Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękający mur

radeksz

Recommended Posts

Witam, kilka lat temu do domu została dobudowana kotłownia przez "fachowców" z rodziny/ znajomi dziadka ...

Nowe ścianki nie zostały połączone prętami, z tego co wiem powinno się wcześniej nawiercać dziury i tam wsadzić pręty, oni tylko wybili cegłę i łączyli nowe ścianki ze starą.

Fundament był wylany na 1,50cm i już po kilku dniach murowano na nim ścianki.

Normalnie ręce opadają jak się dowiedziałem, teraz planuje robić ocieplenie ale jak się za to mam zabrać jak mur pracuje caly czas i pęka.

Jeden z fachowców od ocieplenia doradził wylać dodatkowy fundament tam gdzie została dostawiona ta kotłownia, tylko czy to coś da? Może jeszzce jakies inne rozwiązania?

Jak już ocieple to będzie za pozno na poprawki.

Na obrazku na czerwono zaznaczyłem dostawioną kotłownię

image.jpg

Pęka ścianka A i B na łączeniach z domem pionowo oraz poziomo dookoła kotłowni

Edytowane przez radeksz

Witam, kilka lat temu do domu została dobudowana kotłownia przez "fachowców" z rodziny/ znajomi dziadka ...

Nowe ścianki nie zostały połączone prętami, z tego co wiem powinno się wcześniej nawiercać dziury i tam wsadzić pręty, oni tylko wybili cegłę i łączyli nowe ścianki ze starą.

Fyndament był wylany na 1,50cm i już po kilku dniach murowano na nim ścianki.

Normalnie ręce opadają jak się dowiedziałem, teraz planuje robić ocieplenie ale jak się za to mam zabrać jak mór pracuje caly czas i pęka.

Jeden z fachowców od ocieplenia doradził wylać dodatkowy fundament tam gdzie została dostawiona ta kotłownia, tylko czy to coś da? Może jeszzce jakies inne rozwiązania?

Jak już ocieple to będzie za pozno na poprawki.

Na obrazku na czerwono zaznaczyłem dostawioną kotłownię

domm.jpg

chodzi o mur ? ;) czyli ściany dobudówki?

Które z czterech ścian pęka? Tylko na styku ze starym budynkiem ?Dodatkowy fundament? gdzie i jak będzie w stosunku do strych i do tych nowych?

Nie zawsze trzeba wbijać (wklejać) pręty łączące, robi się też połączenia na strzępia.

Za mało informacji dałeś.

Popraw tytuł tematu z "mór" na mur"