_arek_ 19.10.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam, Panowie mam pytane. Z powodu złych warunków ziemnych muszę posadowić domek na fundamencie pośrednim. Będą to studnie kopane na 3m do lepszego gruntu i na to płyta 40cm. Konstruktor zaprojektował mi taką płytę, jednak nie dal tam żadnego ocieplenia od spodu. Na płycie jest posadzka 8cm pod nią folia, styropian 20cm i znów folia. Izolacje poziome wpisane mam tylko coś w stylu dysperbitu. Jak czytam forum to widzę, że zazwyczaj płyty fundamentowe są ładnie "opatulone" np xps-em a u mnie nic. Poniżej przekrój jak to miałoby wyglądać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.10.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 ^^Daj najpierw geologie jaka masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 19.10.2016 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Tak geologia była robiona... Teren to łąka na której marzeniem od dzieciństwa było mieć dom. Taką wizję miała moja kochana żonka Konsultowałem to z kilkoma osobami i niestety torfy dyskwalifikują inne posadowienia. Poniżej opisy otworów, jeśli potrzeba coś więcej to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ta płyta w okresie późnego gierka była by ok.Jeśli chodzi o konstrukcję jest wszystko w porządku. Jeśli chodzi o fizykę budowli, to jest to rzeź mostkami termicznymi w Goleniowie odsłona I.Na 99% nie ma parametrów nośności tego torfu, to nie jest przecież tak, że totalnie nic nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 20.10.2016 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 No to mnie pocieszyłeś teraz swoją wypowiedzią.... Rzeź może i faktycznie jest bo zapotrzebowanie na energie mamy wyliczoną na około 24000.... Odnośnie gierka to pewnie i racja, bo Pani konstruktor właśnie z tamtego okresu jest W takim razie prosiłbym o jakieś naprowadzenie i wszelkie uwagi odnośnie tego co widzicie, bo jeszcze mam trochę czasu aby to poprawić. Akurat w temacie projektowania to byliśmy zieloni te 2 lata temu - wtedy był robiony projekt, więc raczej słuchaliśmy tego co Pani konstruktor mówiła.... Teraz jak trochę więcej czytam forum to powoli sam już błędy zauważam. Jeszcze odnośnie posadowienia, to pytałem kilku konstruktorów i stwierdzili, że są torfy i trzeba budować na palach/studniach itp. Poniżej wklejam jeszcze więcej z opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 20.10.2016 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 I jeszcze dwa wycinki z zaleceniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Punkt 3.7 jest kluczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 20.10.2016 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Mógłbyś Mnie coś więcej oświecić ?? Czytałem już ta opinie kilkukrotnie.... Odnośnie wspomnianego przez ciebie punktu 3.7 rozumiem, że trzeba zebrać warstwę wierzchnią i usypać nasyp budowlany min 1,5m. Czyli nie trzeba robić całkowitej wymiany gruntu ?? Takie mniej więcej tez pytanie zadałem konstruktorowi płyt z jakiejś strony poleconej na tym forum i usłyszałem, że na torfach nie można stawiać budynków bez uprzedniej wymiany gruntów lub posadowienia na palach/studniach Tak brzmiały dokładnie jego słowa "Na tego typu gruntach nie wolno posadawiać budynków. NIe da sę tego ani wyliczyć ani przewidzieć. Groźny jest zwłaszcza niekontrolowany przechył. Płyta też nie pomoże. Owszem po uprzedniej wymianie gruntów, w pana przypadki na głębokości od 1,4 do 2,4m. To i tak wyjdzie raczej taniej niż zaprojektowae studnie. Chyba że pan sam będzei je wykonywał. W wymianie podbudowy najdroższy jest transport. Pytanie jak daleko położona jest najbliższa piaskowania...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Na takie warunki mam rozwiązanie, ale to wymagało by pewnych powiązań z resztą konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 20.10.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Najbezpieczniej jest wymienić grunt na piasek czy kamień od 1,4 do 2,4m. Przelicz koszt transportu i wykonania. Potem normalna płyta z izolacją i max 25cm betonu. Odnośnie punktu 3.7 pracowałem kiedyś przy budowie hali - tam był problem z nośnością gruntu i żeby nie kopać niewiadomo jak głęboko projektant zalecił wykonanie podbudowy: - kamień tłuczeń - geosiatka - kamień kliniec - geosiatka I na tym był posadowiony już fundament Kamień był zawinięty w tą geosiatkę jak czekolada w sreberko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 20.10.2016 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) מרכבה Proszę o wszelkie informacje oraz jeśli jest to chęć pomocy.... Tak jak mówię jeśli trzeba, to można jeszcze coś zmienić nie ma problemu.... Jeśli miałoby to obniżyć koszta fundamentów bo teraz jest lekka masakra... Tak jak wspomniałem zaufaliśmy Pani konstruktor prawie całkowicie na etapie projektu, ponieważ w okolicy stoją na takim właśnie fundamencie dwa wielkie warsztaty samochodowe. Także chcieliśmy sprawdzona osobę.... Ale może po porostu przyzwyczajenia zawodowe z wielu lat pracy nie były najlepsze.... Wymiana gruntu wyszła by mniej więcej tak samo finansowo albo i drożej.... do tego dochodzi kłopot z wysoka woda gruntową i koniecznością jej pompowania co może stanowić zagrożenie dla okolicznych budynków. Więc łatwiej już byłoby te studnie /pale budować..... Edytowane 20 Października 2016 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.10.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Tak jak wspomniałem zaufaliśmy Pani konstruktor prawie całkowicie na etapie projektu, ponieważ w okolicy stoją na takim właśnie fundamencie dwa wielkie warsztaty samochodowe. Także chcieliśmy sprawdzona osobę.... Ale może po porostu przyzwyczajenia zawodowe z wielu lat pracy nie były najlepsze.... Względem konstrukcji jest ok, tylko fizyka budowli cierpi. Trzeba by to było przeprojektować na te specyficzne warunki, jako całość konstrukcji i rozwiązań budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 20.10.2016 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Ok rozumiem a w zasadzie to połowicznie Czy masz teraz na myśli robienie całego projektu od nowa, czy jak to miałoby wyglądać ?? Zmiana elementów konstrukcji na lżejsze.... Czy chodzi już tylko rozwiązania cieplno/izolacyjne, a nie już odnośnie samego posadowienia ?? Jakie widziałbyś tu najlepsze rozwiązanie.... Przepraszam za milionową ilość pytań, ale zasiałeś we mnie teraz ziarnko nadziei na lepsze jutro Edytowane 21 Października 2016 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 25.10.2016 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Niestety wody tez wysoko.... Dałem ofertę na wymianę gruntu, odezwała się jedna firma... zobaczę jakie to w ogóle bada koszta za taką operację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.10.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 ^^ Ogólnie temat dość ciężki, musisz się udać do kilku firm, które zaproponują Ci konkretne rozwiązanie za konkretne pieniądze, do wyboru wg mnie masz: materac geotechniczny w siatkach i geowłókninie -> nawet nasypy pod kolej da się zrobić na bagnie lub drugie rozwiązanie wymiana gruntu -> dom umiejscowić w tym miejscu w którym wymiany jest jak najmniej -> nie zalączyleś rozplanowania tych odwiertów , może da się tak umiejscowić dom , żeby był w tym miejscu w którym jest 1,4 m jak dobrze kojarze. Wodą sie zanadto nie przejmuj -> wybierzesz torf , nasypiesz piasku do wody i dopiero na zasypanym dole wynajmiesz walec drogowy okołkowany -> on to powinien dość dobrze zagęscić -> następnie te hałdy torfu można by ułożyć na tym zasypanym miejscu celem samozageszczenia jeszcze gruntu. Po jakimś czasie - pół roku, rok zrobić badania kontrolne i budować płytę - jak masz czas na takie zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 26.10.2016 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Czasu mam, więc tym się nie przejmuje... ogólnie myślę coraz bardziej nad tą wymianą gruntu. Wcześniej jakoś mnie to nie przekonywało, ale z drugiej strony zlecam robotę i ma być zrobiona. tylko ciekawe ile $$ sobie zaśpiewają. Dziś był drugi wykonawca obejrzeć działkę i mówił, że nie ma problemu 2-3 dni i robota zrobiona... Jutro pojutrze ma podesłać wycenę... Odnośnie tych badań, było to robione co prawda 2 lata temu, ale pewnie nie za wiele się zmieniło. Ogólnie to ja jakoś jestem sceptycznie do nich nastawiony tzn może i coś tam nam mówią ale wg mnie zbyt są dokładne.... Wpadło dwóch panów robili odwierty ręcznie, jako, że wody były już prawie przy powierzchni to wyciągali tylko lejąca się papkę i tak to właśnie stwierdzili.... Także tu rzeczywista ilość gleby jaka trzeba wybrać okazać się może podczas samego już kopania... Tak samo powiedział mi dziś przedstawiciel z firmy który był oglądać działkę. Poniżej załącznik jak były rozmieszczone punkty Gdyby wybierać całość wg rozmiaru domu plus 1m więcej po obrysie to wychodzi coś kolo tego 21m x 14m x 2,5m = 770m3 więc troszkę by tego było... Na zrobienie tak grubej płyty na studniach też potrzebowałbym około 7ton stali i 220m3 betonu także tanio tez nie będzie no i minus to brak pełnego ocieplenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 02.11.2016 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Dostałem dziś ofertę na wymianę gruntu.... Cena 22000zł za wymianę na głębokość 1m po obwodzie płyty plus 1m dodatkowo Czyli około 300m3. Jest to taki jakby to powiedzieć starter. Później rozliczane by to było na zasadzie wykonanej dodatkowej pracy, czyli może być 2x tyle lub 1,5x a może i być 3x jeśli badania nie były zbyt precyzyjne.... Także nie wygląda to zbyt kolorowo.... Więc w najlepszym przypadku te 300m3 to nawet nie połowa.... Bo na badaniach wyszło, że torf mam w zależności od otworu na głębokości 1,4 - 2.5m. Zastanawia mnie właśnie jak bardzo można zaufać tym badanią, bo patrząc np na odwiert nr 2 nie uwidoczniono w nim wcale torfu. Więc gdyby było tak pięknie to można by przesunąć domek do dołu działki i tam próbować. Ale z drugiej strony może to było tylko punktowe miejsce... Staram się tez znależć jakieś firmy w pobliżu z którymi mógłbym coś porozmawiać odnośnie tych geosiatek/geometeracy ale jakoś ciężko mi coś takiego znależć. O ogólnie to mała załamka, sam nie wiem co robić i w jakim kierunku iść. Czy szukać rozwiązań eliminujących posadowienie pośrednie i mostki od fundamentów, czy robić tak jak było i izolować tylko miedzy ścianami.... Edytowane 2 Listopada 2016 przez _arek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 03.11.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Możesz też rozważyć minimalizację mostków termicznych przez wymurowanie pierwszej warstwy muru z cieplejszego materiału, np. beton komórkowego czy ceramiki zasypanej perlitem. Osobiście mam Porotherma zasypanego perlitem. wytrzymałość na ściskanie jak silikat a lambda w kierunku pionowym podobna do pustaka pianowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 03.11.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 biorąc pod uwagę ilość jaką podałeś to chcą ponad 73zł/m3 wymiany, wydaję się drogo. Poszukaj innej firmy, tylko precyzyjnie napisz co chcesz żeby wycenili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 03.11.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 ^^Dokładnie , bardzo drogo - _arek_ dowiedz sie ile kosztuje u Ciebie np pospółka u mnie to 21 pln za tonę czyli za 1m3 okolo 35,7 PLN plus transport niech będzie razem koło 50 pln to przy 300 m3 daje sume 15000 PLN , to skad te 7000 za 2 dni roboty koparki plus ludek z zageszczarką? no chyba ze to co wybierze to tez w tej cenie wywozi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts