ewenement22 22.10.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 (edytowane) Witam Aktualnie mam wylany chudziak. Wstawione okna, rzucone tynki itd. Za jakiś tydzień wchodzą mi na posadzki i muszę pilnie podjąć decyzję co daję na izolację podłogi. Szczególnie na parterze. Na górze mam poddasze użytkowe i mam zamiar dać tam tylko 3 cm akustycznego styropianu w celu wyciszenia jak będą dzieciaki tam biegały. Robią tylko 3cm ponieważ chcę jak najmniej stracić do wysokości do skosów. Gdybym ja budował ten dom pewnie podniósłbym ścianę kolankową ale niestety teraz to już po ptakach:( Na dole nie przewiduję żadnego grzejnika. Do punktu zero mam w najwyższym punkcie 17 cm wyznaczony oknami balkonowymi. Zdarza się, że miejscami jest to około 18 a nawet 19 cm. Niestety tylko tyle mogłem wydusić żeby nie osiągnąć do sufitu mniej niż 260 cm od gotowej podłogi. Jestem gotowy zapłacić więcej za materiał izolacyjny na podłogi jeśli będę wiedział za co płacę Nienawidzę razem z żoną zimnych podług. Na całym dole będzie tylko podłogówka i boję się też, żeby ciepło z podłogówki nie uciekało do dołu. Te 17cm miałem zamiar wykorzystać następująco. - 10 cm styropianu jakiegoś dobrego np. Thermo Organika. Słyszałem, że to jeden z lepszych producentów. - 5 cm wylewki - 2 cm klej + płytka lub panel. ale skoro ma być wszędzie podłogówka to -7cm styropianu np. Thermo Organika.. -3cm specjalnego styropianu do podłogówki tego który jest od razu z folią aluminiową. -5cm wylewki -2cm klej + płytka lub panel. Te 17cm mam do ramy drzwi balkonowych i osoba sprzedająca i montująca mi okna tłumaczyła, że panel lub płytka powinna wchodzić pod tą ramę i dzięki temu ewentualne skropliny nie będą wchodziły pod panel. Nie wiem czy to dobre myślenie bo u kogo bym teraz nie patrzył to panel nie wchodzi pod ramę okna tylko dochodzi do niej z boku. Dzięki temu robi się mniejszy próg co moim zdaniem jest efektem pożądanym. Dodatkowo mi również to rozwiązanie pasuje ponieważ zyskam jeszcze 1 lub 2 cm izolacji. I nie wiem czy jeszcze nie za dużo dawałem na ten klej + płytka lub panel bo 2 cm to chyba za dużo wydaje mi się że w przypadku płytki i kleju trzeba przewidywać około 1,5cm a w przypadku panelu to chyba 1 cm. Tak mi się wydaje. Bardzo proszę o wszystkie sugestie i wyjaśnienie moich wątpliwości oraz poprawę moich przemyśleń jeśli coś źle przemyślałem. Ile powinno być wylewki przy podłogówce? Wystarczy że przykryje rurki czy może wtedy pękać i np. musi być minimum 5 cm czy 6 od styropianu? Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc i rady. Z góry dziękuję. Edytowane 22 Października 2016 przez ewenement22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 22.10.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 witam, poloz eps80 grafit, wtedy 10-11 cm bedzie tak jakby odpowiednikiem 15 cm bialego.5cm wylewki to troche za malo jak na posadzki cem, moze lepiej daj anhydrytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.10.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 ewenement22.Grafit nie bardzo nadaje na podłogę. Zamiast styropianu zastosuj płyty ze sztywnej pianki poliuretanowej PIR lub PUR mają lambdę 0,022 do 0,024.10 cm płyty PIR zastąpi 15 cm najlepszego styropianu, a twardość jej przewyższa XPS.Na to folia w kratkę, rurki OP i jastrych anhydrytowy.Ja tak mam zrobione, zerknij w stopkę. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 22.10.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 ^^A to dlaczego grafit nie nadaje się na podłogi ?A zasponsorujesz mu płyty PIR które są ze 2 razy drozsze od styroopianu jak nie wiecej ? Chwila chwila twardość PIR wyzsza jak XPS? Co masz na myslisz poprzez twardość? Wytzryzmałość na ściskanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.10.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 ^^ A to dlaczego grafit nie nadaje się na podłogi ? A zasponsorujesz mu płyty PIR które są ze 2 razy drozsze od styroopianu jak nie wiecej ? Chwila chwila twardość PIR wyzsza jak XPS? Co masz na myslisz poprzez twardość? Wytzryzmałość na ściskanie? 1 bo produkują go na ściany 2 nie będę sponsorem. PIR jest 3 X droższy. 2 wytrzymałość na ściskanie 12 ton/m2 Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 22.10.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 1 bo produkują go na ściany 2 nie będę sponsorem. PIR jest 3 X droższy. 2 wytrzymałość na ściskanie 12 ton/m2 Pozdrawiam Cezary Ad.1 Wejdż sobie na strone jakiekolwiek producenta i zobacz co mają w swojej ofercie Ad.2 To po co proponujesz komuś tak drogie rozwiązanie? Ad.3 czyli 120 kPa , xps ma cs(10) = 300 kPa czyli 30 ton/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 22.10.2016 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Ile może kosztować mnie PIR na 70 m2? (tyle mam pow. użytkowej na parterze bez garażu). A ile jakiś dobry styropian? Np. Thermo Organika nadający się do tych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 22.10.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Szczerze to dopiero się dowiedziałem, że jest coś takiego jak wylewka anhydrytowa.Mój dom ma 140m2 użytkowych i 30 garażu. Ile zapłacę za anhydrytową? Za cementową biorą u nas około 11-12 zł bez materiału. Cena zależy czy z układaniem styropianu czy bez...Mam nadzieje, że mój wykonawca też robi anhydrytową. Bo widzę, że w moim przypadku musi być anhydrytowa bo cementowa 5 cm to chyba trochę mało.. wtedy byłaby tylko ok 2 cm nad rurkami. A co z łazienkami? Podobno to mokrych pomieszczeń nie można anhydrytowej... prawda to? Będę oczywiście miał płytki w łazienkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.10.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 jacentyy z tą nośnością masz rację, to mnie się coś pokićkało.enenement22 w pierwszym poście napisał: "Jestem gotowy zapłacić więcej za materiał izolacyjny na podłogi jeśli będę wiedział za co płacę"więc po co tan lament cenowy. ewenement22 tu podawałem ceny i inny użytkownik.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?312002-P%C5%82yty-poliuretanowe-na-ocieplenie-%C5%9Bcian Uważam że dla spóźnialskich pod względem zostawionego miejsca na ocieplenie i posadzkę, płyty PIR i jastrych anhydrytowy jest dobrym rozwiązaniem.Wiadomo że jak się pomyśli zawczasu i ma miejsce na przynajmniej 20 cm styro, 8 cm na betonową wylewkę z miksokreta, to będzie dużo taniej, Ale czy lepiej? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 22.10.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Ile może kosztować mnie PIR na 70 m2? (tyle mam pow. użytkowej na parterze bez garażu). A ile jakiś dobry styropian? Np. Thermo Organika nadający się do tych celów. styropian grafit na podłoge grubości 10 cm -> U przegrody (uproszczone) 0,31 -> koszt a niech będzie 20pln/m2 -> 1400 PLN pianka 10 cm -> U przegrody 0,23 -> koszt niech bedzie 95pln/m2 -> 6650 pln zwrot ( w przyblizeniu ) ->52,5 roku przy załozeniu 100 dni sezon grzewczy temp pod podłogą 8 stopni cena za kwh 60gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 22.10.2016 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Dzieki za fajne wyliczenia. Z tego wynika że chyba najrozsądniej będzie położyć jakiś dobry styropian i wylewka anhydrytowa. 50 lat czekać aż się zwróci... trochę długo. A jak uważacie te 10 cm styropianu wystaczy czy stanowczo za mało? No i trzeba odjąć od tych 10 te 3 cm na ten styropian specjalny pod podłogówki z folią aluminiową... Jakie to ma parametry? Dobrze pamiętam? On ma 3 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.10.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 styropian grafit na podłoge grubości 10 cm -> U przegrody (uproszczone) 0,31 -> koszt a niech będzie 20pln/m2 -> 1400 PLN pianka 10 cm -> U przegrody 0,23 -> koszt niech bedzie 95pln/m2 -> 6650 pln zwrot ( w przyblizeniu ) ->52,5 roku przy załozeniu 100 dni sezon grzewczy temp pod podłogą 8 stopni cena za kwh 60gr Sporo upraszczasz. 10 cm PIR-u w mojej inwestycji 54,- zł/m2 to już 25 lat z 50 Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 22.10.2016 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Skad i jaki dokladnie kupowales ten pir tak tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 22.10.2016 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Dodam ze w projekcie mam zaledwie 6 cm styropianu Therm Organika. Projekt "dobre domy" Trochę mało projektant przewidział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.10.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Skad i jaki dokladnie kupowales ten pir tak tanio? Przecież podałem link gdzie jest cena i nazwa producenta. Roześlij zapytania ofertowe do producentów i wybierz najtańszego. Jest Stowarzyszenie Producentów Poliuretanów tam też znajdziesz ich długą listę. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 23.10.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 przecież jest grafit darch podłoga eps 80 np. swisspoor,a na górze planujesz dać grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 23.10.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 tak na górze tylko grzejniki w kaźdym pokoju. No i podłogówka w łazience na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 23.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 jestem w podobnej sytuacji właśnie kupiłem płyty pir ok 110m2 w dwóch warstwach 5 i 6 cm w okładzinie aluminium i na jeden stronie nadrukowana siatka dla podłogówki całość z transportem 9000zł, co mnie przekonało to miejsca którego już nie poprawię, twardszy, lepszy pod względem wilgoci a niech się spłaca dłużej tego już nie poprawię w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenement22 23.10.2016 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Kurde trochę drogo... muszę to przemyśleć?a jaką grubość styropianu z reguły się daje na podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 23.10.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 jestem w podobnej sytuacji właśnie kupiłem płyty pir ok 110m2 w dwóch warstwach 5 i 6 cm w okładzinie aluminium i na jeden stronie nadrukowana siatka dla podłogówki całość z transportem 9000zł, co mnie przekonało to miejsca którego już nie poprawię, twardszy, lepszy pod względem wilgoci a niech się spłaca dłużej tego już nie poprawię w przyszłości Lepszy pod wzgleem wilgoci od czego? Za polowe tego co zaplaciles masz pod wzgledem wilgoci i twardosci lepszy xps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts