veratoxic 21.10.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Mam wkutą szafkę z rozdzielaczem na 6 obiegów z czego 5 na grzejniki i jeden obieg na podłogówkę w łazience. Z tego co wiem nie powinno się zasilać podłogówki i grzejników wodą o jednakowej temperaturze. W jaki sposób ograniczyć temperaturę wody zasilającej ten jeden obwód dla podłogówki? Ponoć można zamontować zawór RTL na powrocie z pętli ale nie rozumiem jak można regulować temperaturę wody zasilającej pętlę ogrzewania podłogowego montując regulator na końcu obwodu (na jego powrocie)? Może czegoś nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Mam wkutą szafkę z rozdzielaczem na 6 obiegów z czego 5 na grzejniki i jeden obieg na podłogówkę w łazience. Z tego co wiem nie powinno się zasilać podłogówki i grzejników wodą o jednakowej temperaturze. W jaki sposób ograniczyć temperaturę wody zasilającej ten jeden obwód dla podłogówki? Ponoć można zamontować zawór RTL na powrocie z pętli ale nie rozumiem jak można regulować temperaturę wody zasilającej pętlę ogrzewania podłogowego montując regulator na końcu obwodu (na jego powrocie)? Może czegoś nie rozumiem. RTL zwalnia ci obieg i nie doprowadza do przegrzania podłogi ... Zasilanie może mieć i 60* ale na wyjściu z podłogi będzie tyle na ile nastawisz zawór więc tyle mniej więcej będzie miała wylewka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 21.10.2016 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Ok. Czyli rozumiem że będzie dobrze jeśli RTL będzie na wyjściu i bez tego zaworu nie wolno uruchomić pętli? Czy powinnam użyć czegoś innego? Edytowane 21 Października 2016 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Ok. Czyli rozumiem że będzie dobrze jeśli RTL będzie na wyjściu i bez tego zaworu nie wolno uruchomić pętli? Czy powinnam użyć czegoś innego? A kto powiedział że nie wolno zasilać podłogówki bezpośrednio z kotła ...? Jeżeli nie zastosujesz tego zaworu na powrocie to po pewnym czasie od momentu uruchomienia ogrzewania podłoga zrobi się zbyt ciepła i będzie za ciepło w pomieszczeniu ...czy taka sytuacja nastąpi i będzie uciążliwa to już inna sprawa... Jaki kocioł to napędza...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 21.10.2016 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Gazowy Vaillant turboTec pro 202-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.10.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Gazowy Vaillant turboTec pro 202-3 Rozumiem że temperaturą w pomieszczeniach steruję termostat pokojowy ...? Moim zdaniem nie potrzeba nic montować a co najwyżej lekko przymknąć przepływ na tej pętli ...( wyregulować eksperymentalnie ja okaże się że podłoga za bardzo się nagrzewa ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veratoxic 21.10.2016 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) dokładnie tak. Sąsiad który robił podłogówkę w łazience u siebie jak podłączył bezpośrednio z pieca to ponoć "podniosła" mu się wylana podłoga, dopiero montując na wyjściu z grzejnika wszystko chodzi jak powinno. Dlatego miałam obawy. Edytowane 21 Października 2016 przez veratoxic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts