jacentyy 25.10.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 ^^Nie nie , ja prosze o obliczenia ile pary wodnej przedostanie sie przez te 1000 przebitych miejsc w płytach G-K przy założonej paroizolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.10.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Przy 100mm Thermano nakrokwiowo i 150mm wełny o lambdzie 0,04 międzykrokwiowo, BEZ PAROIZOLACJI otrzymujemy: temp. krytyczna 0stC, długość okresu kondensacji 69 dni, możliwa masa kondensatu 764g/m2, możliwość odparowania 2915g/m2 (czyli bezpiecznie), temperatura na styku Thermano i wełny 3,1 st. C przy -16 st. C. Opcje: - wystarczy, że dni o temperaturze niższej niż krytyczna będą rozproszone, a nie skumulowane, a kondensat może się wcale nie pojawić - wystarczy zastosować nawet słabą paroizolację, aby ilość możliwego kondensatu zredukować do 5-6 g/m2 (może nie szary papier pakowy, ale prawie) Rzeczywiście różnica ciśnień między pomieszczeniem, a izolacją nie jest taka sama w lecie, jak w zimie. Oznacza to jedynie, że będzie inna, a nie, że jej nie ma. Obliczenia uwzględniają okres jesienno-zimowy do kondensacji i wiosenno-letni do odparowania. Pozdrawiamy, Zespół Thermano Dla mnie to świetna wiadomość. Przy moim dachu 160/200 mm poliuretanu mogę spokojnie zaaplikować od spodu 200 mm wełny. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 06.11.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 (edytowane) Przerabiałem ten problem dosłownie tydzień temu, na dachu mam nakrokwiowo 12cm Thermano, sufit poddasza użytkowego z OSB (strop stryszku). Chciałem między krokwie wpakować styropian (wełny nie chciałem z racji braku jej wentylacji), bardzo długo się zastanawiałem nad rozwiązaniem, ponieważ właśnie zabieram się za skosy i sufit (idzie stelaż i GK), musiałem podjąć decyzję - skończyło się na piance PUR między krokwie i od dołu na płytę OSB podłogi stryszku. Pół dnia roboty i idealnie zamknięty termosik... U dla skosów dachu 0,088 W/m²K http://samobudowa.pl/foto/01piana1.jpg Jednocześnie rozwiązałem sprawę izolacji wokół murłaty i mostków na styku ściana/dach. Edytowane 6 Listopada 2016 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.11.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 "Termosik" to będzie dopiero gdy od wewnątrz zastosujesz coś co zapewni opór dyfuzyjny szyby lub blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.11.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 "Termosik" to będzie dopiero gdy od wewnątrz zastosujesz coś co zapewni opór dyfuzyjny szyby lub blachy. Nawet jeśli, to wilgoć wpełznie za piankę po ścianach i może kondensować w krokwiach. Zaczerpnięte z FM Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 07.11.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Wewnątrz będzie wentylacja mechaniczna, która ma tendencje do wysuszania pomieszczeń, Patrzyłem w specyfikację techniczną Thermano i jest tam informacja:opór na przenikanie pary wodnej: μ = 50-100http://www.thermano.eu/zastosowania/dachy-skosne/#specs Przy takich parametrach, nie ma szans na kondensacje wody w przestrzeni dachowej, nawet przy dziurawej folii. Edytowane 7 Listopada 2016 przez DrKubus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.11.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Masz płytę 12 cm w okładzinie aluminiowej, nakrokwiowo. Czyli powłoka gazoszczelna.Zrobiłeś natrysk pianki, zakładam zamkniętokomórkową, pod krokwie i ze zdjęcia wynika że na ich wysokość. 15 cm? Jeśli jest jak napisałem, to może przy mrozach wystąpić kondensacja wilgoci na spodniej części płyty nakrokwiowej. Zgodnie z tabelką powyżej. Wentylacja t/z jej sposób wymiany powietrza nie ma znaczenia. Mechaniczna owszem wysusza, ale i grawitacyjna zimą działa aż nadto. Mam te same wątpliwości odnośnie mojego dachu, lecz częściowo rozwiane przez Thermano. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 07.11.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Masz płytę 12 cm w okładzinie aluminiowej, nakrokwiowo. Czyli powłoka gazoszczelna. Zrobiłeś natrysk pianki, zakładam zamkniętokomórkową, pod krokwie i ze zdjęcia wynika że na ich wysokość. 15 cm? Jeśli jest jak napisałem, to może przy mrozach wystąpić kondensacja wilgoci na spodniej części płyty nakrokwiowej. Zgodnie z tabelką powyżej. Wentylacja t/z jej sposób wymiany powietrza nie ma znaczenia. Mechaniczna owszem wysusza, ale i grawitacyjna zimą działa aż nadto. Mam te same wątpliwości odnośnie mojego dachu, lecz częściowo rozwiane przez Thermano. Pozdrawiam Cezary Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale zastosowano piankę ZK zamykając krokwie, zarazem mostkując parę wodną wzdłuż włókien krokwi przechodzących przez połączenie ETICS'a z nakrokwiowym dachem? Jeżeli nie wykonano szerokich, szczelnych parowo "mankietów" na krokwiach to mogą być problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty321 09.11.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Widzę, że wiecie, że zamiast izolacji tradycyjnej można zastosować ocieplenie pianką poliuretanową otwartokomórkową lub zamkniętokmórkową. Nie dość, że jest szczelna to zapewnia konstrukcji dachu "oddychanie". Słyszałem też od kumpla, że jest bezzapachowa i nie pyli, ale sam nie sprawdzalem Robił ostatnio ocieplenie i muszę powiedzieć, że to się u niego sprawdziło mówił coś o stronie [spam] i że stamtąd pobral kupon od firmy MKM Izolacje i zaoszczędził dość sporo kasy przy tym Edytowane 9 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.11.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 http://www.passivhaustagung.de/Passive_House_E/humidity_problem.png tak to się kształtuje na pytanie Kolegi Jacentego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 09.11.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 ^^30 takich szczelin w domu i nie potrzebna nam wentylacja -> 4 osobowa rodzina produkuje 10-15 kg wody -> 30 x 360 -> 10,8 kg. Tak na poważnie to przy 0 stopniach i wilgotności 80 % punkt rosy to -3,1 stopnia, taka sytuacja, żeby możliwa była kondensacja to tylko nad ranem, gdy w nocy był przymrozek, materiały o znacznej gestosci sie wychłodziły i nastapiło ocieplanie pwoietrza.... przygladalem się skraplaniu wody na membranie w zimie podczas prac na poddaszu , to są tak małe ilości, że jak wszystko jest zabudowane i nawet z tą podziurawioną paroizolacją ( ale przecież to nie są dziury na 1 mm!!) to w warunkach użytkowania poddasza przy sprawnej wentylacji tego kondesnsatu jest prawie zero . Ubóstwiam, te rozdrabnianie tematu pary wodnej na tym forum -> to jest tak skomplikowany proces , tak dynamiczny, zachodzący cały czas, że wątpie żeby ktokolwiek miał oprogramowanie do rzeczywistego zamodelowania relacji przegroda -> para wodna -> otoczenie zewnętrzne.Jest stosowane za dużo uproszczeń i mylne wyciąganie wniosków z tego uproszczonego modelowania -> patrz choćby mit, że paroizolacja musi być przy każdej izolacji. Sadzę, że w większości przypadków zgniłej więźby itp to jest kwestia nieszczelnego pokrycia i zawilgocenia powstałego poprzez te nieszczelności, a paroizolacja jak jest za dobrze wykonana to dodatkowo maskuje ten problem -> dom teścia przeciekał w miejscu komina i gdyby nie dziurka z paroizloacji ( akurat w lini komina jest okno stąd dziura w folii) to nikt by nie wiedział, że po deszczach leje się po paroizolacji woda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 11.01.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Archeolog odkopał temat. Pytanie:miałem zastosować pełne deskowanie + papa podkładowa + gont na wiązarach prefabrykowanych Czy płyty Thermano mogą zastąpić deskowanie i można na nie kłaść papę+gont? Miało być 30 cm wełny - ile Thermano w zamian? Mogę teraz pokombinować, bo będą zmiany w pozwoleniu na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 16.02.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 (edytowane) . Edytowane 11 Lipca 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 11.07.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) Thermano - 12,5cm - już na krokwiach.Zdecydowałem się na natrysk do 10cm pianki otwartokomórkowej PUR pomiędzy krokwie.Otrzymałem z Balexu informację, że "Przy takiej warstwie pianki natryskowej najniższa temperatura na styku z Thermano zimą wyniesie +8stC".Zatem konstrukcja nie powinna być zagrożona.Po czasie dam znać jak się to sprawuje.Oczywiście, będzie paroizolacja. Edytowane 11 Lipca 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topi_t 30.10.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Witam, też mam w projekcie izolację nakrokwiową. 12,5 cm thermano. Piszecie, że dajecie jeszcze coś od środka. Pytanie laika - po co? Czy to konieczność czy chodzi o polepszenie parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts