Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja okapu - pod tynkiem / ściana chłodna (windy)

Recommended Posts

Witam,

kolejna prośba o fachową poradę. Sytuacja jak na obrazku.

wentyalcja.jpg

Czy mogę puścić kanał płaski 110x55 (2,7 metra) pod tynkiem, gdzie za ścianą są szyby windowe?

Ujście w ścianie ma średnicę 125 mm. Jest zabezpieczenie przed cofaniem powietrza.

Już miałem ją tam wkleić, tylko pojawi się "głos", że może dojść do efektu punkty rosy i skraplania się w tym kanale wody.

Za ścianą są windy (na całej długości). Z tego co słyszałem, szybów windowych się nie ogrzewa.

Oryginalnie (developerski stan) była wata około 5 cm i tynk. Skułem to, żeby meblarz nie spłycił nam w tym miejscu szafek górnych.

Czy zalepiać watą i tynkiem i się nie wygłupiać, czy jednak tutaj żaden zły efekt nie nastąpi na takiej powierzchni.

Marcin

ps. tak wykańczanie hobbystyczne w celach oszczędnościowych, kable też sam robiłem, schowają się w wacie jeśli można tam puścić kanał

Edytowane przez MarcinPL2

Dzięki.

Tak jeszcze się zastanawiam nad tymi przekrojami.

Okrągłe ujście ma 125mm czyli PI * 62,5^2 ~12265,625

Natomiast nawet jak wezmę teraz 150x50mm kanał płaski to mam 7500.

Czyli zaledwie ~60% tego przekroju co okrągła.

Jeśli to tylko okap, czyli będzie wentylator bo i tak w ujściu w ścianie jest blokada przed cofaniem - da radę?

Marcin