Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk w łazience skuwać czy wypełniać ubytki?

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie remontu mojej łazienki. Po usunięciu kafelek mam ja ścianie taki tynk jak na zdjęciach. Sytuacja wygląda tak, że tynk który był pod kafelkami ma pion, ale odstaje ok. 2cm od tynku który jest pomalowany. Dziury które widać w tynku są w miejscach gdzie były fugi kafelek był tam luźny beton który się sypał został więc usunięty reszta trzyma się mocno. I teraz pytanie czy skuwać tynk aż do pustaka żeby uzyskać pion równy z częścią malowaną (muszę skuć ok 25 cm wyżej ) czy tylko wyrównać ubytki i nakładać nowe kafelki? Dziękuję za cenne podpowiedzi :rolleyes:1.jpgIMG_20161022_165530[1].jpgIMG_20161022_165542[1].jpg

• 2 weeks później...

Witam,

Radzę skuć pozostałości zaprawy/kleju spod płytek do gołej ściany z dwóch względów:

1. Jeśli twierdzisz, że klej/zaprawa ulegała wykruszeniu, to jest ryzyko, że po położeniu nowych płytek również może się wykruszać powodując ryzyko odpadnięcia płytek. Po skuciu proszę pamiętać o dobrym oczyszczeniu podłoża z resztek pyłu. Zalecałbym rozprowadzenie kleju na całej powierzchni płytek packą grzebieniową (a nie na placki - jak widać na ścianie).

2. Położenie kolejnej warstwy kleju spowoduje większe odstawanie płytek od powierzchni tynku i powstanie uskoku na granicy płytka - tynk.

^^

Jak reszta się trzyma mocno to po co skuwać? Niepotrzebna robota!!

Jedynym argumentem za skuciem jest fakt, że kafelki będą trochę bardziej wystawać! Ale to do decyzji inwestora.

Jak nie jest to problemem, to oczyścić, zagruntować gruntem i użyć zaprawy do napraw ubytków, tylko takiej na której po jakims tam czasie można układać płytki, żeby nie trzeba było sezonować tych wypełnionych dziur, a powyżej tam gdzie na malowanej części maja byc nowe kafelki, zedrzeć farbę, jak ten tynk pod spodem jest nie sypiący się za bardzo to zagruntować, ewentualnie podrównać i kleić po całościowym zagruntowaniu dobrym klejem kafelki na grzebień oczywiście cało powierzchniowo.

• 4 weeks później...

Szanowni Państwo,

jeśli podłoże jest dobrze związane, nie kruszy się, to polecam jego odpylenie oraz zagruntowanie ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Do wyrównania podłoża pod okładziny ceramiczne rekomendują następnie użycie Zaprawy Wyrównawczej ACRYL-PUTZ® ZW 50.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka