Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jakiej 2 lata temu fachowiec stawiał mi komin systemowy jeden kanał dymny i jeden Wentylacyjny. Ostatnio zauważyłem że coś tam jest jak by to powiedzieć odklejone tzn chyba zaprawa nie złapała. Czy mam się czym martwić ogólnie dym nie leci bo jest jeszcze ta rura. Bardziej martwię się czy on się nie przewali. Bardzo proszę o poradę dziękuję i pozdrawiamDSC_0058.jpgDSC_0057.jpgDSC_0056.jpg

Czy to stawiał fachowiec, dopiero się okaże....

Pokazałeś skutek. Samo się nie podniosło. Przyczyny po tym zdjęciu nie określimy. Jest to natomiast doskonały przykład, dlaczego kominy się tynkuje, a nie okłada np płytą GK. Tak małe pękniecie pod płytą nie dałoby o sobie znać, a tu jest widoczne. Przyczyn może być mnóstwo. Głównie wynikające z wadliwego montażu, bo te systemy są delikatne jak francuski piesek... By to zdiagnozować potrzebne są zdjęcia z budowy. Jak zamontowana jest:

1.Czapa (zakończenie rur na dachu)

2.Wyczystka

3.Trójnik

4. Kolejne rury i wełna (czy nie ma mostków z pustakami)

Do tego info jaki to system, do czego służy, jak wygląda to wszystko dzisiaj....

Witam serdecznie

Pęknięcie które widać jest na wysokości około 2 m od gruntu czyli można powiedzieć że na początku ponieważ komin ma 9m. Komin jest otynkowany a te płyty Kg to sufit w kotłowni. Pod komin jest podłączony piec Co.wszystko było robione tak jak Bóg przekazał tzn (instrukcja montażu). Montaż zaczął się od zalania 1,5 pustaka później Okupnik czy jakoś tak Rura prosta 2 pustaki i trójnik. Niby miało być dobrze ale jak widać coś puścilo. Czy mógłby Pan mi powiedzieć czy jest możliwość naprawienia tego pęknięcia/rozklejenia pustaków??? Jakiej firmy jest komin to nie pamiętam a najstarsi Indianie nie wiedzą gdzie przesłałem papiery :(

Ps.

Dziękuję bardzo za Pomoc

Pozdrawiam

Skleić pustaki można łatwo. Trochę wydłubać, naciąć i wpakować jakiś klej do płytek. Siatka na to....Pytanie pozostaje, dlaczego pękło? Czy to jednorazowy kaprys budynku, który zapracował, czy też błędy montażowe. Możesz zrobić zdjęcie przyłącza i czapy na dachu?

Witam. Zdjęcie przyłącza a czapek wrzucę jutro ale jak będzie taka możliwość ponieważ nie mam wyjścia na dach jedynie z ziemi bo bym musiał dach rozbierać :(. A czy może to być problem takiego typu że :

Np pustak ma szer 40 w połowie jest usytuowany na ścianie w.poewnicy która jest z kamienie i ma z 1m grubości a w połowie na wylanym fundamencie na to jest jest wylana posadzka i stawiany komin innej opcji nie było :(

DSC_0059.jpg

Te trzy zdjęcie z pierwszego posta to pokazują GK na kominie czy na suficie ?

Daj zdjęcia z większej odległości.

Jak rozumieć ten opis:

"Pęknięcie które widać jest na wysokości około 2 m od gruntu czyli można powiedzieć że na początku ponieważ komin ma 9m. Komin jest otynkowany a te płyty Kg to sufit w kotłowni. "

Jak komin stoi na starej ścianie i częściowo na nowym fundamencie to może pękać.

Ale nie widzę całości więc nie mogę zgadywać co i gdzie.

Komin przechodzi przez kolejne stropy ?

Te spękania są w poziomie?

Czy komin nie opiera się o krawędź otworu w stropie? W tym wyciętym otworze?

Lub nie zawiesił się na krawędzi otworu?

Jest dylatacja między pustakami komina a krawędziami otworu w stropie?

A może nie jest stateczny? Np. od wiatru? albo krzywo stoi nad stropem ?

Tak w poziomie. Dylatacja jest możliwe że się coś tam opiera bo przyklejony do ściany jest na tyle na ile wysokość ściany pozwalała. Możliwe że coś z wiatrem ale pion to jest na 100%.

A teraz pytanko czy jak wezmę jakieś stalowe klemy z plaskownika w niego wsadze i zamuruje to będzie trzymać? Czy tylko go dobrze jakimś betonem obskoczyc w miejscu pęknięcia?

Pozdr

na tym zdjęciu

DSC_0058 przy suficie z rysami.jpg

widać duże spękanie w pionie wzdłuż połączenia pustaków ze ścianą (1) i ze stropem (2) a małe poziome pod stropem 3 i 4 ?

Dobrze widzę?

Sufit to jest płyta G-K czyli spękanie nr 2 to pęka połącznie sufit G-K ze ścianą.

Stropy nad sufitem jakie są? masywne? drewniane i w którym kierunku oparte?

Wygląda jak by dołem (w piwnicy) komin odjechał od ściany a górą w przeciwnym kierunku (jeżeli rysy są w miejscach 3 i 4).

Na rzucie strychu chyba są pokazane belki - krokwie konstrukcji dachu a nie stropu (mogę się mylić).

A pytałem o belki stropu nad kotłownię i nad parterem (jeżeli dobrze rozumiem że budynek ma niska piwnicę, parter i poddasze użytkowe.

Na widoku elewacji jest poziom góry komina +7,20m a piszesz że cały komin ma 9m, czyli zostaje np. 2,2m na piwnicę ?

Komin nie jest dłuższy ? czy nie ma piwnicy?