Marcin z Pomorza 10.08.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Drodzy forumowicze. Naczytałem się przeróżnych postów i informacji o zabezpieczeniu ścian fundamentowych z bloczków betonowych i nie wiem co robić. Czy ktoś z was mógłby napisać krok po kroku jak wykonać izolację pionową tejże ściany, czy ją ocieplać, czym ją zabezpieczyć itd.Będę bardzo dżwięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 10.08.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja mam zamiar dać tynk (rapówkę), a na to dysperbit raz z wodą, a drugi raz już gęsty. Do tego przyklejam styropian, na styropian siatka zatopiona w kleju, a na wierzch ponownie dysperbit. Nie wiem tylko czy ścianę fundamentową pomalować również od środka ??? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 10.08.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja mam zamiar dać tynk (rapówkę), a na to dysperbit raz z wodą, a drugi raz już gęsty. Do tego przyklejam styropian, na styropian siatka zatopiona w kleju, a na wierzch ponownie dysperbit. Nie wiem tylko czy ścianę fundamentową pomalować również od środka ??? Co o tym sądzicie? Ja prawie tak jak inż Mamoń: na bloczki rapówka po obu stronach, po wyschnięciu rapówki (niektórzy uważają, że na mokro) gruntuję Dysperbitem (1/3 Dysperbitu, 2/3 wody) po obu stronach, po 5 godzinach warstwa właściwa Dysperbitu raczej bez wody (ok. 1kg/m2) oczywiście po obu stronach, od wewnątrz to już koniec, natomiast od zewnątrz: min. po 24 godzinach Abizol ST - klej do styropinu/polistyrenu po całości i po 10min. (po odparowaniu Abizolu) polistyren ekstrudowany (u mnie URSA XPS N-III-L 6cm) Dałbym więcej niż 6 ale tyle pasuje ze względu na późniejsze wcięcie cokołu względem ściany. Na polistyren pod ziemią geowłóknina, nad ziemią klej i siatka, a na to już płytki cokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin z Pomorza 10.08.2004 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 A w jakim celu coś robimy od wewnątrz ? I co będzie jeśli nic tam z bloczkami nie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 10.08.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Izolację od wewnątrz mam w projekcie. Mimo że majster dziwnie sie na mnie patrzy robię od wewnątrz tyle że nie trzykrotną ale dwu: grunt i właściwe. Biorąc pod uwagę podciąganie kapilarne wilgoci z ziemi, wydaje mi się, że izolacja wewnętrzna jest przydatna, mimo iż potem na ściany fundamentowe idzie jeszcze folia - buduję się raz, wolę kilka złotych wydać z przesady niż żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 10.08.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja maluję od środka 2 razy abizolem i wystarczy.A po co?Pewnie żeby bloczki i zaprawa nie piły wody.Chyba zwiększy to ich trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 10.08.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Ja mam zamiar dać tynk (rapówkę), a na to dysperbit raz z wodą, a drugi raz już gęsty. Do tego przyklejam styropian, na styropian siatka zatopiona w kleju, a na wierzch ponownie dysperbit. Nie wiem tylko czy ścianę fundamentową pomalować również od środka ??? Co o tym sądzicie? u nas identycznie tyle że wykonawca nie chce kleić styropianu na dysperbit, dysperbit będzie na styropianie od środka też jak najbardziej, u nas będzie trzy razy malowana dysperbitem na górze - powyżej poziomu gruntu - bez dysperbitu, żeby można było przykleić płytki elewacyjne - oczywiście w tej części która będzie wystawać nad poziomu usypanego gruntu powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 10.08.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Od środka dałem 2 x abizol i folię 0,2mmOd zewnętrz daję na piwnicy 10cm styr.+klej+siatka+klej - nad ziemią, a pod ziemią folia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts