Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc moc przy??czeniowa?

pawelurb

Recommended Posts

we wniosku w ZE o warunki przyłącza gość zasugerował mi że może być albo 19 albo 23 KW , wpisałem we wniosku 19 KW i na tyle zgodzili sie w warunkach przyłacza, tyle ze teraz wydaje mi się że to jest troche za dużo, czy można to potem zmienić na mniej ( bo wtedy taniej-płaci się za każdy kilowat ) ? jak tak to na ile zmienić, nie będę miał ogrzewania elektrycznego , najwyżej ogrzewanie wody i kuchnia elektryczna, dom niezbyt duży 130 m2 i wydaje mi sie ze troche przesadziłem z tymi 19 KW.

Na budowę będzie z górką, no chyba, że każdy murarz przyniesie swój czajnik bezprzewodowy :D . Do domu to lepiej nie ograniczać. Wszystko można wyliczyć, ale wiesz co będzie za kilka lat? Teraz zapłącisz i masz spokój. Przy podnoszeniu zapotrzebowania za różnicę trzeba dopłacić, no chyba, że to będzie dla ciebie duża różnica w finansach - choć nie sądzę.

ja zamawialem 12kW licząc kuchnię elektryczną, przy zamówieniu płaciłem 124zł/kW ale:

- jestem pierwszy od transformatora

- jak sie okaze za mało to jak domówię więcej to też zapłacę +124/kW

- kabel WLZ układam nadmiarowy, żeby ew. wymieniać tylko bezpieczniki

- budowa potrwa min 2 lata, a każdy miesiąc to 30zł stałego abonamentu + zużycie, więc jeżeli zamówiłbym już 24kW to przez 2 lata daje 720zł, a tak zamówię więcej jeżeli zamieszkam i okaże się że brakuje

we wniosku w ZE o warunki przyłącza gość zasugerował mi że może być albo 19 albo 23 KW , wpisałem we wniosku 19 KW i na tyle zgodzili sie w warunkach przyłacza, tyle ze teraz wydaje mi się że to jest troche za dużo, czy można to potem zmienić na mniej ( bo wtedy taniej-płaci się za każdy kilowat ) ? jak tak to na ile zmienić, nie będę miał ogrzewania elektrycznego , najwyżej ogrzewanie wody i kuchnia elektryczna, dom niezbyt duży 130 m2 i wydaje mi sie ze troche przesadziłem z tymi 19 KW.

Tak naprawdę to nie jest istotna sama moc przyłączeniowa bo ona jest troche pojęciem wirtualnym tj. może i jest w róznych ZE różnie liczona. Istotna jest wielkośc zabezpieczenia przedlicznikowego. Biorąc pod uwagę wymagane przez np pralkę zabezpieczenie w obwodzie odbiorczym 16 A zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być minimum 25 A w przypadku kuchenki elektrycznej może być również 3x 25 A, ale lepiej jak jest 3x32 A lub 3x35 A, a jak masz 3x40A to zupełnie dobrze i powinno wystarczyć na naprawdę dobrze wyposażony w odbiorniki elektryczne dom (z wyjątkiem przepływowego podgrzewacza wody który może wymagać wyższych wartości zabezpieczenia).

Zbych_Sz

- budowa potrwa min 2 lata, a każdy miesiąc to 30zł stałego abonamentu + zużycie, więc jeżeli zamówiłbym już 24kW to przez 2 lata daje 720zł, a tak zamówię więcej jeżeli zamieszkam i okaże się że brakuje

A skąd ci wyszło te 30 zł?

Rozmawiałem z panem z ZE i mi powiedział, że płącę za zużycie plus opłata stałą i czy mam 12 czy 24 czy 32 to ta tasała jest stała i nie zależy od mocy przyłącza. Czyli jedynie więcej zapłącę na starcie i tyle...