Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie wybierania projektu domu co kiedyś wydawało mi się że będzie najprzyjemniejszą sprawą podczas całego toku budowy. Niestety ilość wątpliwości na temat każdego z projektów jest tak duża że trodno się zdecydować na jakiś konkretny - jedyny. Ograniczone środki finansowe nie pozwalają na sporządzenie indywiualnego projektu. No ale do rzeczy. Niedawno dostałem warunki zabudowy działki i okazało się że są w nich sprecyzowane wymiary elewacji frontowej budynku (8,33 - 12,39) nie wspominając o wysokości, układzie krokwii, dachu odległości od ulicy itd. Problem mam taki że nie wiem jak określać "elewację frontową". Proste jest gdy dudynek jest usytuowany tak, że wejście do niego jest od strony ulicy i wiadomo już że elewacją frontową będzie ta strona która jest od ulicy. Ale jak sie ma elewacja frontowa (a raczej która to jest) jeżeli ustawimy dom (może być przysłowiowa stodółka) prostopadle do ulicy a wejscie będzie z boku (nie zmieniamy usytuowania wejścia). Która strona będzie w takim układzie elewacją frontową, ta przy ulicy czy ta z boku? Może tłumaczę to zawile ale jestem początkującym m w tych profesjach :oops: Wiem że wam łatwo będzie taką sytuację rozstrzygnąć z góry dzięki :wink:

W warunkach zabudowy chodzi o elewacje od strony ulicy, niezaleznie od tego czy bedzie w niej wejscie do budynku czy nie, bedzie ona stanowiła front. Jezeli "obrucisz" budynek na działce w stosunku do zalozonych w projekcie kierunków, pozmieniają Ci sie również elewacje...i np. dotychczasowa elewacja frontowa (z wejsciem) stanie się boczną, a dotychczasowa boczna - frontowa.

Zwróć tylko uwagę czy na pewno możesz tak dowolnie tym budynkiem "kręcić". Jeżeli warunki określają że np. główna kalenica ma być równoległa do ulicy wtedy nici z obracania. No chyba że załatwisz sobie jakies odstępstwo, ale to proponuje robić przed zakupem projketu.

Pozdrawiam.