Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepalać czy nie?

tyrosik

Recommended Posts

Witajcie.

Sytuacja jest taka, że ściany mam otynkowane tynkiem gipsowym, sufity z KG również są ocieplone i wyszpachlowane na gotowo pod malowanie (jeszcze nie gruntowane)

Dom jest przed ociepleniem.

Pytanie moje jest takie: Czy powinno się już przepalać czy nie ma potrzeby? Fachowiec, który robił mi sufity, mówił żebym nie przepalał do momentu aż dom nie będzie ocieplony. W chwili kiedy ogrzewałem środek nagrzewnicą podczas robienia sufitów do 14 stopni, ściany robiły się wilgotne.

Znów inny fachowiec, który akurat przy okazji do mnie zajechał, powiedział żebym już palił bo gdy potem zacznę grzać, to sufity popękają, a to że wychodzi wilgoć to z czasem ustanie bo mury się nagrzeją i nie będą wpuszczać zimna.

Ogrzewanie wszędzie mam podłogowe. W układzie nie ma wody. Ja się kompletnie nie znam więc chciałem się zapytać was o radę.

Pozdrawiam

Znów inny fachowiec, który akurat przy okazji do mnie zajechał, powiedział żebym już palił bo gdy potem zacznę grzać, to sufity popękają, a to że wychodzi wilgoć to z czasem ustanie bo mury się nagrzeją i nie będą wpuszczać zimna.

Ogrzewanie wszędzie mam podłogowe. W układzie nie ma wody. Ja się kompletnie nie znam więc chciałem się zapytać was o radę.

Zostawić, nie ogrzewać. Tynki już dawno wyschły. To co mówi wykonawca to głupoty. Jak tynki popękają to znaczyć będzie, że je źle wykonał. W zamkniętym budynku temp. w największe mrozy nie powinna spaść poniżej 0 C. Budynek to ogromna masa akumulacyjna. O wilgoci też pierdzili durnoty. Wilgoć usuwa się poprzez przedmuchy i wentylację. W zimie powietrze jest suche, przewietrzenie budynku usunie wilgoć.