Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta KG na scianę gipsową przykręcona wkrętami zamiast klejona ?

lisekx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wayne2mike jako fachowiec zapomniałeś dodać że grunt gruntowi nierówny .

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, bo codziennie tego nie wykonuję, po prostu wiem z doświadczenia co nie co o budowlance.

A tak na marginesie, denerwuje Cię to że ktoś inny też doradza po za Tobą?? i ma inną metodę podejścia do sprawy?? Wspomniałeś że grunt gruntowi nie równy, więc podaj dwa grunty słabej jakości i dwa dobrej jakości a nie p... o atlasie którego używałeś TY i jest najlepszy.

wayne2mike nie zrozum mnie źle doradzaj sobie komu chcesz tyle że zła porada może wiązać się ze stratą finansową osoby pytającej zaproponowana przez ciebie płyta na początku byłaby jakimś rozwiązaniem pod warunkiem że można ją solidnie przykleić , skoro płytka odpadła okazałby się że trzymała by się na samych kołkach a to niedopuszczalne . Osobiście byłem w podobnej sytuacji . Wymieniałem u siebie całą instalację C.O . Przedstawiciel ESBE doradził mi określoną wielkość zaworu 4 drogowego . Po trzech latach użytkowania i dodatkowej wiedzy jaką później uzyskałem okazało się że jest znacznie za mały , wskutek tego s ponad 300 zł wyrzuciłem w błoto . Podejrzewam że nie chciałbyś takiej porady i straty finansowej , w przypadku łazienki kwota będzie znacznie większa . Osobiście jak nie jestem pewien wolę nie pisać tylko po to aby nabić kolejny pościk . Często zaglądam na forum elektrody aby nauczyć się czegoś nowego , takie " dobre " porady są tam odpowiednio nagradzane . Edytowane przez mietek440

Płyta mogłaby odpaść przymocowana tylko na klej a kołki raczej same się nie wykręcą.

Dzielę się wiedzą na tyle ile wiem i w przeciwieństwie do Ciebie nie krytykuję kogoś kto ma inne rozwiązanie.

Lepiej jest chyba dołożyć parę groszy i zrobić solidnie niż tanio i z kretesem.

Nie chcę już mi się z Tobą spierać bo tak można bez końca. Poczekajmy na efekty co ze ścianą lisekxa, może już płytki położone

ja dalej nie ogarniam tematu, jezeli gładz leci ze sciany, to czego ma sie trzymac plyta osadzona na kleju gipsowym? albo skuc tynk i dac nowy tynk lub przykleic plyte, lub postawic nowa scianke, nie bedzie mega PRO ale bedzie tzn. profile U30 w kolo i dekówki pionowo plus esy do sciany na kolkach i pchelkami dekowki dolapac do tego.

Test przyklejonych płytek na gładzi i tynku gipsowym wyszedł następująco:

z gładzi płytka spadła po jednym uderzeniu młotkiem i przecinakiem, a z gipsu po trzecim, więc myślę, że na tym niby tynku gipsowym powinny wytrzymać.

Poniżej zdjęcie śladów po teście, z lewej gładź, z prawek gips

http://tufotki.pl/temp/q5lBoArLwZhY4gf5SYHhHIRSfKqjBxBgqh7hLLt6.JPG?v=0

Teraz testuję jeszcze przyklejone płytki na preparacie gruntującym Cekol GS-83 z piaskiem

http://tufotki.pl/temp/pK5u4s8s9QcFIh2RmlbOyncyUivztx6OqCYxEVuM.JPG?v=0

http://tufotki.pl/temp/rQGspDi1ydWSPsKoVZKpTuIKM2VLbPiLgLZ2iH2d.JPG?v=0

Troszkę mi zeszło z zajrzeniem na forum, gdyż po zdrapaniu farby i gładzi miałem niespodziankę - ściana była pokryta emalią, która ciężko schodziła :)

Jakbym ja to robił, i chciałbym, żeby to było na wiele lat, to albo bym skuł tynk i wytynkował od nowa, albo zdrapał do przyczepnej warstwy, albo najszybciej i najtaniej dostawił kawałek ścianki z regipsa tzn. profile U30 podłoga i sufit + ściany po bokach i co 40cm dałbym profil co normalnie daję się na sufit tj. cd60, ale tu z racji, żeby ta zabudowa zabrała jak mniej kubatury pomieszczenia wykoszystał bym je do owej scianki i te profile cd 60 przylapal bym do sciany jeszcze eSami co normalnie się je kręci do sufitu zeby to usztywnic - wieszak płaski ES dokładnie,a potem na to regips. Można by jeszcze tak zrobić, żeby przykleić regipsa a nie stawiać scianke, tzn. zamiast skuwać cały tynk, powykuwać dziurki co jakiś czas do gołej cegły czy tam pustaka (nie wiem co masz pod tynkiem) i w te miejsca potem dać placki kleju gipsowego, i wtedy Ci zwiąże klej bo ma stabilną i nośną powierzchnię pod sobą i będzie trzymać. To jest takie "rzeźbiarstwo", nie wiedze tego pomieszczenia i ściany, to Ci idealnej rady nie dam, profesjonalnie to by było skuć cały tynk i na nowo otynkowac, a szybko i tanio to jedno z rozwiązań z regipsem Edytowane przez Krzysiek88

Płytki skuwałem po trzech dniach.

Co do zabawy z profilami to po pierwsze nie za bardzo mi pasuje, bo zabierze to dużo miejsca, a wiadomo, że w blokach są na wagę złota, a po drugie profilu do sufitu nie dam, bo mam podwieszany sufit przy ścianie. Ściana ta jest cienka i ma ok. 8 cm, nie ma w niej ani cegły ani pustaków. Rozdziela przedpokój z dużym pokojem. Wiercąc otwór pod puszkę cały czas miałem chyba gips - spał się biały proszek i nic więcej, więc jest to pewnie ścianka działowa cała z płyty gipsowej.

Edytowane przez lisekx

Najsłabszym ogniwem tutaj jest tynk gipsowy który nigdy nie będzie miał wytrzymałości tynku wapienno-cementowego . Wydaje mi się że za dużo oczekujesz . Przecież nie będziesz przyklejał ciężarów do płytek , jeżeli namyślisz się na jakąś półkę wiszącą powiesisz ją przecież na kołkach . Płytka odpadła po trzecim uderzeniu młotkiem , jakie wytrzymałości oczekujesz - ma odpaść z kawałkiem muru ? Nie wiem jakiego gruntu używałeś , najlepszy byłby jakiś głęboko penetrujący . Co do pomysłu przyklejenia lub przykręcenia płyty gipsowej naprawdę uważacie że jest ona mocniejsza od tynku gipsowego ? No chyba że papier nią powleczony traktujecie jako zbrojenie

:jawdrop:

Edytowane przez mietek440