Joasia 10.08.2004 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Mam ściany fundamentowe 3w: beton - styropian - beton. Muszę teraz położyć izolacje poziomą. Papa na lepiku (no, ewentualnie termozgrzewalna). Ale pary lepiku rozpuszczają styropian, a wysoka temperatura (zgrzewanie) go topi. Jak to roziwązaliście u siebie? Czy jedynym wyjsciem jest folia? Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 10.08.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Po co ta papa na lpiku - co to ma wniesc dodatkowego? Wg mnie wystarczy gruba folia odpowiednio wywinieta i polaczona z reszta izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 10.08.2004 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 No, że folia, to ja wiem. Ale nurtuje mnie, jak położyć tę papę na lepiku albo papę termo na styropianie. Np w czerwcowym Ładnym Domu jest taki rysunek gdzie jest 2 razy papa na lepiku na 3w scianie fund. ze styropianem. Tylko JAK to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 10.08.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 sa do tego specjalne kleje, na ktorych daje sie pape na styropian. zreszta papy, tez mozna spotkac specjalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 11.08.2004 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 a na. jaki klej? (sorry za upartość, ale szukałam po internecie, i nic nie znalazłam; dzwoniłam też do Icopala, i łosie jedne powiedzieli, żebym na styropian położyła folię budowlaną i potem na to papę termozgrzewalną ) Joasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.08.2004 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Mam ściany fundamentowe 3w: beton - styropian - beton. Muszę teraz położyć izolacje poziomą. Papa na lepiku (no, ewentualnie termozgrzewalna). Ale pary lepiku rozpuszczają styropian, a wysoka temperatura (zgrzewanie) go topi. Jak to roziwązaliście u siebie? Czy jedynym wyjsciem jest folia? Joasia. Ja kładłem folię - rolka szeroka na 65 cm i długa na 25m to wydatek rzędu ok 55pln. Folię mam klejoną Emulbitem (nie gryzie styropianu) bezpośrednio do betonu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 11.08.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Zobacz na Izohan Izobud WL - może tym się da, ale sprawdź to jeszcze.Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 11.08.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 na dysperbit przyklejsz pape do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
James Bond 11.08.2004 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Jak masz ścianę 3W ze styropianem po środku to dobrze jest zrobić w taki sposób:- malujesz lepikiem tylko ścianę nośna i zewnętrzną (nie po styropianie)- kładziesz na to pas papy (wystarczająco przyklei się do pasków lepiku)- malujesz znowu lepikiem na pierwszej warstwie papy- kładziesz drugą warstwę papyi masz wykonane 2 warstwy papy na lepiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 11.08.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Przyklej lepikiem na gorąco i nic się nie rozpuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 11.08.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Nie rozumiem po co dajecie sobie położyć w ścianach śmierdzącą papę posmarowaną jeszcze bardziej śmierdzącym lepikiem , kiedy jest tyle innych rozwiązań z wykorzystaniem folii ??? Wynika to chyba z przyzwyczajeń wykonawców "starych wyjadaczy", dla których izolacja pozioma = 2xpapa na lepiku... Dlatego moja odpowiedź na ten post brzmi: zapomnieć o śmierdzącym lepiku i położyć 2 warstwy grubej, zbrojonej folii do izolacji poziomej. Będzie dobrze, wiecznie, nie będzie śmierdziało i nie rozpuści styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 11.08.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Ja bym kładł jak mówi James Bond. Lepik musi być asfaltowy (teraz ponoć innych nie robią) - opary nie rozpuszczają steropianu. Ja dodatkowo sprawdziłem kartę techniczną lepiku pod tym katem (u sprzedawcy). U siebie miałem nieco inna sytuację. Steropian jako ocieplenie zewnątrz. Pokryty był jednak siatką na kleju. Gorący lepik nic nie nadtopił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 11.08.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Ja stosuję folie Dorkena. Do papy wystarczy zastosować lepik na wodzie (typu dysperbit). Ale fuj! Po co papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 12.08.2004 03:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady. Zawsze wiedziałam, że na tym forum ludzie są życzliwi. Korzystając z Waszych porad zrobiliśmy tak:najpierw zaprawa cementowa (coś jak szlichta) "dla równości" po całej szerokości ściany;potem nad styropianem nic, a po bokach grunt Izolbet A;potem na całość ściany papa termozgrzewalna Polbit PF z zakładen na podłogę - przygrzana tylko do warstw betonowych (a nad styropianem sobie po prostu leży). Mam nadzieję że będzie dobrze. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts