nitubaga 17.06.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 no to jestem z powrotem.... byłam, szambo otworzyłam... i aparata nie wzięłam ALeeee.... juz wiem na pewno, że przecieka przez komin jest on tam zaciapany czymś szarym (zaprawa???, klej??? nie wiem) ale jest to mokre i gołym okiem widać sączące się zacieki .... ... czyli co czeka mnie zdzieranie kostki ? już się ciesze wrrr bardzo dziękuję chyba musze poczekac na pogodę i znów ywpompowac szambo wtedy może jakoś zobacze w czym rzecz Co by nie było w środku to napierająca woda od zewnątrz wpływa do środka. Jeśli jest to tylko okresowe i np. latem nie napływa to jest szansa na jakieś półśrodki, które mogą okazać się zadowalająco skuteczne. Jeśli jednak dopływa pprzez cały czas to z 2 powodów będzie trudno temu zaradzić. Po pierwsze mało środków usczelni mokry przeciek, po drugie parcie wody będzie powodować odspajanie się połączenia. Pocieszające jest to, że może się okazać, że przeciek po zalaniu szamba będzie miał większe parcie od wewnątrz i przestanie naciekać. no ale jak już będzie zalane i to parcie na moment ustapi - to i tak będe zmuszona je zaraz wypróżnić - i znów bawimy się od początku, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 no to jestem z powrotem.... byłam, szambo otworzyłam... i aparata nie wzięłam ALeeee.... juz wiem na pewno, że przecieka przez komin jest on tam zaciapany czymś szarym (zaprawa???, klej??? nie wiem) ale jest to mokre i gołym okiem widać sączące się zacieki .... ... czyli co czeka mnie zdzieranie kostki ? już się ciesze wrrr bardzo dziękuję chyba musze poczekac na pogodę i znów ywpompowac szambo wtedy może jakoś zobacze w czym rzecz Co by nie było w środku to napierająca woda od zewnątrz wpływa do środka. Jeśli jest to tylko okresowe i np. latem nie napływa to jest szansa na jakieś półśrodki, które mogą okazać się zadowalająco skuteczne. Jeśli jednak dopływa pprzez cały czas to z 2 powodów będzie trudno temu zaradzić. Po pierwsze mało środków usczelni mokry przeciek, po drugie parcie wody będzie powodować odspajanie się połączenia. Pocieszające jest to, że może się okazać, że przeciek po zalaniu szamba będzie miał większe parcie od wewnątrz i przestanie naciekać. no ale jak już będzie zalane i to parcie na moment ustapi - to i tak będe zmuszona je zaraz wypróżnić - i znów bawimy się od początku, tak? Zależy jak wysoko ten przeciek. Jeśli na górze to i owszem, ale wtedy łatwo odkopać i uszczelnić z zewnątrz. Przez jaki komin Ci przecieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 17.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 yyyyy no komin szamba http://www.transbet.pl/pliki/oferta_13.jpg zacieki są na głębokości jakies 40-50 cm patrząc z góry przez dekiel... między kominkiem tudzież kominem a tą płytą wierzchią szamba kurde szkoda że nie zabrałam aparatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 yyyyy no komin szamba http://www.transbet.pl/pliki/oferta_13.jpg zacieki są na głębokości jakies 40-50 cm patrząc z góry przez dekiel... między kominkiem tudzież kominem a tą płytą wierzchią szamba kurde szkoda że nie zabrałam aparatu No to chyba sprawa prosta. Odkryć wlot kominka i uszczelnić połączenie od zewnątrz. Swoją drogą to jak on jest głęboko, że woda tam dociera w niepokojących ilościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 17.06.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ty chyba masz szambo z Radomia, ja z nich zrezygnowałem, gdzies czytałem na forum, że uszczelniają u klienta pianką. Inny przypadek to osadzając do dołu szambo z Radomia sie rozsypalo na części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 17.06.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 yyyyy no komin szamba http://www.transbet.pl/pliki/oferta_13.jpg zacieki są na głębokości jakies 40-50 cm patrząc z góry przez dekiel... między kominkiem tudzież kominem a tą płytą wierzchią szamba kurde szkoda że nie zabrałam aparatu No to chyba sprawa prosta. Odkryć wlot kominka i uszczelnić połączenie od zewnątrz. Swoją drogą to jak on jest głęboko, że woda tam dociera w niepokojących ilościach? hm.... ono jest jakies 50 cm pod ziemią... tyle, że ja mam straszną glinę na całej działce... moje mundre developery zasypali szambo piachem pomieszanym z ziemią, kamieniami.... więc woda nie mogąc wsiąkać w działke (bo glina) spływa tam...bo luźniej i jak szambo nieszczelne to mam to co mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 17.06.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ty chyba masz szambo z Radomia, ja z nich zrezygnowałem, gdzies czytałem na forum, że uszczelniają u klienta pianką. Inny przypadek to osadzając do dołu szambo z Radomia sie rozsypalo na części. ale ja to szambo z Radomia już miałam ... i mi je już raz całe wymieniali proszę jakie piękne pęknięte szambo upyziane glina http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SdRO6OhM4hI/AAAAAAAAANw/Owy3xdZPTjI/s512/k%20szm%20stare.JPG a to jest to nowe, co to teraz przecieka http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SdRO8ujChQI/AAAAAAAAAN8/MFRsxUC_iVU/s512/IMG_6862.JPG hmmm do tej chwili nie zwróciłam na to uwagi... ale dlaczego ono jest tak dziwnie obsypane własnie w miejscu gdzie przecieka.... czyli podstawa komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.06.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 hm.... ono jest jakies 50 cm pod ziemią... tyle, że ja mam straszną glinę na całej działce... moje mundre developery zasypali szambo piachem pomieszanym z ziemią, kamieniami.... więc woda nie mogąc wsiąkać w działke (bo glina) spływa tam...bo luźniej i jak szambo nieszczelne to mam to co mam ... To i tak możesz mówić o szczęściu bo wystarczy tylko odkopać te pół metra wgłąb i można to uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marbuz 14.08.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 MAm taki pomysł i chciałbym zapytać czy to warte zachodu. Też mam szambo z kręgów, przeciękające!! Zacząłem uszczelniać CX-5 i trochę sie udało ale ciągle cieknie na złączach . Co myślicie aby od środka wziąc bitumem i przykelić na tych złaczach papę? CZy to ma sens. CZy jej nie rozpuści. Spędziłem juz na tym szambie z 50 godzin uszczelniajac i ciagle cieknie, wiec juz chwytam sie wszystkiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aawol 14.08.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 jeśli czyste ściany pokryjesz czymś na kształt dysperbitu, zrobisz dobrą powłokę to nie potrzebujesz papy. beton jeśli jest czysty możesz zagruntować (też smołopodobny) i nanieść środek bitumiczny taki jak na izolację fundamentów powinno pomóc jeśli łączenia kręgów są stabilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 14.08.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Dla tych, co mają :- szambo betonowe (skrzynia) n.p. z Radomia- glinę i wysoki poziom wody gruntowej- okresowo ta woda dostaje się (przez nieszczelności pokrywy i kominka) do szamba i muszą ją wywozić jako nieczystości- próby uszczelnienia nie dały rezultatu Obok szamba wkopać studzienkę, o głębokości około 100cm, średnicy co najmniej 30cm (można zastosować rurę karbowaną kanalizacyjną).Wokół szamba (lub tylko n.p. z 2 boków) wykonać drenaż z rury plastikowej drenerskiej, na głębokości poniżej pokrywy szamba. Rurę wprowadzić do studzienki.W okresie dużych opadów w studzience ulokować elektryczną pompę pływakową do wody czystej lub brudnej.Wężem od pompy odprowadzać wodę na co najmniej 25m. Aby działało długo i sprawnie :- rurę drenerską owinąć geowłókniną i zasypać piachem- w studzience można też wykonać otwory (3-5mm) i owinąć geowłókniną- studzienka powinna być głębsza o 30-40 cm od poziomu drenu, aby zmieściła się tam pompa- kupując pompę i studzienkę sprawdzić czy średnica studzienki jest wystarczająca dla pompy (dużo miejsca może zabrać pływak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marbuz 14.08.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Dzięki.A jakiego typu dysperbitu czy czegoś podoebnego najlepiej tu użyć???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aawol 14.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 ja betony izolowałem środkiem który nazywa dię dysperbit takie żółte wiadra z czarnym nadrukiem i pokrywką. Wchodzi tego na metr jakieś 2 kg ( daj dwie warstwy po ok. 1kg/na m2) warstwę drugą po wyschnięciu pierwszej a na początek pomaluj wszystko dysperbitem rozcieńczonym z wodą - takie gruntowanie.Producent to http://www.izolbet.pl izolacje na bazie wody.Ja malowałem tym bo zostało z fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 22.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 podbijam temat jak uszczelnić szambo zimą? leje mi się przez kominek pomiędzy drenami? szamb osiadło w stosunku do przymarzniętego ostatniego kręgu kominka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydroosss 24.05.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam z chcecia podziele sie moim dos2wiadczeniami uszczelniania szamba uzytkowego od srodka co dalo 100%rezultat i niepolecam nikomu wymieniac na nowe bo bedzie ten sam problem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daderma 25.05.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Mam szambo z kręgów betonowych do którego jest wnoszony piach z zewnątrz.Kostka mi się zapada, a szambo wypłyca.Co z tym zrobić? Szamba są głębokie, piach wpływa na jakiś trzech metrach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_is 14.06.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam Proszę o poradę, mam problem ze szczelnością szamba (szambo z firmy http://www.szambo.go3.pl/ betonowe 2 komorowe 12m) po zimie kominy podniosły się do góry i między płytą więrzchnią a dolną krawędzią kominów do szamba przecieka woda gruntowamam na działce wysoki pozmiom wód gruntowych ale od początku zwracałem na to uwagę firma zapewniała, że napewno będzie szczelne cyt"montujemy nawet w stawach"kominy są z rury PCV połączone z płytą przykrywającą szambo klejem do płytek - wszystko wykonane przez firmę EKO-TRANS a po montażu postępowałem zgodnie z instrukcją Po montażu wystąpił pierwszy problem mikro pęknięcia przy kominach, firma Eko-trans umyła ręce cyt "czy nie macie w rodzinie złotej rączki". wykonałem dodatkową izolację we własnym zakresiePo zimie wystąpiła nieszczelność kominów z płytą. kontakt z firmą Eko-trans to stracony czas, wysyłane zdjęcia, rozmowy telefoniczne, maile bez odpowiedzi, brak odzewu. Czy połączenie rury pcv-komina z betonową płytą klejem do płytek to profesjonalny pomysł, czy takie rozwiązanie może spełnić swoją funkcjęZalaży mi na szczelnym szambie proszę o poradę jak uszczelnić szambo a najlepiej poproszę namiar na firmę, która zrobi to profesjonalnieboję się kolejnych eksperymentów szkoda na nie $$$ Zainteresowanym chętnie prześlę dokumentację zdjęciową szamba wykonanego przez firmę Eko-trans. Jedynym stanowiskiem firmy w tej sprawie była sugestia, abym we własnym zakresie wszedł do szamba i uszczelnił ale takie rozwiązanie tez mnie nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 15.06.2012 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Na pozór wydaje się, że skuteczne uszczelnienie jest niemożliwe skoro nawet fachowcy są bezradni. Teraz, to już tylko cud może rozwiązać problem, a nad nim trzeba trochę popracować. Dlatego też potrzebuję plik papierów:- dokumentację techniczną szamba- aprobatę techniczną- deklarację zgodności- protokół montażu- instrukcja postępowania po montażu (instrukcja rozruchu) Ponad to przydatna będzie garść informacji:- czy połączenie płyty wierzchniej ze zbiornikiem jest szczelne- czy połączenie włazu z kominem jest szczelne- rodzaj gruntu- jaka jest głębokość posadowienia dna szamba w gruncie- jaki jest poziom wody gruntowej- czy woda gruntowa jest agresywna - jakie jest pH Ważne też będą wszelkie informacje na temat zastosowanych materiałów reperacyjnych i miejsc ich aplikacji. Dotyczy to w szczególności wszelkich ewentualnych gruntów, mas bitumicznych lub epoksydów. Informacje są niezbędne do ustalenia sposobu i koniecznego zakresu prac związanych ich usunięciem.Oczywiście, wszelka dokumentacja wizualna jest mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulu123 22.09.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Bez informacji o konkretach nie za bardzo chce mi się wierzyć w skuteczność uszczelniania szamba od środka. W związku z tym bardzo proszę o przesłanie szerszej info na ten temat. U mnie poziom wód gruntowych bardzo się przez ostatnie 2 lata podniósł i najczęściej jest 0,5 m pod powierzchnią gruntu. Mam wrażenie , że przez to muszę opróżniać sambo 2x częściej niż wcześniej, a i szambiarze mówią, że w szambie jest większość wody z przecieków.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulu123 22.09.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam z chcecia podziele sie moim dos2wiadczeniami uszczelniania szamba uzytkowego od srodka co dalo 100%rezultat i niepolecam nikomu wymieniac na nowe bo bedzie ten sam problem. pozdrawiam Bardzoprosze Hydrossssoinfo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts