adam1234567 20.10.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Witam serdecznie. Proszę o opinie, czy daszek na zdjęciu a w zasadzie jego mocowanie bezpośrednio do nieocieplonej ściany jest rozwiązaniem prawidłowym. Czy normalnie powinienem dookoła ściany obłożyć styropianem i daszka nie ruszać?, czy może powinienem go zdemontować i założyć dopiero na ocieploną ścianę?. Pozdrawiam i dzięki za wszystkie opinie z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 20.10.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Jak ocieplisz cały daszek to będzie ok A na poważnie - do rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 20.10.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Może jakieś uzasadnienie?. Ja wiem, że ocieplenie tej ściany spowoduję, że pod konstrukcją daszka przylegającą do ściany tworzy się jakby "mostek termiczny" i jest jakby niedocieplone, a "Jakby" to dlatego, bo drewno jest też jakim izolatorem ciepła zatem nie powinno być problemu z jakąś wiekszą stratą ciepła. Mój wykonawca twierdzi jednak, że przy obecnym stanie rzeczy konstrukcja jest przykręcona na sztywno i nic jej nie grozi i ze tu nie ma mowy o wiekszych stratach ciepła, montując ten daszek na styro nie będzie już tak stabilnie, bo swoje ten daszek waży. Nie wiem sam co o tym myśleć. Edytowane 20 Października 2016 przez adam1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 21.10.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 u mnie w 2007 roku zrobili podobny "babol"! Wybudowali konstrukcję daszku (podpartej z przodu na dwóch filarach, a nie jak u Ciebie bezpośrednio na ścianie) i obie ukośne krokwie (widoczne przy ścianie) uniemożliwiły im położenie ocieplenia 12cm. Ujawniło się to szczęśliwie (!) podczas montażu podbitki, gdy odgarnąłem membranę i ręka dotknęła niezaizolowanego muru!!!! Odpowiedzieli, że nie mieli jak wkleić tam styropianu, więc zostawili problem z nadzieją, że się nie ujawni! Od kilku lat trwa sprawa sądowa przeciwko wykonawcy, który znajduje się pod osłoną przewodniczącej WC SR - pomimo tego, że Sąd Okręgowy w Szczecinie wyłączył ją od sprawy oraz nakazał całkowite procesu przeprowadzenie od podstaw. Obecnie także prokuratura wszczęła śledztwo przeciwko wykonawcy za oszustwo, a wobec sędzi za przekroczenie uprawnień. Czyli za jakieś 10-20 lat sprawa zakończy się... umorzeniem. Rada osobista: rób bardzo dużo zdjęć. Przydadzą się nie tylko na pamiątkę, lecz (oby nie!) jako dowód w sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 21.10.2016 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Nie wiadomo w jaki standard energooszczędności domu celujesz, ale jak dbasz o takie detale to pewnie ciut wyżej. Można to zdemontować i pod konstrukcję na ścianę podłożyć ileś cm XPS, a później, o ile grubość izolacji na to pozwoli, przykryć resztę konstrukcji (mam na myśli konstrukcję na ścianie), ale równie dobrze możesz całość utopić w warstwie izolacji. Ja bym podłożył jednak XPS. Resztę (krokwie i pokrycie) montowałbym po ociepleniu ale przed siatką z klejem. Edytowane 21 Października 2016 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 21.10.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 ja bym tego tak nie zostawił, bo przy -20 w tych miejscach gdzie leci krokwia przy nieocieplonym murze wewnątrz domu będziesz miał przemarzanie i wilgoć ( tak samo jak w upalny dzień lejesz zimne piwo do kufla - jest on mokry ) jest to nie do przyjęcia, chyba, że tam masz szparę z 5 cm i nawalisz pianki. równie dobrze można tak samo zrobić podbitkę i lecieć styropianem do podbitki a powyżej zostawić nieocieplone - kompletny idiotyzm takich mamy fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts