Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Widoczne krokwie okapu + podbitka: dobrze, matowo, struktura drewna.

arik87

Recommended Posts

Witajcie serdecznie.

A ja mam pytanko do Was krótkie i konkretne.

Pytam Was, doświadczonych, którzy już te środki stosowali i mają je nad głową kilka lat.

Chcę zaimpregnować widoczne końcówki krokwi okapu 110m2 powierzchni + podbitka 200m2 + słupy, pergolę nad tarasem, konstrukcję nad wejściem do domu. Przy robieniu elewacji, chcę też drewno na elewację dać, i tak samo potraktować jak podbitkę. Sosna heblowana, z tartaku, dużo widocznych sęków na podbitce.

Chcę dobrze, na subiektywnie długo, nie świecąco, widoczna struktura drewna (będę wcierał impregnat), kolor krokwi i podbitki pod kolor okien, środki łatwo dostępne - dlatego te dwa środki zostały wybrane.

Naczytałem się mnóstwo, i jednej informacji nie znalazłem. Nikt nie wypowiedział się na temat różnicy między tymi dwoma środkami.

Opcje które biorę pod uwagę do wyboru:

1. Sadolin Base 1x + Sadolin Classic HP 2x

2. Tikkurila Super Guard (kiedyś Vallti base) 1x + Tikkurila Valtti Expert 2x

Powyższe przed montażem, potem byćmoże 1x po montażu (zależy jaki efekt uzyskamy)

1. Czym wcierać impregnat i kiedy? Czy twardym pędzlem wystarczy od razu malować? czy jakimiś gąbkami, gdy impregnat już schnie?

2. Które rozwiązanie wybralibyście Wy?

2. Które będzie bardziej trwałe (dłuższy czas do następnego malowania i ile to może być lat)?

3. Które da nam efekt bardziej widocznej struktury drewna (bardziej naturalny)?

4. czy zmienić ilości nakładanych warstw na inny, np 1/2x baza + 1x impregnat przed montażem, a potem 2x po montażu?

każde podpowiedzi będą bardzo pomocne :) Jest wiele osób które mają tymi środkami potraktowane podbitki, wypowiedzcie się jak u Was to wygląda po roku, dwóch, trzech, dziesięciu... i szczególnie potrzebne osoby z wiedzą porównawczą.

Edytowane przez arik87