Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poszukwania

ricziwalenz

Recommended Posts

Wam tez te worki z weglem się tak rwa. Nie wiem czy to mój dostawca nawala czy ja robie cos nie tak? Wegiel dokładnie ekogroszek tez średnio mi odpowiada – raz ze obsluga kotla miała być mało angazujaca a ja latam 2 razy dziennie do kotla bo cos się zawiesi bo kamien, bo cos utknie, do tego wrzucam do podajnika za czesto a wroki znikają jak kamfora – za szybko. Cos z kalorycznoscia nie tak. Rozglądam się tez za nowym dostawca – zamówienie przez net, darmowy transport, suchy i dobry. Za dużo wymagam? Ktoś jest zadowolony z wegla którym aktualnie pali? Będę wdzięczny za wskazanie firmy która spelni moje chyba nierywgorowane oczekiwania.

Wam tez te worki z weglem się tak rwa. Nie wiem czy to mój dostawca nawala czy ja robie cos nie tak? Wegiel dokładnie ekogroszek tez średnio mi odpowiada – raz ze obsluga kotla miała być mało angazujaca a ja latam 2 razy dziennie do kotla bo cos się zawiesi bo kamien, bo cos utknie, do tego wrzucam do podajnika za czesto a wroki znikają jak kamfora – za szybko. Cos z kalorycznoscia nie tak. Rozglądam się tez za nowym dostawca – zamówienie przez net, darmowy transport, suchy i dobry. Za dużo wymagam? Ktoś jest zadowolony z wegla którym aktualnie pali? Będę wdzięczny za wskazanie firmy która spelni moje chyba nierywgorowane oczekiwania.

Swietnie odkamieniony i suchy to tylko [spamer]

Edytowane przez Elfir

4Darko twoja odpowiedź łączy się z tym co zakreślone na czerwono.

https://www.wegielsztygar.pl/pol_m_POLECAJ-ZARABIAJ-166.html

Pierwszy post i zapytanie o węgiel, a ty jak Feniks po 3 latach odradzasz się z popiołów . Nie do końca jestem pewny czy sam sobie nie odpisałeś. A wcześniejsze twoje odpowiedzi dotyczyły?

Edytowane przez Mario1969/1

Dobre pytanie!

Który nośnik energii w GJ lub kWh jest w 100% pewny?

Węgiel, muł, prąd, flot, gaz ziemny, pellet, drewno, słoma, brykiet, miał ,LPG (propan butan)?

Ktoś odpowie?

Który nośnik można zmierzyć i mu zaufać?

Oczywiście tylko na tym, co dostaniemy w ramach ceny zakupu samego nośnika?

Edytowane przez klaudiusz_x

Szanowny Kolego, skoro de facto jest tak, jak piszesz, to "toto" co masz w tych workach dziadowskiego, pochodzi z surowego węgla odsianego jedynie na frakcje i ma tyle wspólnego z ekogroszkiem, co ja z emirem Dżibutti.

Cała produkcja kopalni jest najpierw w zakładzie przeróbczym rozdzielana na sortymenty na przesiewaczach. A że w surowym węglu trafia się kamień, czasami kawałki metalu i inne świństwa, przeto frakcji 0-31,5 (miał) się nie wzbogaca, bo to idzie przede wszystkim do energetyki zawodowej.

Grubsze sortymenty są wzbogacane (oddziela się od nich zanieczyszczenia (skala płona czyli tzw. kamień) w procesie płuczki cieczy ciężkiej lub metoda hydrokinetyczną.

Tylko tak się składa, że większość hurtowników dokonuje zakupu surowego miał i metodą "samogon" u siebie dokonują odsiania frakcji groszkowej (5lub 8 - 25 mm a później dokładają mu wagi wodą. Nawet pakują w worki i sprzedają jako ekogroszek. Sprobuj na składzie kupić miał gdzie będą w nim faktycznie ziarna 31,5 mm. Najczęściej to drobny piachol o uziarnieniu, nie większym niż 8 mm.

Dlatego, jeśli chcesz się ustrzec tego, co cię spotkalo w przeszlości, to żądaj od sprzedawcy kopii certyfikatu kopalnianego, gdzie stoi czarno na białym: sortyment, wartość opałowa, wilgotność oraz zawartość popiołu.

Możesz przy okazji wziąć ze soba magnes neodymowy i pociorać go w tym "ekogroszku". jeśli nazbiera ci się na nim magnetyt (drobno zmielona ruda żelaza) używany w kopalni do wzbogacania węgla, to będziesz wiedział, co kupujesz.

Jeśli choć jedna z moich rad nie zostanie spełniona przez sprzedawce, to pokaż mu gest Kozakiewicza. Niech szuka innych naiwnych.

Edytowane przez boluslolusj23

Taką prośbę mam do kolegów którzy opalają swoje kotły miałem. Spora część z Was dzieliła się choćby na wątku Ranking Paliwa Typu Ekogroszek fotkami tego co Wam w workach sprzedano jako miał. Gdyby komuś się chciało zapodać ponownie, specjalnie dla autora poprzedniego posta te zdjęcia - byłbym bardzo zobowiązany.

Taką prośbę mam do kolegów którzy opalają swoje kotły miałem. Spora część z Was dzieliła się choćby na wątku Ranking Paliwa Typu Ekogroszek fotkami tego co Wam w workach sprzedano jako miał. Gdyby komuś się chciało zapodać ponownie, specjalnie dla autora poprzedniego posta te zdjęcia - byłbym bardzo zobowiązany.

Panie kobra,

pośpiech dobry przy łapaniu pcheł.

Nie pisałem o miale, ale o samogonie zwanym przez niektórych ekogroszkiem własnej produkcji (sprzedawcy).

A też faktem jest, że przy wzbogacaniu węgla powstaje nieco mialu. Jest to mial tzw. wzbogacony i pozbawiony w znacznej części zanieczyszczeń, bo te w postaci tzw flotokoncentratu i mułu to oddzielna bajka. Dlaczego toto jest sprzedawane odbiorcom indywidualnym.

Na początku wpisu przywołałem jedno przysłowie. zakończę drugim, bo przysłowia mądrością narodow.

Uderz w stół, a nożyce się odezwą.

Ja mam kruszarkę i owszem produkuję groszek 5 - 25. Kto czyta forum i interesuje się paliwami do kotłów z podajnikiem, wie o tym od co najmniej 4 lat. Nigdy tego nie ukrywałem. Pewnie w pierwszym lub drugim swoim poście na tym forum pisałem, że kruszę węgiel na rozmiar ekogroszku. A kruszarka dumnie stoi na placu zaraz obok przesiewacza i workownicy. Na bardzo eksponowanym miejscu.

Ja mam kruszarkę i owszem produkuję groszek 5 - 25. Kto czyta forum i interesuje się paliwami do kotłów z podajnikiem, wie o tym od co najmniej 4 lat. Nigdy tego nie ukrywałem. Pewnie w pierwszym lub drugim swoim poście na tym forum pisałem, że kruszę węgiel na rozmiar ekogroszku. A kruszarka dumnie stoi na placu zaraz obok przesiewacza i workownicy. Na bardzo eksponowanym miejscu.

Gratuluję

Jeszcze Ci ułatwię walenie we mnie. Otóż od paru lat rośnie popularność palników miałowych. Najprościej byłoby sprzedawać do nich ekomiały - np. Rokita itepe. Jednak w związku ze skłonnością ludzi do kupowania niedrogo przyzwoitego towaru, mnie interesuje obecnie głównie miał 23 z Piasta ( 23-12-1,2 ) oraz miał 24 z Ziemowita ( 24-13-1 ). Oba te miały fajnie się w podajnikach palą. Oba teoretycznie mają uziarnienie 0-20 mm. Jednak na patelni trafia się tak 500 - 1000 kilogramów ( czyli 2 - 4% ) ziarna powyżej 30 mm. Trafia się i 40, 50 mm też. Niby to nic wielkiego - palnik powinien to strawić, w najgorszym razie zerwie zawleczkę. No więc ja to ziarno przy użyciu przesiewacza odsiewam z tych miałów. Zakładam sito z okiem 30 mm i z towaru przeznaczonego do sprzedaży na kotły z podajnikiem wysiewam to co ma więcej niż 30mm. Następnie przerzucam to nadziarno do groszku 8 - 31,5 mm. Straszny ze mnie oszust.

Jeszcze Ci ułatwię walenie we mnie. Otóż od paru lat rośnie popularność palników miałowych. Najprościej byłoby sprzedawać do nich ekomiały - np. Rokita itepe. Jednak w związku ze skłonnością ludzi do kupowania niedrogo przyzwoitego towaru, mnie interesuje obecnie głównie miał 23 z Piasta ( 23-12-1,2 ) oraz miał 24 z Ziemowita ( 24-13-1 ). Oba te miały fajnie się w podajnikach palą. Oba teoretycznie mają uziarnienie 0-20 mm. Jednak na patelni trafia się tak 500 - 1000 kilogramów ( czyli 2 - 4% ) ziarna powyżej 30 mm. Trafia się i 40, 50 mm też. Niby to nic wielkiego - palnik powinien to strawić, w najgorszym razie zerwie zawleczkę. No więc ja to ziarno przy użyciu przesiewacza odsiewam z tych miałów. Zakładam sito z okiem 30 mm i z towaru przeznaczonego do sprzedaży na kotły z podajnikiem wysiewam to co ma więcej niż 30mm. Następnie przerzucam to nadziarno do groszku 8 - 31,5 mm. Straszny ze mnie oszust.

Szanowny Panie Kobra

wróćmy do wcześniejszego wpisu (pańskiego). Dumny jestes pan - jak sam piszesz - z tego, że na placu stoi kruszarka. Jako niekumaty totalnie w węglu, bo jeno 10 lat pod ziemią w węglu tyrałem pytam grzecznie:

kruszysz pan grubszy sortyment, np. kostkę, czy nawet kęsy. Dobrze mówię?

Następnie odsiewasz pan z tego podziarno na sicie (? jakie oczko???) raz, a na drugim raz jeszcze. Czyli z pierwszego siania zostaje wszystko to co poniżej 5 czy 8 mm jako miał. Z drugiego siania "ekogroszek samogon", a reszta albo jeszcze raz na kruszarkę, albo???? No właśnie.

To teraz pytam?

Z tego po kruszeniu podziarna masz pan miał. O uziarnieniu???? No??? Co? dorzucasz pan nadziarno???

No to w końcu masz pan ten własnej produkcji miał o uziarnieniu wg normy od 0 do 31,5 czy nie???

Nie pytam, czy "ze względów przeciwpożarowych" H2O nie trafia na kupę, bo mi brak smialości. Bo przecież kruszarka i przesiewacz zagrożenia nie tworzą. Czyli tak tylko dla jaj????

Bo groszek eko ma mieć 5 (8) - 25 mm.

p.s. kto napisał, że jesteś pan oszustem?

Co najwyżej kreatywnym węglarzem wg norm "dobrej zmiany".

A świadectwo pochodzenia paliwa do sprzedaży wg sortymentów zakupionych , to rozumiem, że u ... wielickiego, za Bóg zapłać. I cisza.

Tak trzymać!!!

Edytowane przez boluslolusj23
p.s.

Chyba trochę przesadzasz albo czytać Ci się nie chce

Kobra odpisał jaki jest miał nadający się do nowych palników m.in. brucerów,burnerów,ekoenergii, ewmarów, batorych, ardeo....

Miał z kopalni Piast ten 23 i podał Ci parametry

oraz miał z Ziemowita 24

Posiadając palnik ślimakowy chciałbym, aby jego granulacja była taka, jak papierek kopalni podaje, czyli do 31,5mm ale nie jest, bo są też były i pod 7cm

Jak ktoś to przesiewa i wywala te bryły, co zawleczkę zerwać mogą, to ja jako użytkownik palnika ardeo i osoba paląca groszko-miałem takie właśnie chcę paliwo, bez strusich jaj

Musiałbym głupi być, żeby kruszyć kostkę lub kęsy. Tak głupi jak Ty mądry prawie. Ten sortyment ma cenę ekogroszku, więc po raz - sens ekonomiczny żaden. A po dwa - to musiałaby być naprawdę megakruszarka, żeby dała radę kęsom. Może u Was pod ziemią taką się gospodarkę prowadzi. To i nic dziwnego, że łapę do podatników się wyciąga pod groźbą spalenia opon w stolicy. W normalnym świecie kruszy się groszek 8-31,5,ewentualnie groszek I 16 - 31,5. A już w ostateczności ( jak odpowiedniego groszku braknie ) orzech II. Taki 25 - 50. Fajna kruszarka zintegrowana z przesiewaczem da z twardego węgla ( typu groszek Bobrek, groszek Wesoła ) odpad ( podziarno poniżej 5 mm ) rzędu 8 - 10%. Niby po co miałoby się to siać dwa razy? Jedno sito z okiem 5 mm i masz gotowy groszek 5 - 25 i osobno podziarno. I to podziarno to nie jest u mnie miał - to jest odsiewka. Walę ją na jedną kupę z tym co się wysieje z grubszych sortów Janki - kiedyś już Ci to tłumaczyłem. Palę nią sam i kupuje ją kto chce kupić ( o ile wystarczy ).