arik87 21.10.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Witajcie serdecznie. A ja mam pytanko do Was krótkie i konkretne. Pytam Was, doświadczonych, którzy już te środki stosowali i mają je nad głową kilka lat. Chcę zaimpregnować widoczne końcówki krokwi okapu 110m2 powierzchni + podbitka 200m2 + słupy, pergolę nad tarasem, konstrukcję nad wejściem do domu. Przy robieniu elewacji, chcę też drewno na elewację dać, i tak samo potraktować jak podbitkę. Sosna heblowana, z tartaku, dużo widocznych sęków na podbitce. Chcę dobrze, na subiektywnie długo, nie świecąco, widoczna struktura drewna (będę wcierał impregnat), kolor krokwi i podbitki pod kolor okien, środki łatwo dostępne - dlatego te dwa środki zostały wybrane. Naczytałem się mnóstwo, i jednej informacji nie znalazłem. Nikt nie wypowiedział się na temat różnicy między tymi dwoma środkami. Opcje które biorę pod uwagę do wyboru: 1. Sadolin Base 1x + Sadolin Classic HP 2x 2. Tikkurila Super Guard (kiedyś Vallti base) 1x + Tikkurila Valtti Expert 2x Powyższe przed montażem, potem byćmoże 1x po montażu (zależy jaki efekt uzyskamy) 1. Czym wcierać impregnat i kiedy? Czy twardym pędzlem wystarczy od razu malować? czy jakimiś gąbkami, gdy impregnat już schnie? 2. Które rozwiązanie wybralibyście Wy? 2. Które będzie bardziej trwałe (dłuższy czas do następnego malowania i ile to może być lat)? 3. Które da nam efekt bardziej widocznej struktury drewna (bardziej naturalny)? 4. czy zmienić ilości nakładanych warstw na inny, np 1/2x baza + 1x impregnat przed montażem, a potem 2x po montażu? każde podpowiedzi będą bardzo pomocne Jest wiele osób które mają tymi środkami potraktowane podbitki, wypowiedzcie się jak u Was to wygląda po roku, dwóch, trzech, dziesięciu... i szczególnie potrzebne osoby z wiedzą porównawczą. Edytowane 21 Października 2016 przez arik87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts