krzys_u 21.10.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Witam Szanownych Forumowiczów Chciałbym postawić domek na działce rekreacyjnej .. założenia są następujące: - domek parterowy letniskowy 8x4,3 (35m2) na działce rekreacyjnej murowany na tradycyjnych fundamentach, strop drewniany na legarach, niski stryszek na drobne rupiecie bez ścianki kolankowej, dach 2-spadowy z blachodachówką - domek będzie używany głównie w ciepłe miesiące więc kwestia izolacyjności termicznej nie jest dla mnie tak ważna jak w przypadku domów mieszkalnych całorocznych - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale będzie stał na otwartym wietrznym terenie gdzie praktycznie wieje non stop (w pobliżu sporo wiatraków ) pisze bo może to ma wpływ na ewentualne przewietrzanie/wysuszanie ścian pytanie z czego budować ściany zewnętrzne oraz czy dawać ocieplenie? chciałbym żeby ściana była w miarę cienka, przy tych gabarytach budynku każde pare cm się liczy, - rozważam silka albo beton komórkowy - 24cm a może 18cm - czy jest sens dać ścianę zewn. silka18cm+ 5cm ocieplenie? - a jeżeli nie dam ocieplenia tylko sam tynk (np. BK 24cm+tynk) zastanawiam się jaki wpływ będzie miał mój wybór na zjawiska typu, wilgoć, grzyby itp. w czasie nieużywania bydynku w miesiącach jesienno-zimowych? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts