pawelurb 09.08.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 we wniosku w ZE o warunki przyłącza gość zasugerował mi że może być albo 19 albo 23 KW , wpisałem we wniosku 19 KW i na tyle zgodzili sie w warunkach przyłacza, tyle ze teraz wydaje mi się że to jest troche za dużo, czy można to potem zmienić na mniej ( bo wtedy taniej-płaci się za każdy kilowat ) ? jak tak to na ile zmienić, nie będę miał ogrzewania elektrycznego , najwyżej ogrzewanie wody i kuchnia elektryczna, dom niezbyt duży 130 m2 i wydaje mi sie ze troche przesadziłem z tymi 19 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 09.08.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 My bedziemy mieli 17kW. kuchenka elektryczna plus standardowe wyposazenie. Ogrzewanie i woda - gaz ziemny. Dom 220m2.Wydaje mi sie, ze 19 to troche za duzo. No chyba, ze terma Ci tyle zje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Na budowę będzie z górką, no chyba, że każdy murarz przyniesie swój czajnik bezprzewodowy . Do domu to lepiej nie ograniczać. Wszystko można wyliczyć, ale wiesz co będzie za kilka lat? Teraz zapłącisz i masz spokój. Przy podnoszeniu zapotrzebowania za różnicę trzeba dopłacić, no chyba, że to będzie dla ciebie duża różnica w finansach - choć nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 09.08.2004 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 a czy można pózniej zmienić na mniej ? czy bedą robić problem w ZE ( to w końcu większa kasa dla nich ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 A ile wynosi różnica? I czy w związku z tym warto. Zmienić się raczej da, ale czy na pewno warto? By potem podnosić (podwójne chodzenie i pisanie wniosków)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 09.08.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 ten gość z ZE to musi być nie zły dał nawet dwie wartości do wyboru , tylko po co takie duże, jak ja wypełniałem wniosek o warunki tymczasowe facet w ZE stwierdził że 10 kw wystarczy, a docelowo więcej nie planuję, bo po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Ale czy ktoś napisze ile mu wyszło różnicy między 10 a 16 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 09.08.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 z tego co mi się o uszy obiło, ale moge się mylić to za każdy kilowat płaci się 100 lub 120 zł, więc róznica co najmniej 600 pln,a dla ciekawości szwagier ma małą pizzerię i ma podprowadzone 7kw i mu spokojnie starcza , więc po co tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 09.08.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 ja zamawialem 12kW licząc kuchnię elektryczną, przy zamówieniu płaciłem 124zł/kW ale: - jestem pierwszy od transformatora- jak sie okaze za mało to jak domówię więcej to też zapłacę +124/kW- kabel WLZ układam nadmiarowy, żeby ew. wymieniać tylko bezpieczniki- budowa potrwa min 2 lata, a każdy miesiąc to 30zł stałego abonamentu + zużycie, więc jeżeli zamówiłbym już 24kW to przez 2 lata daje 720zł, a tak zamówię więcej jeżeli zamieszkam i okaże się że brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 09.08.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Trochę o doborze mocy przyłaczeniowej jest w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych_Sz 09.08.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 we wniosku w ZE o warunki przyłącza gość zasugerował mi że może być albo 19 albo 23 KW , wpisałem we wniosku 19 KW i na tyle zgodzili sie w warunkach przyłacza, tyle ze teraz wydaje mi się że to jest troche za dużo, czy można to potem zmienić na mniej ( bo wtedy taniej-płaci się za każdy kilowat ) ? jak tak to na ile zmienić, nie będę miał ogrzewania elektrycznego , najwyżej ogrzewanie wody i kuchnia elektryczna, dom niezbyt duży 130 m2 i wydaje mi sie ze troche przesadziłem z tymi 19 KW. Tak naprawdę to nie jest istotna sama moc przyłączeniowa bo ona jest troche pojęciem wirtualnym tj. może i jest w róznych ZE różnie liczona. Istotna jest wielkośc zabezpieczenia przedlicznikowego. Biorąc pod uwagę wymagane przez np pralkę zabezpieczenie w obwodzie odbiorczym 16 A zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być minimum 25 A w przypadku kuchenki elektrycznej może być również 3x 25 A, ale lepiej jak jest 3x32 A lub 3x35 A, a jak masz 3x40A to zupełnie dobrze i powinno wystarczyć na naprawdę dobrze wyposażony w odbiorniki elektryczne dom (z wyjątkiem przepływowego podgrzewacza wody który może wymagać wyższych wartości zabezpieczenia). Zbych_Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.08.2004 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 - budowa potrwa min 2 lata, a każdy miesiąc to 30zł stałego abonamentu + zużycie, więc jeżeli zamówiłbym już 24kW to przez 2 lata daje 720zł, a tak zamówię więcej jeżeli zamieszkam i okaże się że brakuje A skąd ci wyszło te 30 zł? Rozmawiałem z panem z ZE i mi powiedział, że płącę za zużycie plus opłata stałą i czy mam 12 czy 24 czy 32 to ta tasała jest stała i nie zależy od mocy przyłącza. Czyli jedynie więcej zapłącę na starcie i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 10.08.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 ja zapłaciłam za 10 KW 1340 zł.Oni liczą 120 zł / KW.Chzba trochę za dużo wziąłeś.Mój facet miał 8KW w poprzednm domu (wprawdzie nie miał kuchenki ) ale wszystko działało bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 10.08.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Domek ogółem 150 m kw, ogrzewanie gazowe, moc z energetyki 12 KW. U mnie każdy kW kosztuje podobno 151 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 10.08.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 na 10kw mojemu wystarczało, jego dom miał jakies 200-220m/k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.08.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Nie można się sugerować powierzchnią domu tylko planowanymi urządzeniami elektrycznymi i ich wykożystaniem. Jeśli pobór jednostkowy jest mały ale ilość włączonych duża to też jest istotne. Można mieć mały dom i dużo prądożernych maszyn albo odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netiarz 10.08.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 ja mam w domu ogrzewanie elektryczne - piece akumulacyjne - kuchenke elektryczna, ogrzewanie podlogowe, bojler elktryczny. wlasciwie wszystko mam na prad, nawet piłe łancuchowa.moc przylacza 20 KW (90PLN/KW), zabezpieczenie 40A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 10.08.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 My wpisaliśmy 10,5 kW - znajomy elektryk mówi, że to taki standard w przypadku małych domów jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 10.08.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja wziąłem 12kW.Wystarczy dla domu ogrzewanego gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.08.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 My wpisaliśmy 10,5 kW - znajomy elektryk mówi, że to taki standard w przypadku małych domów jednorodzinnych A da się wziąść 10,5 kW? Z tego co ja pamiętam to są jakieś tabelki i tam jest pewne odstopniowanie.... Ale może co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts