Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga - czy robią mnie w konia?

enedue

Recommended Posts

A raczej chabetę. Wywaliłam starą posadzkę z remontowanej kanciapy, panowie mieli zrobić podłogę na gruncie z 20 cm ocieplenia Austrotehrm czy jakoś tak posadzka/podłoga. Płyty 10 cm układane na mijankę. Idę , patrzę, a oni położyli folię na piasek, nieidealnie równy, tak na oko, choć pewnie nieźle ubity, jako że stały tam maszyny swego czasu i leżały tony koksu, nierówności są od wybierania poprzedniej posadzki. No i na tę folię układają ów styropian, ma równą powierzchnię, trzyma płaszczyznę i twierdzą, że to wystarczy, a na to tylko 5 cm zbrojonej wylewki.

Na wszystkich przekrojach widziałam 10 cm chudziaka, no dobrze, widziałam jeden rysunek, gdzie niby styrodur był położony na folii na piach, że to niby podłoga odwrócona, coś jak płyta fundamentowa pomiędzy fundamentami.

Tylko że to coś firmy na A to nie jest chyba styrodur?

Żadnych ścian działowych w środku nie będzie , poza jedną szkieletową, najcięższą rzeczą będzie koza.

Proszę o pomoc, mam czas do poniedziałku na jakieś decyzje, czy idę na noże, i muszą to wywalać, na szczęście tylko 1/4 ułożyli, i wylewać te 10 cm chudziaka, czy będzie ok, tylko płytę na ociepleniu wylać grubszą?

A raczej chabetę. Wywaliłam starą posadzkę z remontowanej kanciapy, panowie mieli zrobić podłogę na gruncie z 20 cm ocieplenia Austrotehrm czy ja

koś tak posadzka/podłoga. Płyty 10 cm układane na mijankę. Idę , patrzę, a oni położyli folię na piasek, nieidealnie równy, tak na oko, choć pewnie nieźle ubity, jako że stały tam maszyny swego czasu i leżały tony koksu, nierówności są od wybierania poprzedniej posadzki. No i na tę folię układają ów styropian, ma równą powierzchnię, trzyma płaszczyznę i twierdzą, że to wystarczy, a na to tylko 5 cm zbrojonej wylewki.

Na wszystkich przekrojach widziałam 10 cm chudziaka, no dobrze, widziałam jeden rysunek, gdzie niby styrodur był położony na folii na piach, że to niby podłoga odwrócona, coś jak płyta fundamentowa pomiędzy fundamentami.

Tylko że to coś firmy na A to nie jest chyba styrodur?

Żadnych ścian działowych w środku nie będzie , poza jedną szkieletową, najcięższą rzeczą będzie koza.

Proszę o pomoc, mam czas do poniedziałku na jakieś decyzje, czy idę na noże, i muszą to wywalać, na szczęście tylko 1/4 ułożyli, i wylewać te 10 cm chudziaka, czy będzie ok, tylko płytę na ociepleniu wylać grubszą?

Chudziak powinien być dla ustabilizowania dalszych warstw. W moim przypadku dawałem 12 cm chudziaka, 20 cm styropianu eps 100 dach-podłoga (dwie warstwy po 10), posadzka właściwa 7 cm. Oczywiście folia na chudziaku i dopiero styro. Pozdrawiam.

enedue.

Zróbcie chudziak pod ten styro. Ty masz zamiar postawić tylko kozę, a jak następcy postawią kowadło?

Jeden z moich znajomych zbudował dom z nieużytkowym poddaszem, którego podłoga była sufitem z karton gipsu parteru. Ocieplił wełną. Po kilku latach od zakończenia budowy na strych wszedł jego dorastający syn nie mający świadomości zastosowanej technologii. Płyta gipsowa się zarwała, wpadł do kuchni i matkę przeraził prawie śmiertelnie.:D

Grunt to dobra podbudowa, ale pod chudziak.

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl

Ok, wielkie dzięki za info :). Kretów niet w okolicy, ścian stawiać nie będę, kowadła raczej tam też nikt nie postawi - zakaz działalności zakłócającej spokój w okolicy ;)

Niedobitki biznesu się wynoszą powoli.

A tak w ogóle to mam dosyć i błogosławię się za pomysł budowy domu z firmą - sama nie dałabym rady, już ten remont mnie zabija. Kontakty z panami budowlańcami bywają wyczerpujące.

Chudziak powinien być dla ustabilizowania dalszych warstw. W moim przypadku dawałem 12 cm chudziaka, 20 cm styropianu eps 100 dach-podłoga (dwie warstwy po 10), posadzka właściwa 7 cm. Oczywiście folia na chudziaku i dopiero styro. Pozdrawiam.

Zrób tak jak pisze wg39070

chudziak 10-12cm, styropianu tyle ile potrzeba a na styropian możesz dać kolejną folię