Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak położyć papę na styropianie?

Joasia

Recommended Posts

Mam ściany fundamentowe 3w: beton - styropian - beton. Muszę teraz położyć izolacje poziomą. Papa na lepiku (no, ewentualnie termozgrzewalna). Ale pary lepiku rozpuszczają styropian, a wysoka temperatura (zgrzewanie) go topi.

Jak to roziwązaliście u siebie?

Czy jedynym wyjsciem jest folia?

Joasia.

Mam ściany fundamentowe 3w: beton - styropian - beton. Muszę teraz położyć izolacje poziomą. Papa na lepiku (no, ewentualnie termozgrzewalna). Ale pary lepiku rozpuszczają styropian, a wysoka temperatura (zgrzewanie) go topi.

Jak to roziwązaliście u siebie?

Czy jedynym wyjsciem jest folia?

Joasia.

Ja kładłem folię - rolka szeroka na 65 cm i długa na 25m to wydatek rzędu ok 55pln. Folię mam klejoną Emulbitem (nie gryzie styropianu) bezpośrednio do betonu.

pozdrawiam

Jak masz ścianę 3W ze styropianem po środku to dobrze jest zrobić w taki sposób:

- malujesz lepikiem tylko ścianę nośna i zewnętrzną (nie po styropianie)

- kładziesz na to pas papy (wystarczająco przyklei się do pasków lepiku)

- malujesz znowu lepikiem na pierwszej warstwie papy

- kładziesz drugą warstwę papy

i masz wykonane 2 warstwy papy na lepiku

Nie rozumiem po co dajecie sobie położyć w ścianach śmierdzącą papę posmarowaną jeszcze bardziej śmierdzącym lepikiem :-? :o , kiedy jest tyle innych rozwiązań z wykorzystaniem folii ???

Wynika to chyba z przyzwyczajeń wykonawców "starych wyjadaczy", dla których izolacja pozioma = 2xpapa na lepiku...

Dlatego moja odpowiedź na ten post brzmi: zapomnieć o śmierdzącym lepiku i położyć 2 warstwy grubej, zbrojonej folii do izolacji poziomej.

Będzie dobrze, wiecznie, nie będzie śmierdziało i nie rozpuści styropianu.

Ja bym kładł jak mówi James Bond. Lepik musi być asfaltowy (teraz ponoć innych nie robią) - opary nie rozpuszczają steropianu. Ja dodatkowo sprawdziłem kartę techniczną lepiku pod tym katem (u sprzedawcy). U siebie miałem nieco inna sytuację. Steropian jako ocieplenie zewnątrz. Pokryty był jednak siatką na kleju. Gorący lepik nic nie nadtopił.

Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady. Zawsze wiedziałam, że na tym forum ludzie są życzliwi.

Korzystając z Waszych porad zrobiliśmy tak:

najpierw zaprawa cementowa (coś jak szlichta) "dla równości" po całej szerokości ściany;

potem nad styropianem nic, a po bokach grunt Izolbet A;

potem na całość ściany papa termozgrzewalna Polbit PF z zakładen na podłogę - przygrzana tylko do warstw betonowych (a nad styropianem sobie po prostu leży).

Mam nadzieję że będzie dobrze.

Joasia.