lisekx 22.10.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Witam, potrzebuję położyć płytki na ścianie, która jest nie wiem albo z gipsu albo ma bardzo grubą warstwę gładzi (wiertło wchodzi jak w masło). Rozwiązaniem są płyty KG zielone, ale teraz moje pytanie, gdyż wszędzie, gdzie znalazłem, to płyty są przyklejane, tylko jak to zrobić do gipsu/gładzi ?Czy można np. wywiercić otwory w ścianie wsadzić kołki i następnie przykręcić taką płytę do ściany ? Dodam, ze ściana jest prosta, wiec będzie równo dolegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 22.10.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 ale sciana się nie trzyma "kupy" ? sypie się jak skrobniesz srubokretem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisekx 22.10.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Tak, sypie się, wiertarką mogę wyrzeźbić rowek pod przewód elektryczny.Jest to ściana oddzielająca przedpokój z pokojem głównym w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.10.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 a nie lepiej przykleić klejem piankowym do karton gipsu , przecież aby to potem oderwać to musiałbyś oderwać cały tynk razem z płytą a to raczej nie wykonalne , ja bym to pianką przykleił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisekx 23.10.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Taki klej mogę bezpośrednio przykleić na farbę, która jest na ścianie, np. po wcześniejszym zagruntowaniu, czy musiałbym ją zerwać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.10.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Taki klej mogę bezpośrednio przykleić na farbę, która jest na ścianie, np. po wcześniejszym zagruntowaniu, czy musiałbym ją zerwać ? ta pianka capnie do wszystkiego i żadna siła tego nie oderwie , tak samo można zrobić to pianką do elewacji ona też płyty kartonowe klei jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 23.10.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Ale skoro ściana nie trzyma się kupy to przeciez plyta bedzie sie uginac jak niektore placki albo pianka pusci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 23.10.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 lisekx najprawdopodobniej jest to tynk gipsowy . Pytanie czy powierzchnia do której chcesz kleić jest prosta - użyj długiej poziomicy , czy jest idealny pion ? Rozumiem że tynk nie sypie się jak przecierasz ręką , Jeżeli wszystko powyższe jest ok gruntujesz ścianę i po wyschnięciu gruntu kleisz kafle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisekx 23.10.2016 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Ściana jest prosta, bo była wyrównywana gładzią przez poprzedniego właściciela i później pomalowana farbą emulsyjną. Przecierając ręką się nie sypie. Czyli obędzie się bez płyty KG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 23.10.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Osobiście dołożyłbym GK. Raz że będziesz miał pewność że podłoże pod płytki będzie nośne a dwa GK zielony nie będzie chłonął tak wilgoci jak gładź co się przełoży na trwałość podłoża i nie odpadnięcie płytek po dłuższym czasie.Skoro ściana jest prosta możesz płytę połączyć ze ścianą na kołki szybkiego montażu, w zależności z jakiego materiału zbudowana jest ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 23.10.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 równie dobrze może dać folie w płynie i na niej kłaść, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 23.10.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Skoro było malowane farbę powinieneś zeskrobać , polecam skrobak do farb http://instar.net.pl/img/gal/prod/637/skrobak-malarski-z-drewniana-raczka.jpgNie ma potrzeby klejenia żadnej płyty , podniesie to tylko koszty , można pokryć folią w płynie jednak w zupełności wystarczy grunt , polecam unigrunt atlasa , jest znacznie tańszy - wystarczy. Gruntu nie rozcieńczaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 24.10.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 faktycznie przesadzilem z GK zielonym, to nie łazienkaz farbą może być problem żeby zerwać jak jest dobrze położona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 24.10.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Nie obraź się ale skoro zadajesz takie pytania to fachowcem raczej nie jesteś , piszesz że farba jest dobrze położona czyli co zacieków nie ma ? Zresztą jakby były nie ma to żadnego znaczenia ważne jest przygotowania podłoża przed malowaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisekx 24.10.2016 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Zagruntowałem kawałek ściany i przykleiłem kawałek płytki. Zobaczę za kilka dni, czy łatwo się oderwie, czy stawi trochę opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 24.10.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Mietek 440 sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie czy farba jest dobrze położona. Nikt z nas nie ma pewności jak ją poprzedni wykonawca nałożył i czy poprawnie przylega do gładzi. To samo mogę powiedzieć o Tobie skoro chcesz użyć skrobaka do farby która nie łuszczy się lub nie ma widocznych pęcherzy. Dopiero po dostarczeniu farbie wilgoci będzie już widać czy farba przylega dobrze czyli jest poprawnie nałożona, tylko nie bądź znowu tak szczgółowy i nie pomyśl o zaciekach które są spowodowane nierównomiernym rozciągnieciem na podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 24.10.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 (edytowane) Dlatego zaproponowałem próbę zeskrobania farby , zaproponowany przeze mnie skrobak kosztuje około 3 zł i bije na głowę wszelkie szpachelki . Edytowane 24 Października 2016 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 25.10.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Sposobów na uzyskanie trwałego efektu jest sporo, fachowiec jeden po drugim jest w stanie poprawić i zawsze będzie twierdził że zrobił by to inaczej bo akurat taki w danej chwili ma pomysł, ale najważniejsze że praca z tematu posuwa się do przodu i lisekx przeprowadza próbę bo to on jest na "budowie":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisekx 29.10.2016 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Pierwsza próba zakończona porażką. Płytka po lekkim puknięciu młotkiem odpadła razem z farbą. Teraz przeprowadzam drugą na zeskrobanej ścianie, ale chyba na gładzi i na zeskrobanej ścianie, bezpośrednio "chyba" na tynku gipsowym. Edytowane 29 Października 2016 przez lisekx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 29.10.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Mogłeś lekko przeciągnąć gruntem tą gładź, po godzince mogło by być suche i dopiero kleić płytkę, ale rób próbę to sprawdzisz stabilność podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts