janm 22.10.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Cześć, proszę o Wasze opinie na temat tego, czy pod ogrzewanie ścienne lepiej jest wybrać jako materiał na ścianę konstrukcyjną pustaki ceramiczne czy beton komórkowy. Nie chodzi mi tutaj o cenę czy inne powszechne zalety i też wady obu rozwiązań. Interesuje mnie czy ogrzewanie ścienne będzie inaczej się zachowywało przy takich ścianach, może ze względu na akumulacyjność cieplną, może jeszcze coś innego o czym nie wiem że istnieje a jeśli inaczej, to w którym przypadku korzystniej. Dla informacji - ściana będzie trójwarstwowa. Proszę o wsparcie wiedzą w tym temacie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 23.10.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Generalnie główna wytyczna to ściany o dobrych parametrach izolacyjności termicznej, ale jak to będzie ściana 3W to raczej się o to nie ma co martwić Porotherm będzie mieć radykalnie lepszą akumuacyjność cieplną niż beton komórkowy i moim zdaniem to będzie dla ciebie korzystniejsze rozwiązanie. Z jednej strony taką ścianę będzie trzeba nieco dłużej ogrzewać, ale przy tak dobrym parametrze izolacyjności termicznej wydaje mi się, że w sezonie grzewczym będziesz mógł sobie pozwolić na bardzo rzadkie dogrzewanie domu, bo ściany będą po prostu długo oddawały zgromadzone ciepło i nie będzie efektu szybkiego wychładzania pomieszczeń. Niemniej jednak wydaje mi się, że i tak warto byłoby zgłosić projektantowi domu chęć wykonania ogrzewania ściennego - niech ci dobierze optymalny materiał pod takie rozwiązanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 24.10.2016 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 dzięki za odpowiedź W zasadzie to nie liczę na architekta lub konstruktora w tym temacie, nie żebym podważał ich kompetencje ale sądzę, że nie koniecznie mogą aż tyle wysiłku wkładać w bieżące dowiadywanie się co jest lepsze z czym akurat w temacie takich fantazji jak ogrzewanie ścienne. No chyba, że pasjonat entuzjasta ekspert, ale tacy są dla mnie za drodzy więc nie wymagam I właśnie chodzi mi o ten parametr akumulacyjności. Ściana z pustaków na dryfix jest droższa od bk, i ma gorszą izolacyjność (będę musiał dać grubsze ocieplenie żeby mieć ten sam parametr U co znowu zwiększa koszty). Łącznie będzie to kilka tysięcy złotych różnicy, i zastanawiam się czy warto tyle dołożyć, żeby mieć większą akumulacyjność ścian. Jeśli wpłynie to nie tyle na oszczędności w grzaniu ale na komfort w pomieszczeniach, to bym zdecydował się na ceramikę. No ale nic, będę musiał po prostu podjąć decyzję. Niemniej jednak, jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania w tym temacie, to bardzo chętnie poznam opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 24.10.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Czy ogrzewanie będzie tylko na ścianach? Tylko zewnętrznych? U teściowej jedna sciana prysznica to ścianka kominowa. Ciepłe płytki - fajna sprawa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 24.10.2016 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Czy ogrzewanie będzie tylko na ścianach? Tylko zewnętrznych? U teściowej jedna sciana prysznica to ścianka kominowa. Ciepłe płytki - fajna sprawa;) w zasadzie w kuchni i na pewno w łazience będzie podłogowe. W innych pomieszczaniach tylko ścienne. Nie wiem jak to miałoby być połączone. Ten aspekt zostawiam już fachowcom. Jeśli nie będzie połączone to w łazience zamontuję po prostu elektryczną matę grzejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janm 29.10.2016 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 jeśli kogoś interesuje rozwiązanie tego problemu... ja zdecydowałem się już niemal na 100% budować ściany zewnętrzne z betonu komórkowego (400 lub 500 - to z konstruktorem ustalę) a ściany wewnętrzne z silikatów. Takiej samej grubości ocieplenie na BK da mi lepszy współczynnik U ściany niż z ceramiki. A silką w środku poprawię akumulacyjność. Ot taki kompromis ale nie ocieplam styropianem tylko wełną drzewną STEICO, będzie to ściana trójwarstwowa. Gdybym ocieplał styropianem pewnie wybór byłby inny - taka sugestia aby się nie sugerować moim szczególnym przypadkiem. Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michook 31.10.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Tak jak kolega wyżej, podobna metoda i super sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 01.11.2016 01:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Zalecałbym jednak sprawdzenie takiej konstrukcji ściany przez audytora energetycznego pod kątem analizy cieplno-wilgotnościowej. Generalnie ściany 3-warstwowe posiadają za warstwą izolacji, szczelinę wentylowaną, a warstwa zewnętrzna jest elementem dekoracyjnym. Różnice w oporach dyfuzyjnych poszczególnych warstw są znaczne więc koniczne dokonaj powyższego sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts