Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

dylemat jest taki - poddasze nieużytkowe, dach 320m2, 2 spadowy 30` i 25`. Dach po pełnym deskowaniu + papa, co do wierzchniego krycia są 2 możliwości :

1. Blacho dachówka kładziona siłami własnymi przez ekipę które ma w tym doświadczenie (koszty robocizny symboliczne)

2. Dach cementowa (cenowo kosztuje tyle co dobra blacha), ale już za robociznę trzeba zapłacić. A trzeba liczyć ok 40-45 zł/m2 czyli ok 14 tys.

Co wybierać ?

żadna blachodachówka. Widziałem wiele blach szwedzkich, niemieckich czy jak to ludzie opisują "amerykańskich" i na wielu po kilku latach pojawia się rdza. Kupując nigdy nie wiesz czy na co trafisz. Możesz reklamować ale za robociznę często nie oddają. Dachówki cementowej uszkodzonej w jakiś sposób z powodów innych niż uszkodzenia przy transporcie czy montażu nie widziałem nawet po paru ładnych latach.
Gdzie taką blachę widziałeś ? Na podkarpaciu ?

Między innymi na podkarpaciu. Widziałem takie w kraju i za granicą. Chyba mało widziałeś skoro pytasz o takie rzeczy. Możesz montować blachę, nie będę nikogo przekonywał. Wyraziłem swoją opinię jak życzył autor wątku.

Edytowane przez jarekpolak
Żywotność aktualnie produkowanej blachodachówki szacuje się na około 20~25 lat natomiast żywotność dachówki cementowej to minimum 60 lat. Do tego inne zalety, o których pisałem wielokrotnie. Blachodachówka to imitacja dachówki a montuje się ją wówczas gdy nie można zamontować oryginału np. na starej więźbie remontowanego dachu. Pozdrawiam.