Dorek88 21.10.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Witam serdecznie. Jakiej 2 lata temu fachowiec stawiał mi komin systemowy jeden kanał dymny i jeden Wentylacyjny. Ostatnio zauważyłem że coś tam jest jak by to powiedzieć odklejone tzn chyba zaprawa nie złapała. Czy mam się czym martwić ogólnie dym nie leci bo jest jeszcze ta rura. Bardziej martwię się czy on się nie przewali. Bardzo proszę o poradę dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.10.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Czy to stawiał fachowiec, dopiero się okaże.... Pokazałeś skutek. Samo się nie podniosło. Przyczyny po tym zdjęciu nie określimy. Jest to natomiast doskonały przykład, dlaczego kominy się tynkuje, a nie okłada np płytą GK. Tak małe pękniecie pod płytą nie dałoby o sobie znać, a tu jest widoczne. Przyczyn może być mnóstwo. Głównie wynikające z wadliwego montażu, bo te systemy są delikatne jak francuski piesek... By to zdiagnozować potrzebne są zdjęcia z budowy. Jak zamontowana jest: 1.Czapa (zakończenie rur na dachu)2.Wyczystka3.Trójnik 4. Kolejne rury i wełna (czy nie ma mostków z pustakami) Do tego info jaki to system, do czego służy, jak wygląda to wszystko dzisiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 22.10.2016 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Witam serdecznie Pęknięcie które widać jest na wysokości około 2 m od gruntu czyli można powiedzieć że na początku ponieważ komin ma 9m. Komin jest otynkowany a te płyty Kg to sufit w kotłowni. Pod komin jest podłączony piec Co.wszystko było robione tak jak Bóg przekazał tzn (instrukcja montażu). Montaż zaczął się od zalania 1,5 pustaka później Okupnik czy jakoś tak Rura prosta 2 pustaki i trójnik. Niby miało być dobrze ale jak widać coś puścilo. Czy mógłby Pan mi powiedzieć czy jest możliwość naprawienia tego pęknięcia/rozklejenia pustaków??? Jakiej firmy jest komin to nie pamiętam a najstarsi Indianie nie wiedzą gdzie przesłałem papiery Ps. Dziękuję bardzo za Pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.10.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Skleić pustaki można łatwo. Trochę wydłubać, naciąć i wpakować jakiś klej do płytek. Siatka na to....Pytanie pozostaje, dlaczego pękło? Czy to jednorazowy kaprys budynku, który zapracował, czy też błędy montażowe. Możesz zrobić zdjęcie przyłącza i czapy na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 23.10.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam. Zdjęcie przyłącza a czapek wrzucę jutro ale jak będzie taka możliwość ponieważ nie mam wyjścia na dach jedynie z ziemi bo bym musiał dach rozbierać . A czy może to być problem takiego typu że : Np pustak ma szer 40 w połowie jest usytuowany na ścianie w.poewnicy która jest z kamienie i ma z 1m grubości a w połowie na wylanym fundamencie na to jest jest wylana posadzka i stawiany komin innej opcji nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.10.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Brak wejście na komin, to kolejny problem. Co z kontrolą jego stanu?....Zdjęcia z dołu sobie odpuść. To które wkleiłeś zrób tak, bym widział trójnik ceramiczny, a nie rury stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 26.10.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Te trzy zdjęcie z pierwszego posta to pokazują GK na kominie czy na suficie ?Daj zdjęcia z większej odległości.Jak rozumieć ten opis:"Pęknięcie które widać jest na wysokości około 2 m od gruntu czyli można powiedzieć że na początku ponieważ komin ma 9m. Komin jest otynkowany a te płyty Kg to sufit w kotłowni. "Jak komin stoi na starej ścianie i częściowo na nowym fundamencie to może pękać.Ale nie widzę całości więc nie mogę zgadywać co i gdzie.Komin przechodzi przez kolejne stropy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 [ATTACH=CONFIG]371176[/ATTACH]Tu nie widać błędów w montażu. Jest dylatacja z wełny. Ale to o niczym nie musi świadczyć....Z innej beczki....Jak jest wciśnięta rura stalowa w ceramiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 27.10.2016 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Rura stalowa jest zamontowana tak fi 200 kanał dymny przejście z 200-150 i 2 Przejście że 150-100. Do Pana D7d Komin jest postawiony w budynku stoi przy ścianie w stropie Została wycięte dziura i reszta komina jest na strychu wolno stojąca brak ścian itp rzeczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Te spękania są w poziomie? Czy komin nie opiera się o krawędź otworu w stropie? W tym wyciętym otworze?Lub nie zawiesił się na krawędzi otworu? Jest dylatacja między pustakami komina a krawędziami otworu w stropie?A może nie jest stateczny? Np. od wiatru? albo krzywo stoi nad stropem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 27.10.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tak w poziomie. Dylatacja jest możliwe że się coś tam opiera bo przyklejony do ściany jest na tyle na ile wysokość ściany pozwalała. Możliwe że coś z wiatrem ale pion to jest na 100%. A teraz pytanko czy jak wezmę jakieś stalowe klemy z plaskownika w niego wsadze i zamuruje to będzie trzymać? Czy tylko go dobrze jakimś betonem obskoczyc w miejscu pęknięcia? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jak byś przesłał szkic - widok komina i przekrój z zaznaczonymi ściana ze stropem, dachem, fundamentem i linia spękań to bym może coś zobaczył i doradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 27.10.2016 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A taki szkic to mam sam sprawić czy jest on gdzieś w jakiejś biurokracji? . Bo papiorkow tyle że już sam nie wiem co gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 27.10.2016 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 strych kotłownia dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 27.10.2016 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 fundament pęknięcie przy suficie z kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 na tym zdjęciu widać duże spękanie w pionie wzdłuż połączenia pustaków ze ścianą (1) i ze stropem (2) a małe poziome pod stropem 3 i 4 ? Dobrze widzę? Sufit to jest płyta G-K czyli spękanie nr 2 to pęka połącznie sufit G-K ze ścianą. Stropy nad sufitem jakie są? masywne? drewniane i w którym kierunku oparte? Wygląda jak by dołem (w piwnicy) komin odjechał od ściany a górą w przeciwnym kierunku (jeżeli rysy są w miejscach 3 i 4). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 28.10.2016 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 1 to nie jest pęknięcie 2 to jest płyta kg(sufit) i ściana - szpara wirtuozem budowlanka nie jestem 3-4 pęknięcie poziome pomiędzy pustkami Strop wydaje mi się że masywny jak to w budynkach po niemieckch. Jak idą belki ma Pan na szkicu z napisem strych. Pod kominem brak piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.10.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Na rzucie strychu chyba są pokazane belki - krokwie konstrukcji dachu a nie stropu (mogę się mylić).A pytałem o belki stropu nad kotłownię i nad parterem (jeżeli dobrze rozumiem że budynek ma niska piwnicę, parter i poddasze użytkowe.Na widoku elewacji jest poziom góry komina +7,20m a piszesz że cały komin ma 9m, czyli zostaje np. 2,2m na piwnicę ?Komin nie jest dłuższy ? czy nie ma piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorek88 28.10.2016 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Przepraszam za pomyłkę jednak jest dokładnie tak jak Pan pisze. Sugerowalem się tym ile metrów komina kupiłem. Belki stropowe są tak jak pisałem wcześniej jak na szkicu. Pod kominem brak piwnicy. Poddasze jest to strych wspólny bez pokoi. (sąsiedzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts