Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wkutą szafkę z rozdzielaczem na 6 obiegów z czego 5 na grzejniki i jeden obieg na podłogówkę w łazience. Z tego co wiem nie powinno się zasilać podłogówki i grzejników wodą o jednakowej temperaturze. W jaki sposób ograniczyć temperaturę wody zasilającej ten jeden obwód dla podłogówki? Ponoć można zamontować zawór RTL na powrocie z pętli ale nie rozumiem jak można regulować temperaturę wody zasilającej pętlę ogrzewania podłogowego montując regulator na końcu obwodu (na jego powrocie)? Może czegoś nie rozumiem.
https://forum.murator.pl/topic/216302-1-p%C4%99tla-pod%C5%82og%C3%B3wki-z-rozdzielacza-razem-z-grzejnikami/

Mam wkutą szafkę z rozdzielaczem na 6 obiegów z czego 5 na grzejniki i jeden obieg na podłogówkę w łazience. Z tego co wiem nie powinno się zasilać podłogówki i grzejników wodą o jednakowej temperaturze. W jaki sposób ograniczyć temperaturę wody zasilającej ten jeden obwód dla podłogówki? Ponoć można zamontować zawór RTL na powrocie z pętli ale nie rozumiem jak można regulować temperaturę wody zasilającej pętlę ogrzewania podłogowego montując regulator na końcu obwodu (na jego powrocie)? Może czegoś nie rozumiem.

RTL zwalnia ci obieg i nie doprowadza do przegrzania podłogi ...

Zasilanie może mieć i 60* ale na wyjściu z podłogi będzie tyle na ile nastawisz zawór więc tyle mniej więcej będzie miała wylewka ...

Ok. Czyli rozumiem że będzie dobrze jeśli RTL będzie na wyjściu i bez tego zaworu nie wolno uruchomić pętli? Czy powinnam użyć czegoś innego? Edytowane przez veratoxic
Ok. Czyli rozumiem że będzie dobrze jeśli RTL będzie na wyjściu i bez tego zaworu nie wolno uruchomić pętli? Czy powinnam użyć czegoś innego?

A kto powiedział że nie wolno zasilać podłogówki bezpośrednio z kotła ...?

Jeżeli nie zastosujesz tego zaworu na powrocie to po pewnym czasie od momentu uruchomienia ogrzewania podłoga zrobi się zbyt ciepła i będzie za ciepło w pomieszczeniu ...czy taka sytuacja nastąpi i będzie uciążliwa to już inna sprawa...

Jaki kocioł to napędza...?

Gazowy Vaillant turboTec pro 202-3

Rozumiem że temperaturą w pomieszczeniach steruję termostat pokojowy ...?

Moim zdaniem nie potrzeba nic montować a co najwyżej lekko przymknąć przepływ na tej pętli ...( wyregulować eksperymentalnie ja okaże się że podłoga za bardzo się nagrzewa ...)

dokładnie tak.

Sąsiad który robił podłogówkę w łazience u siebie jak podłączył bezpośrednio z pieca to ponoć "podniosła" mu się wylana podłoga, dopiero montując na wyjściu z grzejnika wszystko chodzi jak powinno. Dlatego miałam obawy.

Edytowane przez veratoxic