IPS 19.10.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam czy ktoś może stosował perlit jako podsypkę pod płyty OSB bez legarów ? Mam nierówność poziomu od 0 w prawym rogu pokoju, do 3cm w lewym i zamierzam wysypać to perlitem, a na to ułożyć dwie warstwy płyt OSB i zastanawiam się, czy nie jest to złe rozwiązanie ? Może lepiej prlitogips i polanie tego wodą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.10.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Witam czy ktoś może stosował perlit jako podsypkę pod płyty OSB bez legarów ? Mam nierówność poziomu od 0 w prawym rogu pokoju, do 3cm w lewym i zamierzam wysypać to perlitem, a na to ułożyć dwie warstwy płyt OSB i zastanawiam się, czy nie jest to złe rozwiązanie ? Może lepiej prlitogips i polanie tego wodą ? Oczywiście metoda jest sprawdzona i w użyciu. Poza tym jest jeszcze inny sposób, mianowicie: pod płyty OSB stosuje się piankę poliuretanową zamiast legarów. Oczywiście legarów z pianki jest więcej, są robione co 20cm. Ten sposób wykonania podłoża opisywałem kilka lat temu tutaj na forum. Obie metody stosuję nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 19.10.2016 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. Jaki najlepszy sposób aby tak ułożone płyty wypoziomować, tj. czy podłoże ubijać przed położeniem płyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.10.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. Jaki najlepszy sposób aby tak ułożone płyty wypoziomować, tj. czy podłoże ubijać przed położeniem płyt ? Możesz ubić. Kawałkiem deski zamocowanej do kantówki 4x4cmm. Najpierw jednak wyznacz na ścianach wysokości jakie chcesz uzyskać i przeprowadź linie między punktami. Wysyp keramzyt lub perlite. Następnie połóż płytę i sprawdź poziom. Nie ma poziomu, to podsyp pod płytę. Następnie druga płyta itd. Płyty układamy na cegłę. Płyty z piórem i wpustem kleimy. Płyty do ścian dosuń jednak przedtem przyklej do ściany piankę samoprzylepną 5mm (akustyka). Drugi rząd w poprzek pierwszego też na cegłę. Miedzy te warstwy połóż folię, żeby się nie ocierały o siebie. Możesz je także przykleić klejem MSP elstic 300 np. firmy renova. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 21.10.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Dzięki za porady. Drugą warstwę płyt miałem kłaść na mijankę jak wełnę czyli przesunięte o połowę rozmiaru, a połączenie tylko wkrętami, rozumiem, że klej też warto dodać ? I czy pianka 5mm wystarczy bo taką mam akurat ? Edytowane 21 Października 2016 przez IPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 22.10.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Cześć.Słuchajcie a nie lepszym rozwiązaniem byłoby zastąpienie płyt OSB płytami gipsowo-kartonowymi? Lub gipsowo-włóknowymi ale te są droższe więc ja zostałbym przy k-g i klejąc je ze sobą w dwóch warstwach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPS 25.10.2016 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Jakoś nie miał bym zaufania do podłogi z materiału tak kruchego jak GK, na którym miały by stać meble i szafa w której żona trzyma swoją garderobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perlit Polska 20.03.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Cześć. Słuchajcie a nie lepszym rozwiązaniem byłoby zastąpienie płyt OSB płytami gipsowo-kartonowymi? Lub gipsowo-włóknowymi ale te są droższe więc ja zostałbym przy k-g i klejąc je ze sobą w dwóch warstwach, Archeologia to moja pasja.. Płyta gipsowo-kartonowa - spośród znanych mi produktów - nie nadaje się na podłogę, jest zwyczajnie zbyt słaba. Optymalne rozwiązanie to OSB lub inne tego typu płyty o wystarczającej wytrzymałości. Same płyty można bezpośrednio położyć na zagęszczony perlit typu EP180. Dobrze opisał to @jarekkur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts