MarcinPL2 20.10.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Witam, kolejna prośba o fachową poradę. Sytuacja jak na obrazku. Czy mogę puścić kanał płaski 110x55 (2,7 metra) pod tynkiem, gdzie za ścianą są szyby windowe? Ujście w ścianie ma średnicę 125 mm. Jest zabezpieczenie przed cofaniem powietrza. Już miałem ją tam wkleić, tylko pojawi się "głos", że może dojść do efektu punkty rosy i skraplania się w tym kanale wody. Za ścianą są windy (na całej długości). Z tego co słyszałem, szybów windowych się nie ogrzewa. Oryginalnie (developerski stan) była wata około 5 cm i tynk. Skułem to, żeby meblarz nie spłycił nam w tym miejscu szafek górnych. Czy zalepiać watą i tynkiem i się nie wygłupiać, czy jednak tutaj żaden zły efekt nie nastąpi na takiej powierzchni. Marcin ps. tak wykańczanie hobbystyczne w celach oszczędnościowych, kable też sam robiłem, schowają się w wacie jeśli można tam puścić kanał Edytowane 22 Października 2016 przez MarcinPL2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.10.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 śmiało mozesz puścić tam kanał, szczególnie ze ewentualne wychładzanie powietrza nie powoduje strat bo powietrze i tak pojdzie w niebo.... Zresztą nie spodziwam się aby tam było znaczne wychładzanie. Jeśli szyb windy jest w środku budynku to będzie w nim ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinPL2 22.10.2016 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Dzięki.Tak jeszcze się zastanawiam nad tymi przekrojami.Okrągłe ujście ma 125mm czyli PI * 62,5^2 ~12265,625Natomiast nawet jak wezmę teraz 150x50mm kanał płaski to mam 7500.Czyli zaledwie ~60% tego przekroju co okrągła.Jeśli to tylko okap, czyli będzie wentylator bo i tak w ujściu w ścianie jest blokada przed cofaniem - da radę? Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.10.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 tak, silnik okapu wtłoczy powietrze. Czy dobrze bedzie działał klapa zwrotna - to juz zależy od jej jakości ale bezwzględnie trzeba ją zainstalować aby w określonych warunkach (podciśnienie w mieszkaniu) nie wciągać smrodów od sąsiada z piętra niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts