Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

To w końcu jak zabezpieczyć, ocieplić ścianę fundamentową ?

Recommended Posts

Drodzy forumowicze. Naczytałem się przeróżnych postów i informacji o zabezpieczeniu ścian fundamentowych z bloczków betonowych i nie wiem co robić. Czy ktoś z was mógłby napisać krok po kroku jak wykonać izolację pionową tejże ściany, czy ją ocieplać, czym ją zabezpieczyć itd.

Będę bardzo dżwięczny.

Ja mam zamiar dać tynk (rapówkę), a na to dysperbit raz z wodą, a drugi raz już gęsty. Do tego przyklejam styropian, na styropian siatka zatopiona w kleju, a na wierzch ponownie dysperbit. Nie wiem tylko czy ścianę fundamentową pomalować również od środka ??? Co o tym sądzicie?

Ja mam zamiar dać tynk (rapówkę), a na to dysperbit raz z wodą, a drugi raz już gęsty. Do tego przyklejam styropian, na styropian siatka zatopiona w kleju, a na wierzch ponownie dysperbit. Nie wiem tylko czy ścianę fundamentową pomalować również od środka ??? Co o tym sądzicie?

Ja prawie tak jak inż Mamoń:

na bloczki rapówka po obu stronach,

po wyschnięciu rapówki (niektórzy uważają, że na mokro) gruntuję Dysperbitem (1/3 Dysperbitu, 2/3 wody) po obu stronach,

po 5 godzinach warstwa właściwa Dysperbitu raczej bez wody (ok. 1kg/m2) oczywiście po obu stronach,

od wewnątrz to już koniec, natomiast od zewnątrz:

min. po 24 godzinach Abizol ST - klej do styropinu/polistyrenu po całości i po 10min. (po odparowaniu Abizolu) polistyren ekstrudowany (u mnie URSA XPS N-III-L 6cm) Dałbym więcej niż 6 ale tyle pasuje ze względu na późniejsze wcięcie cokołu względem ściany. Na polistyren pod ziemią geowłóknina, nad ziemią klej i siatka, a na to już płytki cokołu.

Izolację od wewnątrz mam w projekcie. Mimo że majster dziwnie sie na mnie patrzy robię od wewnątrz tyle że nie trzykrotną ale dwu: grunt i właściwe.

Biorąc pod uwagę podciąganie kapilarne wilgoci z ziemi, wydaje mi się, że izolacja wewnętrzna jest przydatna, mimo iż potem na ściany fundamentowe idzie jeszcze folia - buduję się raz, wolę kilka złotych wydać z przesady niż żałować.

u nas identycznie tyle że wykonawca nie chce kleić styropianu na dysperbit, dysperbit będzie na styropianie

od środka też jak najbardziej, u nas będzie trzy razy malowana dysperbitem

na górze - powyżej poziomu gruntu - bez dysperbitu, żeby można było przykleić płytki elewacyjne - oczywiście w tej części która będzie wystawać nad poziomu usypanego gruntu

powinno być OK