Gość 10.08.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Czy ktoś z was używał do uszczelniania szamba materiałów firmy HYDROSTOP? Jak to działa? A może czymś innym uszczelić? Tylko czym sama już nie wiem. Szambo jest z kręgów na gliniastym terenie i ciągle jest w nim woda. Pomimo wypompowania po trochu jej przybywa . Na moim terenie nikt nie robi takich uszczelnień, a wręcz odwrotnie ale ja muszę to zrobić bo inaczej będę wywozić wodę a nie nieczystości. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 10.08.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 WitamJa mam studnię z kręgów betonowych (do drenażu ) i miałem problem podobny jak twój. Uszczelniłem w następujący sposób : odkopałem wokoło i zalałem kręgi betonem z dodatkiem uszczelniacza dodatkową warstwą 20cm. jest to szczelne już 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Czy nikt więcej nie uszczelniał z was szamba ? Nie za bardzo mogę je uszczelnić od zewnątrz bo jest już zakopane. Pozostaje kwestia uszczelnienia od wewnątrz.Pomocy, wymyślcie coś proszę bo już nie mam siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manio 20.08.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Czy nikt więcej nie uszczelniał z was szamba ? Nie za bardzo mogę je uszczelnić od zewnątrz bo jest już zakopane. Pozostaje kwestia uszczelnienia od wewnątrz.Pomocy, wymyślcie coś proszę bo już nie mam siły ja uszczelniałem tzw. szkłem wodnym tzn. zaprawa murarska z dodatkiem szkłem wodnym! i tynkowanie fug i wylanie dna to co zrobiłem, ale 100% skuteczności mi sie nieudało uzyskać! niestety musze jesze poprawki zrobić gdyz jak wybrałem szambo okazało sie że w paru miejscach woda znalazła sobie ujście i leci mi do szamba A tak naprawdę szlak mnie trafia, bo sąsiad który zajmuje się kopaniem studni stwierdził że w tym miejscu to mogłem studnie sobie zrobić a nie szambo. woda ciśnie jak z kranu! ach szkoda gadać mam nadzieje że Ci sie uda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.08.2004 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Czy ktoś z was używał do .... Musze cie zmartwic Z tego co wiem to pozostaje ci tylko odkopac kregi - tak jak tutaj juz ktos doradzil - i niestety od sttrony parcia wodu zabezpieczyc szambo. Charakter "cieczy" jest taki iz zezre wszystkie srodki jakie znam. Mozna by zaeksperymentowac z takim rozwiazaniem - ale 100% gwarancji nie daje - osuszyc kregi - czyli caly czas naplywajaca wode wypompowywac - zagruntowac sciany od wewnatrz gruntem pod posadzki zywiczne - wypacykowac zywica do posadzek cale wnetrze Na 99% jestem pewny ze taka powloka nie przepusci ci wody do srodka jak i wytrzyma chemmicznie to co z g.... sie dzieje ale pozostaje klopot z dnem - ono caly czas wilgotne bedzie i nie wiem czy na takie wilgotne podloze zywice zastosowac mozna Musialabys poszperac i zapytac sie w firmie takie posadzki robiacej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.08.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Jareko: gdzie można kupić tą żywicę do posadzek. Możesz mi sprawdzić czy może być ona używana na wilgotne podłoże- dno jest cały czas wilgotne. Mam zamiar najpierw spróbować z preparatami hydrostop, jak to nie wyjdzie to pozostanie żywica lub odkopanie. Ratunku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.08.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Agunia, szkoda kasy na półśrodki. Nic z tego nie będzie. Jeżeli masz wysoko poziom wod gruntowych, to nawet po zaizolowaniu szamba z zewnąrz, dostanie sie woda dołem. Tak to juz jest. Jedyna metoda odkopac całe, całe razem z dnem zaizolowac od zewnątrz. A najlepiej rozglądnąć sie po okolicy i kupić metalową szczelną beczkę. A do "szamba" z kręgow odprowadzac deszczówke i miec wodę do podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.08.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Skad jestes Aguniu? Bo jesli z wawy to dzis tamtedy przejezdzac bede - a jesli nie to poszukaj w necie firm posadzki takie wykonujacych i zadzwon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 06.03.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Odkopuję wątek. Używam szamba już drugi rok i po każdej zimie się rozszczelnia. Szambo nie jest z kręgów tylko całe betonowe. Uszczelnić więc trzeba przykrywę i wyłazy ("kominy" z kręgów i na tym przykrywy). Jak to zrobić? W zeszłym roku poprawiali, a w tym znowu cieknie . Jak to zrobić raz a porządnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 06.03.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Witam Ja mam studnię z kręgów betonowych (do drenażu ) i miałem problem podobny jak twój. Uszczelniłem w następujący sposób : odkopałem wokoło i zalałem kręgi betonem z dodatkiem uszczelniacza dodatkową warstwą 20cm. jest to szczelne już 5 lat. Co to za uszczelniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 06.03.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Chciałam zadać to samo pytanie. Ja ma inny problem, robię szambo na działce z niskim poziomem wód, nie chcę aby mi się szambo rozsączało na działkę. Jak je uszczelnić? Będzie lane w grunt, najpierw ścianki, potem wybranie piachu ze środka, następnie dno i potem górna płyta. Na co zwrócić uwagę przy wykonywaniu go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 poradzcie mi co zrobic jezeli kupuje nowe betonowe szambo w Radomiu, jak je zaizolowac czy bedzie sie do niego dostawała woda?? moze jakas folia gruba od dołu i do okoła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 01.04.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Witam Ja mam studnię z kręgów betonowych (do drenażu ) i miałem problem podobny jak twój. Uszczelniłem w następujący sposób : odkopałem wokoło i zalałem kręgi betonem z dodatkiem uszczelniacza dodatkową warstwą 20cm. jest to szczelne już 5 lat. Co to za uszczelniacz? Witam Nazwy uszczelniacza nie pamiętam. Sprzedają to napewno w firmie Deitermann oraz w sklepach z chemią budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga.sz 01.04.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Mielismy podobny problem i musze cie zmartwić , ale niestety skonczyło sie na tym,że sprzedaliśmy kręgi betonowe, a kupiliśmy metalowa beczkę. Od 4 lat mamy spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 16.06.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ... odgrzebuję wątek mam szambo betonowe, pięknie zakopane i wyłożone kostką (bo jest ono w podjeździe). Wiosną się okazało, że wywiozłam 10m3 wody opadowo-gruntowej, bo sanitariaty jeszcze nie były podłączone.... pytanie brzmi - jak je uszczelnic, bo poziom wód wysoki do tego glina.... która nie przepuszcza wody opadowej na działkę tylko zbiera mi się w szambie uszczelnic od środka? wydzierać i uszczelniac od zewnątrz? jak? czym? doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 16.06.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 .... aaa dodam, że poszukuję dobrej ekipy, która by mi to zrobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.06.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ... odgrzebuję wątek Wątki o szambie się odkopuje..!!! pytanie brzmi - jak je uszczelnic, bo poziom wód wysoki do tego glina.... która nie przepuszcza wody opadowej na działkę tylko zbiera mi się w szambie uszczelnic od środka? wydzierać i uszczelniac od zewnątrz? jak? czym? doradźcie hmmm.... Czy gotowa na nowe doświadczenie w Twoim życiu??? 1. wypompować wodę. 2. szambo nie było szambem więc o oile jesteś pewna że nie było tam procesów gnilnych to bez obaw mozna wejśc do środka. Na wszeli wypadek można wrzucić na godzinę przed wąż od odkurzacza do środka coby powietrze się wymieniło. 3. zobaczyć skąd cieknie. I dopiero pytać co dalej Bez takiej wiedzy nie można rzetelnie doradzić czy wystarczy trochę żywicy epoksydowej do obklejenia rury/kominka czy też trzeba odkopać zbiornik i oblecieć łączenie płyty grubą folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 16.06.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam... ...tu taki równoległy wątek: http://forum.muratordom.pl/nieszczelne-szambo-betonowe,t154917.htm jest tam trochę w ww temacie,Pozwodzenia w zalepianiu po fahofcach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 16.06.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 bardzo dziękuję chyba musze poczekac na pogodę i znów ywpompowac szambo wtedy może jakoś zobacze w czym rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 bardzo dziękuję chyba musze poczekac na pogodę i znów ywpompowac szambo wtedy może jakoś zobacze w czym rzecz Co by nie było w środku to napierająca woda od zewnątrz wpływa do środka. Jeśli jest to tylko okresowe i np. latem nie napływa to jest szansa na jakieś półśrodki, które mogą okazać się zadowalająco skuteczne. Jeśli jednak dopływa pprzez cały czas to z 2 powodów będzie trudno temu zaradzić. Po pierwsze mało środków usczelni mokry przeciek, po drugie parcie wody będzie powodować odspajanie się połączenia. Pocieszające jest to, że może się okazać, że przeciek po zalaniu szamba będzie miał większe parcie od wewnątrz i przestanie naciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts