prosciu 09.08.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 pomocy!!!!!!!!!!!Zacznę od początku:Chcieliśmy kupić działkę przylegającą do naszej.Znależliśmy właścicielkę.Długo nas zwodziła mimo że podobno chce sprzedać. Coś podejrzewałem sprawdziłem w wydziale ksiąg wieczystych i okazało się iż działka nie ma właściciela, miły pan podzwonił po urzędach i powiedział mi, że nieżyjący już ojciec domniemanej właścicielki był SAMOISTNYM POSIADACZEM???Co mam dalej z tym zrobić ? Kogo i o co pytać?Czy mogę od kogoś kupić tą ziemię skoro ona nie ma włściciela? Pomocy !!!!bardzo mi zależy na tej działce!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YennaM 09.08.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 samoistny posiadacz to taka osoba, ktora wlada daną działką jak właściciel. Czyli po prostu zachowuje się tak, jakby była właścicielem tej działki. Samoistny posiadacz może nieruchomość nabyć przez zasiedzenie. W dobrej wierze zasiaduje przez 20 lat. W złej wierze - przez 30 lat nieprzerwanego posiadania. Zasiedzenie stwierdza sąd i to jest podstawa do wpisu nowego właściciela do ksiegi wieczystej. Nabycie jest tzw pierwotne, to znaczy, że samoistny posiadacz nabywa ten grunt wolny od wszelkich obciążeń. Dla zasiedzenia przez te kobiete gruntu ma znaczenie okres zasiadywania gruntu przez jej ojca. Art. 176 par 1 i par 2. k.c. mowią, że jeżeli podczas biegu zasiedzenia nastąpiło przeniesienie posiadania, obecny posiadacz może doliczyć do czasu, przez który sam posiada, czas posiadania swego poprzednika. Jeżeli jednak poprzedni posiadacz uzyskał posiadanie nieruchomości w złej wierze, czas jego posiadania może być doliczony tylko wtedy, gdy łącznie z czasem posiadania obecnego posiadacza wynosi przynajmniej lat trzydzieści. Przepisy powyższe stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy obecny posiadacz jest spadkobiercą poprzedniego posiadacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 09.08.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Jest jeszcze jeden drobiazg. Jeśli grunt do 1990r(albo 89r-dokładnie nie pamiętam) był własnością Skarbu Państwa do wymaganego okresu zasiedzenia można wliczyć tylko 15 lat przed tą datą a reszta musi być po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 10.08.2004 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Czyli pozostaje mi tylko cisnšć kobiecinę aby przeprowadziła sprawę spadkowš , założyła księgę i dopiero kupować .Szkoda po cichutku liczyłem że da się to jakoć obejć. Mam pytanie od kogo dowiedzieć się czy czas zasiedzenia już minšł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 10.08.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Okres zasiedzenia trzeba w sądzie udowodnić. Najlepiej sprawdzić w gminie kto i od kiedy płacił podatek od nieruchomości lub rolny (nie wiem co to za ziemia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts