ze słupa i stropu, który ma ocieplony, czy nieocieplony wieniec? To wszystko łączy się z modnymi (!) wylewanymi skosami (ocieplonymi?). Brak informacji wskazuje że nie są. Ratuje Cie tylko ocieplenie od wewnątrz jedynie. Izolacje cieplne muszą być ze sobą połączone w sposób ciągły! Fundament, ściany z wieńcami, murłata, dach. U ciebie widać to wszystko, a powinno być szczelnie opatulone. Wszedłem w post, bo szukałem odpowiedzi czym lepiej ocieplić murłatę, ale powaliła mnie skala niekompetencji wykonawcy twojego domu. U mnie tylko przykleili część styro na placki. Na szczęście na dole. Murłatę widze po zdjęciu dachówki i rozcięciu foli wiatroszczelnej DOm jest generalnie dobrze docieplony, Skopane jest ocieplenie przy bramach garażowych jak na zdjęciu - zaznaczono liniami czerwonymi - brak ocieplenia gdzie linie czerwone Pod elewacją z kamienia/od czoła jest sturo 12cm grafit brak ocieplenia wnęki/węgarka przed bramami Skosy żelbet ocieplone 2x10 styro Teraz prosze o sugestie jak to naprawić, jak docieplić żeby nie zwalać kamienia ze ścian:( Edytowane 19 Listopada 2016 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 20.11.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Murłatę widze po zdjęciu dachówki i rozcięciu foli wiatroszczelnej DOm jest generalnie dobrze docieplony, Skopane jest ocieplenie przy bramach garażowych jak na zdjęciu - zaznaczono liniami czerwonymi - brak ocieplenia gdzie linie czerwone [ATTACH=CONFIG]373739[/ATTACH] Pod elewacją z kamienia/od czoła jest sturo 12cm grafit brak ocieplenia wnęki/węgarka przed bramami Skosy żelbet ocieplone 2x10 styro Teraz prosze o sugestie jak to naprawić, jak docieplić żeby nie zwalać kamienia ze ścian:( Ociepl boczne ściany wjazdu do garażu (te białe) o ile nie są ocieplone. To samo u góry. Przy bramie nie unikniesz infiltracji zimnego powietrza. nie ma szans po prostu. Brama jest ruchoma i nie da się tego uszczelnić na zero. Rolę przejmują gumy, ale raczej tylko chronią przed przedmuchami, a nie przed ucieczką ciepła. Ociepla boki i górę. Nie masz tam kamienia więc nie musisz skuwać Zawęzisz tylko sobie wjazd więc rozważ plusy i minusy rozwiązania. Dachówka i folia wiatroizolacyjna nie jest ociepleniem! Po zdjęciu dachówki i przecięciu foli powinieneś zobaczyć choć 20 cm wełny na murłacie,a nie samą murłatę. Styro na ściennie mam wyjechane do górnego poziomu murłaty, przestrzeń pomiędzy murłatą a styropianem na ściennie uzupełniam właśnie pianką i docinanym styropianem. Od góry murbelke przykrywam 20 cm wełny. I tak będzie mostek, bo na reszcie stropu jest 40 cm, ale nad murłata po prostu nie ma już miejsca. Masz nie ocieploną murłatę lub nie masz ciągłości ocieplenia.. Chociaż bez rysunku jak to wygląda ciężko coś zrozumieć. Spróbuj to narysować z uwzględnieniem ocieplenia, bo ze zdjęcia tej murłaty inaczej to wszystko wychodzi. Tez mam garaż w bryle, ocieplona ściana frontowa, ocieplone boki, ocieplona górna belka nad wjazdem, ocieplona murłata i to wszystko połączone z ociepleniem na stropie (wełna), a no i sufit w garażu też w planach 10 cm styro. Styro z boku bramy dojechane ile się da, ale i tak widać np. na rolkach piękne prześwity - nie unikniesz tego. Balkon nad wjazdem tylko pogarsza sprawę i dodatkowo oziębia wieniec. Można jeszcze docieplić nieco od środka belkę nad otworem wjazdowym, ale to już dla kamikadze, bo przy bramie segmentowej jest tam parę cm, czy coś to da? Wątpię. Skup się raczej na odcięciu garażu od reszty domu i koniecznie ociepl murłatę i przestrzeń wokół niej. ps. ładny kamień przed wjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 21.11.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Ociepl boczne ściany wjazdu do garażu (te białe) o ile nie są ocieplone. To samo u góry. Przy bramie nie unikniesz infiltracji zimnego powietrza. nie ma szans po prostu. Brama jest ruchoma i nie da się tego uszczelnić na zero. Rolę przejmują gumy, ale raczej tylko chronią przed przedmuchami, a nie przed ucieczką ciepła. Ociepla boki i górę. Nie masz tam kamienia więc nie musisz skuwać Zawęzisz tylko sobie wjazd więc rozważ plusy i minusy rozwiązania. Dachówka i folia wiatroizolacyjna nie jest ociepleniem! Po zdjęciu dachówki i przecięciu foli powinieneś zobaczyć choć 20 cm wełny na murłacie,a nie samą murłatę. Styro na ściennie mam wyjechane do górnego poziomu murłaty, przestrzeń pomiędzy murłatą a styropianem na ściennie uzupełniam właśnie pianką i docinanym styropianem. Od góry murbelke przykrywam 20 cm wełny. I tak będzie mostek, bo na reszcie stropu jest 40 cm, ale nad murłata po prostu nie ma już miejsca. Masz nie ocieploną murłatę lub nie masz ciągłości ocieplenia.. Chociaż bez rysunku jak to wygląda ciężko coś zrozumieć. Spróbuj to narysować z uwzględnieniem ocieplenia, bo ze zdjęcia tej murłaty inaczej to wszystko wychodzi. Tez mam garaż w bryle, ocieplona ściana frontowa, ocieplone boki, ocieplona górna belka nad wjazdem, ocieplona murłata i to wszystko połączone z ociepleniem na stropie (wełna), a no i sufit w garażu też w planach 10 cm styro. Styro z boku bramy dojechane ile się da, ale i tak widać np. na rolkach piękne prześwity - nie unikniesz tego. Balkon nad wjazdem tylko pogarsza sprawę i dodatkowo oziębia wieniec. Można jeszcze docieplić nieco od środka belkę nad otworem wjazdowym, ale to już dla kamikadze, bo przy bramie segmentowej jest tam parę cm, czy coś to da? Wątpię. Skup się raczej na odcięciu garażu od reszty domu i koniecznie ociepl murłatę i przestrzeń wokół niej. ps. ładny kamień przed wjazdem. Dzięki za odpowiedź, W jaki sposób ocieplić te wnęki żeby nie stracić dużo na szerokości??? stydrodur 2cm ?? i tak musze jakoś wymyśleć bo jak poszerze ociepleniem tesłupy to będe musiał zrywać kamień bo zwiększy się szerokość słupa w załączniku przesyłam rysunek mam nadzieje że czytelny stanu faktycznego. co do ocieplenia murłaty... nieocieplona jest jedna z 4 płaszczyzn i pewnie tutaj jest mostek i ucieka ciepło, choć czytałem że drewno nie powoduje mostka termicznego - moja murłata ma gr.16x16cm sufit w garażu ocieplony styro 5cm , balkon z każdej strony prosze o wszelkie sugestie Edytowane 21 Listopada 2016 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 22.11.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź, W jaki sposób ocieplić te wnęki żeby nie stracić dużo na szerokości??? stydrodur 2cm ?? i tak musze jakoś wymyśleć bo jak poszerze ociepleniem tesłupy to będe musiał zrywać kamień bo zwiększy się szerokość słupa w załączniku przesyłam rysunek mam nadzieje że czytelny stanu faktycznego. co do ocieplenia murłaty... nieocieplona jest jedna z 4 płaszczyzn i pewnie tutaj jest mostek i ucieka ciepło, choć czytałem że drewno nie powoduje mostka termicznego - moja murłata ma gr.16x16cm sufit w garażu ocieplony styro 5cm , balkon z każdej strony prosze o wszelkie sugestie[ATTACH=CONFIG]373905[/ATTACH] No to klasyka. Brak ciągłości ocieplenia. Zrób tak, żeby połączyć zielone kraski na skosach z tymi na ścianie. jeśli widzisz ocieplenia ponad i pod murłatą to nie powinno być problemu. Opatul ją dokładnie i od razu poczujesz różnicę. Napakuj tam wełny, pownno być ok. Styro raczej tak nie dotniesz dokładnie, no chyba że masz tam dobre dojście. Nie widzę na rysunku ocieplenia murłaty z 3 stron. Jakbyś miał ją ocieploną z 3 stron to wyeliminowałbyś mostek No ze słupkami to kicha, jeśli w ogóle nie ocieplone to ściana ci może nawet przemarzać w tym miejscu. Ja bym to izolował od zewnątrz, zwłaszcza nadproże i słup. Niekoniecznie xps, popatrz na lambdy weź tą najlepszą, bo mało cm grubości tam zmieścisz. Nadproże masz połączone pewnie ze stropem, ciągnie zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 22.11.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 No to klasyka. Brak ciągłości ocieplenia. Zrób tak, żeby połączyć zielone kraski na skosach z tymi na ścianie. jeśli widzisz ocieplenia ponad i pod murłatą to nie powinno być problemu. Opatul ją dokładnie i od razu poczujesz różnicę. Napakuj tam wełny, pownno być ok. Styro raczej tak nie dotniesz dokładnie, no chyba że masz tam dobre dojście. Nie widzę na rysunku ocieplenia murłaty z 3 stron. Jakbyś miał ją ocieploną z 3 stron to wyeliminowałbyś mostek No ze słupkami to kicha, jeśli w ogóle nie ocieplone to ściana ci może nawet przemarzać w tym miejscu. Ja bym to izolował od zewnątrz, zwłaszcza nadproże i słup. Niekoniecznie xps, popatrz na lambdy weź tą najlepszą, bo mało cm grubości tam zmieścisz. Nadproże masz połączone pewnie ze stropem, ciągnie zimno. Zamieszczam jeszcze jeden rysunek obrazujący murłate. Z 2 stron jest ocieplona z trzeciej siedzi na murze a z czwartej ją widać nieocieploną Myślałem żeby właśnie docinać styro i na piance przyklejać do murłaty i luki uzupełniać pianką, bo niby jak zamocować wełne aby to się trzymało kupy??? jeszcze musze przecierz ciąć folie wiatroszczelną i mam nadzieje że uda mi się ją skleić taśmą przeznaczoną do takich robót CO do słupów... to ściana może przemarzać bo przecierz jest żywy beton przykryty tylko tynkiem. Powiedz mi jeśli nie Xps to co??? Chce dać po max 2 cm to włączając klej i tynk zawęzi mi światło wjazdu o ok 5cm. kwestia wysokości jest mniej ważna bo bramy są wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 22.11.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 jeśli nie Xps to co??? Poczytaj o tym: http://www.kingspaninsulation.pl/Produkty/Kingspan-Kooltherm/Kooltherm-K5-Izolacja-scian.aspx Może będzie Ci odpowiadać. Ja tym ocieplałem przestrzeń pomiędzy nadprożem okna a skrzynką rolety okiennej. Płyty z obu stron pokryte są jakimś rodzajem włókniny - dlatego ewentualne docinanie na grubość kiepsko się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 23.11.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zamieszczam jeszcze jeden rysunek obrazujący murłate. Z 2 stron jest ocieplona z trzeciej siedzi na murze a z czwartej ją widać nieocieploną [ATTACH=CONFIG]374009[/ATTACH] Myślałem żeby właśnie docinać styro i na piance przyklejać do murłaty i luki uzupełniać pianką, bo niby jak zamocować wełne aby to się trzymało kupy??? jeszcze musze przecierz ciąć folie wiatroszczelną i mam nadzieje że uda mi się ją skleić taśmą przeznaczoną do takich robót CO do słupów... to ściana może przemarzać bo przecierz jest żywy beton przykryty tylko tynkiem. Powiedz mi jeśli nie Xps to co??? Chce dać po max 2 cm to włączając klej i tynk zawęzi mi światło wjazdu o ok 5cm. kwestia wysokości jest mniej ważna bo bramy są wysokie Tak teraz widać wyraźnie, że masz przerwę w izolacji. Wystarczy przykryć od góry murłatę i będzie dobrze. Może być styro, ważne żeby szczelnie połączyć czerwone kreski. Na ściany przy bramie poszukaj czegoś naprawdę ciepłego. Niektórzy zabudowali u siebie np. płyty PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 23.11.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Tak teraz widać wyraźnie, że masz przerwę w izolacji. Wystarczy przykryć od góry murłatę i będzie dobrze. Może być styro, ważne żeby szczelnie połączyć czerwone kreski. Na ściany przy bramie poszukaj czegoś naprawdę ciepłego. Niektórzy zabudowali u siebie np. płyty PIR. Podaj jak możesz jakiegoś linka do tych płyt żebym wiedział czego dokładnie szukać. Mam tylko nadzieje że są w grubościach 2-3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 23.11.2016 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Poczytaj o tym: http://www.kingspaninsulation.pl/Produkty/Kingspan-Kooltherm/Kooltherm-K5-Izolacja-scian.aspx Może będzie Ci odpowiadać. Ja tym ocieplałem przestrzeń pomiędzy nadprożem okna a skrzynką rolety okiennej. Płyty z obu stron pokryte są jakimś rodzajem włókniny - dlatego ewentualne docinanie na grubość kiepsko się sprawdza. Powiedz mi gdzie kupowałeś te płyty ??? internet czy może np castorama też ma? Może jakiś odpowiednik tańszy istnieje bo widze że cholernie drogie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 23.11.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Kupiłem w lokalnej hurtowni chemii budowlanej. Miałem chyba jednak trochę szczęścia bo towar ze względu na kosmiczną cenę raczej mało rotuje.Czyścili magazyn i sprzedali trochę taniej jedyną paczkę jaką mieli - a było po niej widać, że swoje odleżała.Problemem była grubość, która średnio mi pasowała i musiałem trochę "posztukować". Widziałem chyba też na alledrogo. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Rex_Kos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 28.11.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Powiedz mi gdzie kupowałeś te płyty ??? internet czy może np castorama też ma? Może jakiś odpowiednik tańszy istnieje bo widze że cholernie drogie są I jak? Decyzje zapadły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 29.11.2016 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 I jak? Decyzje zapadły? Tak decyzja zapadła że należy wykonać ocieplenie. Co do zakupu to szukam na razie żeby kupić bezpośrednio a nie przez www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Co to za kamień na ścianach? Jak dla mnie jest MEGA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 30.11.2016 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Co to za kamień na ścianach? Jak dla mnie jest MEGA. Piaskowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.11.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 chodziło mi raczej o pełną nazwę, namiar na ten towar. Świetna kolorystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 07.12.2016 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 chodziło mi raczej o pełną nazwę, namiar na ten towar. Świetna kolorystyka. Został mi tylko numer telefonu podam Ci na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 10.01.2017 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Tak teraz widać wyraźnie, że masz przerwę w izolacji. Wystarczy przykryć od góry murłatę i będzie dobrze. Może być styro, ważne żeby szczelnie połączyć czerwone kreski. Na ściany przy bramie poszukaj czegoś naprawdę ciepłego. Niektórzy zabudowali u siebie np. płyty PIR. Powiedz mi jeszcze jak przykryje murłate wełną to jak tą wełne zabezpieczyć żeby nie przesuwała się ??? nałożyć na nią jakąś folie i takerem zszyć do styro na skosach??? czy może na piance ją przykleić do murłaty a z góry zabezpieczyć folią paraizolacyjną przed ewentualnymi uszkodzeniami np. gryzoni? Edytowane 11 Stycznia 2017 przez caymann6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 15.01.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Powiedz mi jeszcze jak przykryje mur nie wiem co tam masz dokładnie, ale na pewno nie przykrywaj wełny od góry folią paroizolacyjną. Gryzonie nic wełnie nie zrobią. Nie możesz tam sznurkować czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts