Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drzwiami balkonowymi

Recommended Posts

Panowie,

prawie dwa lata temu (styczeń 2015) wymieniłem okna w mieszkaniu. Wybraliśmy z pakietem 3-szybowym, dużo cięższe niż poprzednie. Drzwi balkonowe mają opcję otwierania i wychylania. Od pewnego czasu po ustawieniu klamki w pozycji otwieranie nie "załapuje" górne trzymanie i drzwi trzymają się tylko na dolnym zawiasie. Patrząc od góry wydaje mi się, że opadły. Poniżej zdjęcie górnego elementu. Przepraszam za niefachowy język - mam nadzieję że wiecie w czym jest problem i podpowiecie jak to wyregulować.

Pozdrawiam.

rps20161022_101017.jpg

Znajdź klucz imus nr4 (czasem torx15)

Zdejmij osłonkę z dolnego zawiasu (wyciąga się do góry)

Zrób 2-3 obroty wkręcając śrubę.

Zprawdź* czy działa i czy nie wieje w rogu pod klamką ;)

*oczywiście sprawdź, ale chciałem zrobić "4Z "

Od góry, tak jak zdejmujesz osłonkę. Jest głęboko ukryta, więc klucz zwykle musisz wkładać dłuższą częścią. http://zrobiszsam.muratordom.pl/galeria/zdjecie_krok-i-regulacja-pionowa-okna-balkonowego,32_479_3117.html

To fakt, ale najczęściej to powodem jest obcieranie pod klamką, a nie "wypinanie" się góry. To by oznaczało, że skrzydło jest odpowiednio/zapobiegawczo/ przeciągnięte na szkleniu, ale okno nie w poziomie zamontowane;)

Na początku myślałem, że to błąd montażu i się zdolowalem, bo firma zrobiła na mnie dobre wrażenie (3 lata wcześniej wymieniali nam drzwi) i planuję wziąć ją do wstawiania okien w domu w przyszłości. A z tego co przy okazji wyczytałem opadanie skrzydła to normalna rzecz przy ciężkich oknach.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kemot_p