Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAMOISTNY POSIADACZ -kto pomoże?-kto zna?

prosciu

Recommended Posts

pomocy!!!!!!!!!!!

Zacznę od początku:

Chcieliśmy kupić działkę przylegającą do naszej.

Znależliśmy właścicielkę.

Długo nas zwodziła mimo że podobno chce sprzedać.

Coś podejrzewałem sprawdziłem w wydziale ksiąg wieczystych i okazało się iż działka nie ma właściciela, miły pan podzwonił po urzędach i powiedział mi, że nieżyjący już ojciec domniemanej właścicielki był SAMOISTNYM POSIADACZEM???

Co mam dalej z tym zrobić ? Kogo i o co pytać?

Czy mogę od kogoś kupić tą ziemię skoro ona nie ma włściciela?

Pomocy !!!!

bardzo mi zależy na tej działce!!!!!!!!!

samoistny posiadacz to taka osoba, ktora wlada daną działką jak właściciel. Czyli po prostu zachowuje się tak, jakby była właścicielem tej działki.

Samoistny posiadacz może nieruchomość nabyć przez zasiedzenie.

W dobrej wierze zasiaduje przez 20 lat. W złej wierze - przez 30 lat nieprzerwanego posiadania.

Zasiedzenie stwierdza sąd i to jest podstawa do wpisu nowego właściciela do ksiegi wieczystej. Nabycie jest tzw pierwotne, to znaczy, że samoistny posiadacz nabywa ten grunt wolny od wszelkich obciążeń.

Dla zasiedzenia przez te kobiete gruntu ma znaczenie okres zasiadywania gruntu przez jej ojca.

Art. 176 par 1 i par 2. k.c. mowią, że jeżeli podczas biegu zasiedzenia nastąpiło przeniesienie posiadania, obecny posiadacz może doliczyć do czasu, przez który sam posiada, czas posiadania swego poprzednika. Jeżeli jednak poprzedni posiadacz uzyskał posiadanie nieruchomości w złej wierze, czas jego posiadania może być doliczony tylko wtedy, gdy łącznie z czasem posiadania obecnego posiadacza wynosi przynajmniej lat trzydzieści.  Przepisy powyższe stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy obecny posiadacz jest spadkobiercą poprzedniego posiadacza.