Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek letniskowy 35m2 z czego ściany ?

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów

Chciałbym postawić domek na działce rekreacyjnej ..

założenia są następujące:

- domek parterowy letniskowy 8x4,3 (35m2) na działce rekreacyjnej murowany na tradycyjnych fundamentach, strop drewniany na legarach, niski stryszek na drobne rupiecie bez ścianki kolankowej, dach 2-spadowy z blachodachówką

- domek będzie używany głównie w ciepłe miesiące więc kwestia izolacyjności termicznej nie jest dla mnie tak ważna jak w przypadku domów mieszkalnych całorocznych

- nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale będzie stał na otwartym wietrznym terenie gdzie praktycznie wieje non stop (w pobliżu sporo wiatraków :-) ) pisze bo może to ma wpływ na ewentualne przewietrzanie/wysuszanie ścian

pytanie z czego budować ściany zewnętrzne oraz czy dawać ocieplenie?

chciałbym żeby ściana była w miarę cienka, przy tych gabarytach budynku każde pare cm się liczy,

- rozważam silka albo beton komórkowy - 24cm a może 18cm

- czy jest sens dać ścianę zewn. silka18cm+ 5cm ocieplenie?

- a jeżeli nie dam ocieplenia tylko sam tynk (np. BK 24cm+tynk)

zastanawiam się jaki wpływ będzie miał mój wybór na zjawiska typu, wilgoć, grzyby itp. w czasie nieużywania bydynku w miesiącach jesienno-zimowych?

Dziękuję i pozdrawiam.