Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypadające papiaki z dachu?

lusienka131313

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o radę.

Dwa miesiące temu na mój nowo budujący się dom "fachowcy" nabili deski na dach i papę. W takim stanie dach miał przeczekać kilka lat, z braku funduszy. Chciałam się wprowadzić w przyszłym roku, zaś pieniądze przeznaczyć na inne pilne prace. Dachy stojące pod papą widziałam wielokrotnie i sądziłam, że nie będzie żadnego z tym problemu. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że już po 2 miesiącach dach przecieka... Wytłumaczenie "fachowców" było takie, iż tak się po prostu dzieje, bo deski schną i wypychają gwoździe... Z innego źródła usłyszałam, że powinno się zastosować specjalne skrętne gwoździe... a nie papiaki. Gdzie leży błąd? Co można teraz z tym fantem zrobić? Ekipa zaproponowała położenie dachówki za 40zł/m2 + inne obróbki czyli jakieś 10tyś. za samą robociznę... Proszę o jakąś radę i ewentualne (tanie) rozwiązanie.

1. Jaką papę położyłaś ?

2. Jakiej długości są papiaki? Wyciskane są chyba gwoździe mosiężne/miedziane. Papiak jak nazwa mówi, służy do mocowania papy, gwoździe skrętne mają inne zastosowanie.

3. Gwoździe bite w deskę, czy wsadzone w szczelinę między deskami ? Byłaś na dachu ?

4. W ogóle jaki to dach 2 spadowy czy inny ?

Na szybko i tanio to nabić łaty w poprzek dachu z tu gdzie papiaki pociągnąć lepikiem. To mi się nasuwa na szybko. Choć doświadczenie z papą mam z krycia dachu na działce :)

40 zł za dachówkę to raczej normalna cena, ale jak nie masz zaufania do ekipy to jej nie bierz.

Edytowane przez admiralbar

odp. 1 Dokładnie jaka to papa nie umiem powiedzieć, miała być dobra i kosztowała dwa razy drożej od innej...

odp.2 - Papiaki ocynkowane, długości 3 cm z podkładką metalową.

odp.3 Nie byłam na dachy bo sądziłąm, że nie ma takiej potrzeby, ale czas tam zajrzeć, Widziałem, tylko wewnątrz zacieki w kilku miejscach i kałuże na betonie na piętrze. Smutny to widok...

odp.4 Dach prosty, dwuspadowy, najprostszy z możliwych :) powierzchnia 189m2. Cena może i odpowiednia, ale ekipa dobrze wiedziała że papa ma trochę poleżeć bez dachówki.

Edytowane przez lusienka131313

To chyba papa na welonie poliestrowym ? Idź na dach, albo wyślij kogoś kto się nie boi i nie zleci i niech spróbuje poderwać papę - zobaczysz czy w ogóle się trzyma. Może przecieki nie są od papiaków, tylko coś jest niedokładnie zrobione (kominy).

Łaty w poprzek i lepik wydają mi się najszybszym i najtańszym rozwiązaniem. Przecież nie będziesz zrywać papy i kłaść jej od nowa, bo to już by dopiero nabiło kosztów.

Czy wklejenie łat z papy termozgrzewalnej pomoże? Słyszałam opinie, że pod papą termozgrzewalną deski gniją...

W tej chwili nie mam możliwości zrobienia zdjęć...

Cieknie w dwóch miejscach mniej więcej w połowie jednej połaci, z drugiej strony na razie jest w porządku, ale jak długo jeszcze..., oby nie było tego z czasem więcej :( i tradycyjnie przy kominach.

Fachowcy z kilkunastoletnim doświadczeniem, z bardzo dobrą opinią, myślałam że nie trzeba ich bardzo pilnować, a tu zonk...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) czy jeszcze jakieś pomysły?

Edytowane przez lusienka131313

• 2 weeks później...

Po pierwsze jedna warstwa papy nie daje szczelności przy długim oczekiwaniu na krycie docelowe.

Po drugie takie krycie należy wykonać papą wierzchniego krycia termozgrzewalna modyfikowana sbs.

Po trzecie mocować kontrłatami w miejscu krokwi i dodatkowo kontrłaty uszczelnić uszczelniaczem bitumicznym.

W tej sytuacji uszczelnić na szybko uszczelniaczem bitumicznym (lepikiem na zimno). Pozdrawiam.

• 1 month później...