raffran 10.09.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Wiem,ze nie jest to tanie,ale jak sa to naprawde stare meble i ci na nich zalezy to zlec to komus.Bardzo latwo zrobic sobie kuku.Wiem co pisze,bo niedawno przywiezli nam stuletni eklektyczny bufet i prawie dwustuletnia witryne po renowacji. Efekt wizualny jest powalajacy,pouzupelniane ubytki,podorabiane elementy ktorych brakowalo,politury,woski ,a takze i samo drzewo bylo poddane gazowaniu w komorze.Krotko mowiac warto bylo oddac je w odpowiednie rece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 10.09.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Wiem,ze nie jest to tanie,ale jak sa to naprawde stare meble i ci na nich zalezy to zlec to komus.Bardzo latwo zrobic sobie kuku. Wiem co pisze,bo niedawno przywiezli nam stuletni eklektyczny bufet i prawie dwustuletnia witryne po renowacji. Efekt wizualny jest powalajacy,pouzupelniane ubytki,podorabiane elementy ktorych brakowalo,politury,woski ,a takze i samo drzewo bylo poddane gazowaniu w komorze.Krotko mowiac warto bylo oddac je w odpowiednie rece. Czy robił to niejaki pan Janusz M. ? Spec nad spece od renowacji starych mebli. U nas odnawiał komplet mebli gdańskich i XVIII wieczną sekreterę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 11.09.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Jak ten Pan jest z Tczewa to mogl byc on,albo jego wspolnik Pan K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz krk 04.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Podbijam temacik Witam wszystkich, mój pierwszy post na tym forum Nabyłem wczoraj wymarzoną szafkę, istny PRL Foto niżej http://img1.classistatic.com/cps/kj/100202/486r1/29303b3_20.jpeg Szafka jest wykonana z płyty wiórowej i wykończona na połysk. Jednak górna częśc szafki jest troszkę porysowana, ktos kiedyś postawił na niej doniczkę, która się odcisneła. Moje pytanie do Was jak to odnowić i jak ta szafka jest wykończona, czy to jest jakas okleina, czy fornir lakierowany na połysk, nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Czekam na waszą pomoc Będe bardzo wdzięczny za informacje :] Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.02.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam. Też jestem zainteresowana tematem, bo o odnowienie aż się prosi moja komoda. Nie mam lepszego zdjęcia, tu widać kawałek: http://img396.imageshack.us/img396/3476/59809218.jpg[/url] Sama chyba nie dam rady, bo blat jest taki.... jak tu powiedzieć wyrobiony, czyli cienki na końcach, więc nie tylko powierzchnia jest do odnowienia, ale trzeba jakoś uzupełnić. Mój kolega kiedyś zawodowo zajmował się renowacją starych mebli, ale odkąd za unijne pieniądze zaczęto odnawiać poważniejsze zabytki, zajął się właśnie nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 04.02.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Też mam na oku parę gratów do renowacji, tyle, że nie wiem czy mi starczy cierpliwości.Znalazłam taką stronę, może Wam pomoże: http://www.renowacja-antykow.pl/p_usuwaniepowlok.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabi_ka 10.02.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mam starą szafę, która bardzo pasuje do mojego wyobrażenia nowego wystroju salonu. Tylko, że zupełnie nie pasuje kolorystycznie. Ma ładną drewnianą okleinę. Pytanie tylko czy w momencie kiedy usunie się lakier ta okleina przyjmie nowy kolor - z bejcami jednak różnie bywa... Nie wiem w ogóle czy warto zaczynać taką zabawę...to jednak sporo roboty. Ale trochę mi szkoda tej pięknej szafy... Macie jakieś doświadczenia w odnawianiu starych mebli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 10.02.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Kiedyś byłam miłośniczką starych mebli. Do czasu, kiedy to postanowiłam odnowić stary, piękny stół po babci. Zleciłam to fachowcowi, który zrobił to drogo lecz pięknie, a jakże, tylko że na odchodnym burknął coś, żeby nie stawiać na stole ciepłych talerzy (!) i uważać z alkoholem. Zaśmiałam się pod nosem, bo wg mnie stół ma być do używania a nie do oglądania. Po pierwszej imprezie chciałam wyć z rozpaczy - pod obrusem pełno odbitych kółek z ciepłych talerzy a tam gdzie rozlało się trochę alkoholu - białe ślady... Później gdy pojawiły się dzieci i musiałam powyciągać zdobne szybki ze starego kredensu i w ogóle nie miałam już tyle czasu latać ze ścierą (stare meble wymagają długich pieszczot) odkochałam się - w nowym domu żadnych staroci, pełna, superwygodna nowoczesność a podziwianie antyków - w muzeum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 10.02.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja tam uważam że stare meble są super, byle z umiarem. U moich rodziów nadają taki klimat rodzinny mieszkaniu, że nie chce się wychodzić.Przykład ze stołem to akurat ekstremum, ale szafa czemu nie? Przynajmniej Twoje mieszkanie nie bedzie plastikowe i powtarzalne jak tysiące innych. Zresztą teraz jest moda na łączenie starego z nowym, można zobaczyć jaką popularnością cieszą się starocie na allegro. Ludzie zamawiają stare szafy z drugiego końca Polski. Jeżeli chodzi o odnowienie, to nie jestem specem, ale wydaje mi sie, że dużo zależy od rodzaju dobranej powłoki, lakieru itp. Praktycznie wszystko da się odnowić, trzeba tylko trafić na dobrego fachowca. Poszperaj np. na fotoforum "wnętrza mieszkań" na portalu gazeta.pl Tam znajdziesz dużo zdjęciowych inspiracji i rad jak zagospodarować, odnowić starocie.http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.02.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Stary mebel to już nie mebel tylko zabytek. Jeżeli nie podoba ci się wygląd szafy to lepiej ją sprzedaj. Bejcowanie czy malowanie zabierze to co w niej najcenniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 11.02.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Nowoczesność nie musi być plastikowa. Nowoczesne meble mogą być z solidnych materiałów, chodzi raczej o oszczędność form, prostotę i wygodę. Jeżeli chce się mieć stare meble trzeba wziąść pod uwagę, że wymagają sporo czasu aby utrzymać je w czystości, a od czasu do czasu odnowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 24.03.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 a ja tam wolę starocie ale nie wmuszam w nikogo, nie nie! dla tych co lubią liczyć oszczędności dodam tylko, że kupując antyk nigdy nie tracimy pieniedzy - zawsze można odnowić, no chyba że ktoś ma kołatka w domu, który mu zeżre mebli nowoczesnych nikt później nie sprzeda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.piotrek 09.08.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Chętnie obejrzałabym fotki odnowionych cudeniek Ostatnio zamarzyło mi się odnowienie zestawu do sypialni. Rodzice kupili go jakieś 10 lat temu od pewnej Pani za grosze- duże łóżko, 2 stoliczki nocne, toaletka z okrągłym lustrem i stołeczek do niej. Niestety nie mam pojęcia z czego one są, tzn z jakiego drewna, są białe i chcę żeby takie były, ale kolor z czasem już trochę zżółtł, więc trzeba pomalowac od nowa. Meble nie są zniszczone, nie widac sladu korników. Postaram się dodac fotki, ale to dopiero za jakis tydzien kiedy bede w domu, byc moze ktoś bedzie potrafil doradzic jak się do tego zabrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.08.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Gosiu, banalne to zadanie Przecierasz papierem ściernym, żeby usunąć starą farbę i malujesz nową, np. Tikkurilą Everal Aqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.piotrek 09.08.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Jolu myślisz, że to wystarczy? W sumie chyba nie ma sensu zdzierania farby do gołego drewna bo po co skoro i tak bede malowac na biało. A wiesz moze jakim papierem najlepiej scierac? I czy lepiej malowac waleczkiem czy takim pistoletem? Wiadomo ze niektore fragmenty oczywiscie musze zrobic pędzlem. W zestawie bede jeszcze musiala wymienic lustro na nowe, bo stare jest juz nie ładne no i oczywiscie materac na łóżko. Mam nadzieje ze wyjdzie fajnie. A chcę odnowic ten zestaw bo na razie chodzi o koszta, porządna sypialnia sporo kosztuje, a te tanie chyba nie są zbyt wytrzymale, poza tym drewno to drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.08.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Maluje się wałeczkiem, a w miejscach trudno dostępnych pędzelkiem. Zedrzeć trzeba tę warstwę, która sama wykazuje tendencję do linienia albo która jest zbyt śliska do przyjęcia nowej farby. Malowałam w ten sposób laminaty z BRW i wyszło całkiem całkiem Grubość papieru zależy od mebla i ilości farby do ściągnięcia, ja przeważnie tarłam 80-100. A tu historie speców od renowacji: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,114890772.html http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,98929034,114295541.html Moje guru: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,85002384,111213060.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia.piotrek 09.08.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Wydaje mi się, że farba która jest teraz nie jest śliska, nie wygląda na typową olejną, nie znam się za bardzo, ale jest taka jakby półmatowa. Liniec też nie linieje Tak zrobię, zmatowię wszystko tym papierem ściernym, a później malowanko Mam nadzieje ze nic nie zepsuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 10.08.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Ja mam stara komode na gietych nogach i chce zrobic ja na czarno Poiformowalam juz meza ze musi sie tym zajac Ciekawe jak nam wyjdzie Najgorsze jest to ze ma ona stac w lazience a na niej zlew i troche obawiam sie wody Jaka farbe wybracw tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reno123 01.01.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Czytam wyrywkowo odpowiedzi przedmówców i niektóre pomysły są dobre ale nie radził bym: - szlifować szlifierką taśmowa - opalać opalarką Dlaczego? szlifierka taśmowa nadaj się do szlifowania litego drewna i trzeba uważać aby nie spowodować że powierzchnia będzie sfalowanajeśli mebel jest w okleinie to przeszlifujesz fornir nawet nie będziesz wiedział kiedy i mebel straci to co ma najcenniejszego, podobnie w przypadku opalania od ciepła odkleisz fornir i porobią się kuśnierze czyli takie bąble Zalecam w przypadku gdy są to mebel okleinowane Zmyć powierzchnie zmywaczem i denaturatema następnie ostrożnie szlifować ręcznie lub szlifierką oscylacyjną! a nie taśmową. Część postu została usunięta, ponieważ zawierała reklamę Edytowane 2 Stycznia 2011 przez joliska Nieregulaminowa treść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 21.01.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Mam takie meble http://www.mebleznetu.pl/images/brw/960.jpg Meble mają już 5 lat. Po pierwsze postarzały się, po drugie już mi się nie podobają, po trzecie według mnie w ogóle nie pasują do nowego mieszkania, po czwarte są strasznei oklepane, po piąte i tak je kiedyś wymienimy...Niestety w tej chwili i najbliższej nie mamy funduszy na nowe meble i na ten czas nie wiem kiedy będziemy mieć. Pomyślałam sobie czy jest możliwość ich odnowienia. Ja zupełnie nie znam się na takich rzeczach, na żadnych robótkach. Czy jest w ogóle sens myśleć o tym? Może jakaś farba??? Meble nie są drewniane. Są pewnie z płyty oklejonej fornirem czy czymś takim, nie wiem. Ale możecie sobie wyobrazić jakiej jakości są meble z BRW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts