RobbW 18.10.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Witam, proszę o poradę w sprawie ogrzewania doświadczonych osób z forum. Dom nowy na etapie wylewek z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej 270 m kw. Ściana 1 warstwowa Termalica 40 cm. Dach ceramika bez deskowania ocieplony wełną mineralną 2x15 cm. Na dole na podłodze steropian 15 cm, góra 7 cm. Okna w miare ciepłe 3-szybowe. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Brak gazu. Chciałbym ogrzewać kominkiem z płaszczem wodnym, bufor z wężownicami 1200 litrów plus kolektory słoneczne heat pipe. Jaką rozsądnie mam dobrać moc kominka? Czy dobrym pomysłem jest dodatkowo grzałka w buforze, jeśli tak to jakiej mocy? Czy ktoś ogrzewa dom w podobny sposób i jakie ma doświadczenia? Na ile "wystarczy" przy średnich zimowych temperaturach taki nagrzany bufor? PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.10.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Nie idź tą drogą. Kominki małą niską sprawność i jeśli chcesz już płaszcz wodny, to sobie kup porządny kocioł. Takich buforów będziesz potrzebował dwa. Moc grzewcza - taka, żeby dziennie dostarczyć do 250kWh, czyli jak kocioł 25kW, to masz 10 godzin palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.10.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Nie idź tą drogą. Kominki małą niską sprawność i jeśli chcesz już płaszcz wodny, to sobie kup porządny kocioł. Takich buforów będziesz potrzebował dwa. Moc grzewcza - taka, żeby dziennie dostarczyć do 250kWh, czyli jak kocioł 25kW, to masz 10 godzin palenia. A ja bym zaproponował pójście jeszcze o krok dalej i zrezygnowanie w nowym domu z ogrzewania stałopalnego. RobbW czy zastanawiałeś się nad czymś bezobsługowym, niezawodnym, w pełni automatycznym i efektywnym? Polecam powietrzną pompę ciepła.... Co Ty na to? Spędzisz w tym domu na pewno wiele lat, więc może warto zadbać o komfort użytkowania i zasobność portfela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.10.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Posłuchasz konsultanta, to wyjdzie Ci jakieś 270m2*70kWh/m2*rok, czyli 18900kWh, plus jeszcze coś na CWU i masz 20 tyś kWh. Przy PC zbijesz zużycie do 7 tyś kWh, co będzie kosztować 4200zł rocznie. Wungla spalisz 4 tony za 3000zł. Drewna z 15 kubików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobbW 18.10.2016 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Ok, nie chcę informacji od handlowców, wróżek czy wszystko wiedzących spacjalistów od wszystkiego. Zależy mi o opinii osób które użytkują podobny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.10.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ok, nie chcę informacji od handlowców, wróżek czy wszystko wiedzących spacjalistów od wszystkiego. Zależy mi o opinii osób które użytkują podobny zestaw. Nic prostszego! Dobrze myślisz, by przed inwestycją popytać tu i tam jak się użytkuje poszczególne systemy i czy innym przynosi to korzyści. Zapytaj firmy wykonawcze o referencje i o kontakt do swoich klientów. Taka osoba powie Ci zapewne najwięcej w kwestiach kosztów i komfortu użytkowania, tylko pamiętaj, że budynek budynkowi nierówny. Bazę naszych firm, do których możesz uderzyć znajdziesz TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.10.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ok, nie chcę informacji od handlowców, wróżek czy wszystko wiedzących spacjalistów od wszystkiego. Zależy mi o opinii osób które użytkują podobny zestaw. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Witam, proszę o poradę w sprawie ogrzewania doświadczonych osób z forum. Dom nowy na etapie wylewek z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej 270 m kw. Ściana 1 warstwowa Termalica 40 cm. Dach ceramika bez deskowania ocieplony wełną mineralną 2x15 cm. Na dole na podłodze steropian 15 cm, góra 7 cm. Okna w miare ciepłe 3-szybowe. W całym domu ogrzewanie podłogowe. Brak gazu. Chciałbym ogrzewać kominkiem z płaszczem wodnym, bufor z wężownicami 1200 litrów plus kolektory słoneczne heat pipe. Jaką rozsądnie mam dobrać moc kominka? Czy dobrym pomysłem jest dodatkowo grzałka w buforze, jeśli tak to jakiej mocy? Czy ktoś ogrzewa dom w podobny sposób i jakie ma doświadczenia? Na ile "wystarczy" przy średnich zimowych temperaturach taki nagrzany bufor? Pozdrawiam Robert Na wiele z tych pytan odpowie OZC, doswiadczenia innych nie powinny byc jedyną podpowiedzią jaka moc kominka, jaka moc grzałek, jaki bufor. Kazdy dom jest inny i ma inne parametry cieplne. Edytowane 19 Października 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts