Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja termiczna dachu thermano+ ?

Liliputek

Recommended Posts

Przy 100mm Thermano nakrokwiowo i 150mm wełny o lambdzie 0,04 międzykrokwiowo, BEZ PAROIZOLACJI otrzymujemy:

temp. krytyczna 0stC, długość okresu kondensacji 69 dni, możliwa masa kondensatu 764g/m2, możliwość odparowania 2915g/m2 (czyli bezpiecznie), temperatura na styku Thermano i wełny 3,1 st. C przy -16 st. C.

Opcje:

- wystarczy, że dni o temperaturze niższej niż krytyczna będą rozproszone, a nie skumulowane, a kondensat może się wcale nie pojawić

- wystarczy zastosować nawet słabą paroizolację, aby ilość możliwego kondensatu zredukować do 5-6 g/m2 (może nie szary papier pakowy, ale prawie)

Rzeczywiście różnica ciśnień między pomieszczeniem, a izolacją nie jest taka sama w lecie, jak w zimie. Oznacza to jedynie, że będzie inna, a nie, że jej nie ma. Obliczenia uwzględniają okres jesienno-zimowy do kondensacji i wiosenno-letni do odparowania.

Pozdrawiamy,

Zespół Thermano

Dla mnie to świetna wiadomość. Przy moim dachu 160/200 mm poliuretanu mogę spokojnie zaaplikować od spodu 200 mm wełny.

Pozdrawiam

Cezary

• 2 weeks później...

Przerabiałem ten problem dosłownie tydzień temu, na dachu mam nakrokwiowo 12cm Thermano, sufit poddasza użytkowego z OSB (strop stryszku). Chciałem między krokwie wpakować styropian (wełny nie chciałem z racji braku jej wentylacji), bardzo długo się zastanawiałem nad rozwiązaniem, ponieważ właśnie zabieram się za skosy i sufit (idzie stelaż i GK), musiałem podjąć decyzję - skończyło się na piance PUR między krokwie i od dołu na płytę OSB podłogi stryszku. Pół dnia roboty i idealnie zamknięty termosik... U dla skosów dachu 0,088 W/m²K :)

http://samobudowa.pl/foto/01piana1.jpg

Jednocześnie rozwiązałem sprawę izolacji wokół murłaty i mostków na styku ściana/dach.

Edytowane przez DrKubus

Wewnątrz będzie wentylacja mechaniczna, która ma tendencje do wysuszania pomieszczeń,

Patrzyłem w specyfikację techniczną Thermano i jest tam informacja:

opór na przenikanie pary wodnej: μ = 50-100

http://www.thermano.eu/zastosowania/dachy-skosne/#specs

Przy takich parametrach, nie ma szans na kondensacje wody w przestrzeni dachowej, nawet przy dziurawej folii.

Edytowane przez DrKubus

Masz płytę 12 cm w okładzinie aluminiowej, nakrokwiowo. Czyli powłoka gazoszczelna.

Zrobiłeś natrysk pianki, zakładam zamkniętokomórkową, pod krokwie i ze zdjęcia wynika że na ich wysokość. 15 cm?

Jeśli jest jak napisałem, to może przy mrozach wystąpić kondensacja wilgoci na spodniej części płyty nakrokwiowej. Zgodnie z tabelką powyżej. Wentylacja t/z jej sposób wymiany powietrza nie ma znaczenia. Mechaniczna owszem wysusza, ale i grawitacyjna zimą działa aż nadto.

Mam te same wątpliwości odnośnie mojego dachu, lecz częściowo rozwiane przez Thermano.

Pozdrawiam

Cezary

Masz płytę 12 cm w okładzinie aluminiowej, nakrokwiowo. Czyli powłoka gazoszczelna.

Zrobiłeś natrysk pianki, zakładam zamkniętokomórkową, pod krokwie i ze zdjęcia wynika że na ich wysokość. 15 cm?

Jeśli jest jak napisałem, to może przy mrozach wystąpić kondensacja wilgoci na spodniej części płyty nakrokwiowej. Zgodnie z tabelką powyżej. Wentylacja t/z jej sposób wymiany powietrza nie ma znaczenia. Mechaniczna owszem wysusza, ale i grawitacyjna zimą działa aż nadto.

Mam te same wątpliwości odnośnie mojego dachu, lecz częściowo rozwiane przez Thermano.

Pozdrawiam

Cezary

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale zastosowano piankę ZK zamykając krokwie, zarazem mostkując parę wodną wzdłuż włókien krokwi przechodzących przez połączenie ETICS'a z nakrokwiowym dachem? Jeżeli nie wykonano szerokich, szczelnych parowo "mankietów" na krokwiach to mogą być problemy.

Widzę, że wiecie, że zamiast izolacji tradycyjnej można zastosować ocieplenie pianką poliuretanową otwartokomórkową lub zamkniętokmórkową. Nie dość, że jest szczelna to zapewnia konstrukcji dachu "oddychanie". Słyszałem też od kumpla, że jest bezzapachowa i nie pyli, ale sam nie sprawdzalem ;) Robił ostatnio ocieplenie i muszę powiedzieć, że to się u niego sprawdziło :p mówił coś o stronie [spam] i że stamtąd pobral kupon od firmy MKM Izolacje i zaoszczędził dość sporo kasy przy tym :wiggle: Edytowane przez Elfir

^^

30 takich szczelin w domu i nie potrzebna nam wentylacja -> 4 osobowa rodzina produkuje 10-15 kg wody -> 30 x 360 -> 10,8 kg.

Tak na poważnie to przy 0 stopniach i wilgotności 80 % punkt rosy to -3,1 stopnia, taka sytuacja, żeby możliwa była kondensacja to tylko nad ranem, gdy w nocy był przymrozek, materiały o znacznej gestosci sie wychłodziły i nastapiło ocieplanie pwoietrza....

przygladalem się skraplaniu wody na membranie w zimie podczas prac na poddaszu , to są tak małe ilości, że jak wszystko jest zabudowane i nawet z tą podziurawioną paroizolacją ( ale przecież to nie są dziury na 1 mm!!) to w warunkach użytkowania poddasza przy sprawnej wentylacji tego kondesnsatu jest prawie zero .

Ubóstwiam, te rozdrabnianie tematu pary wodnej na tym forum -> to jest tak skomplikowany proces , tak dynamiczny, zachodzący cały czas, że wątpie żeby ktokolwiek miał oprogramowanie do rzeczywistego zamodelowania relacji przegroda -> para wodna -> otoczenie zewnętrzne.

Jest stosowane za dużo uproszczeń i mylne wyciąganie wniosków z tego uproszczonego modelowania -> patrz choćby mit, że paroizolacja musi być przy każdej izolacji.

Sadzę, że w większości przypadków zgniłej więźby itp to jest kwestia nieszczelnego pokrycia i zawilgocenia powstałego poprzez te nieszczelności, a paroizolacja jak jest za dobrze wykonana to dodatkowo maskuje ten problem -> dom teścia przeciekał w miejscu komina i gdyby nie dziurka z paroizloacji ( akurat w lini komina jest okno stąd dziura w folii) to nikt by nie wiedział, że po deszczach leje się po paroizolacji woda!

• 3 years później...

Archeolog odkopał temat.

Pytanie:

miałem zastosować pełne deskowanie + papa podkładowa + gont na wiązarach prefabrykowanych

Czy płyty Thermano mogą zastąpić deskowanie i można na nie kłaść papę+gont?

Miało być 30 cm wełny - ile Thermano w zamian?

Mogę teraz pokombinować, bo będą zmiany w pozwoleniu na budowę.

• 1 month później...
  • 4 months później...

Thermano - 12,5cm - już na krokwiach.

Zdecydowałem się na natrysk do 10cm pianki otwartokomórkowej PUR pomiędzy krokwie.

Otrzymałem z Balexu informację, że "Przy takiej warstwie pianki natryskowej najniższa temperatura na styku z Thermano zimą wyniesie +8stC".

Zatem konstrukcja nie powinna być zagrożona.

Po czasie dam znać jak się to sprawuje.

Oczywiście, będzie paroizolacja.

Edytowane przez blitzkrieg

• 3 months później...