Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła 10 KW - dolne spalanie

smashing

Recommended Posts

Wklejam jak wygląda zabezpieczenie powrotu, szkic jest z buforem

Mam dostarczone przez producenta takie dwie przykładowe, gotowe grupy w wersji z zaworem na 55st.C

jedna jest na klasycznej pompie IBO - tu mi dali wycenę w detalu 420zł brutto

druga jest na energooszczędnej IBO - tu mi dali wycenę w detalu na 600zł brutto

Opis zaworu do ochrony powrotu.jpggrupa z ibo energooszczędna.jpg

jest jeszcze opcja na tanim chińczyku nochi, ale to bym sobie odpuścił

Opis zaworu do ochrony powrotu.jpg

grupa z ibo energooszczędna.jpg

Układ otwarty jest OK. To dobra rada, ale tylko gdy pomiędzy kotłem i pionem nie ma żadnej armatury odcinającej.

Pewnie na pionie może mieć jakieś zawory, ale może się przed tym zabezpieczyć choćby poprzez opaski zaciągnięte na dźwigniach w pozycji otwartej albo zdjęcie dźwigni i otulenie zaworów. Oczywiście musi uważać, ale ponieważ w układzie zostanie jeszcze naczynie zamknięte i zawory bezpieczeństwa, to ma jakgdyby dubeltowy komfort.

Tylko, że on pisze też, że kocioł w piwnicy, a odbiorniki na drugim piętrze. W Polsce przyjęło się nazywanie pierwszej kondygnacji nadziemnej jako parter, a kolejne jako piętra. Ale nawet jeśli to druga kondygnacja, to musi sprawdzić, czy ma pompę o odpowiednio dużej wysokości podnoszenia, bo napali, kocioł się bedzie gotował, a grzejniki zimne. A biedna pompka będzie mielić w miejscu.

Pisał o wspólnocie, czyli chałupa wielomieszkalna. Nie znamy tez wysokosci pomieszczeń.

Pion wychodzi przewodem kominowym w pokoju , jakieś 4 m od łazienki .Mógłbym go wyciągnąć na nieużytkowy strych tylko niestety nie będę miał do czego podłączyć spustu. W piwnicy też niestety nie mam kratki kanalizacyjnej- Lipa

Mam standardową wysokość sufitu 2,4. Jak na razie grzeję na Olej opałowy , pompka sobie radzi nawet na 1 biegu.

Edytowane przez smashing

• 1 month później...

Witam,

Jeżeli zainteresowani są Państwo kotłem stałopalnym przeznaczonym do pracy w systemach grzewczych układu otwartego, polecam Logano S111-2 marki Buderus. Dostępny typoszereg kotłów obejmuje moce od 12kW do 45kW. Kocioł przystosowany jest do spalania paliw stałych, np. węgla kamiennego, węgla brunatnego i drewna oraz posiada opatentowany mechanizm obrotowego rusztu, który znacznie ułatwia usuwanie popiołu. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-zaladunkiem-recznym/logano-s111-2.html

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus