Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwuspadowy-wzmocnienie scianki kolankowej

bobo30

Recommended Posts

Jak jest to wykonane u Was? Nasz dwuspadowy dach jest "zlamany" dwiema duzymi lukarnami, po 1 z kazdej strony. Dodatkowo w jednej scianie szczytowej sa dwa, duze okna balkonowe. Scianka na pewno bedzie miala wlasny wieniec. Dlugosc domu 12,5 metra, szerokosc 9,5 metra. Przy odbiorze projektu mam zamiar sie jej przyjrzec. Tu chyba dosyc czesto konstruktorzy popelniaja bledy. Czy powinny byc slupki zelbetowe? Macie je w Waszych projektach?

U mnie dach dwuspadowy jest złamany z jednej strony drugim dachem dwuspadowym dochodzącym prostopadle. Rozpiętość między murłatami ok 7.40. Mam słupki żelbetowe co 75 cm (w świetle) przy wysokości ścianki 100 (licząc aż do góry murłaty). Na szczycie ścianki murowanej jest wieniec (murłata na nim).

Slupki (trzpienie) w sciance kolankowej sa konieczne. Osobiscie uwazam ze rozstaw co ok. 1,5 m jest w zupelnosci odpowiedni. No i oczywiscie wieniec "spinajacy" na korze do ktorego mocuje sie murłatę.

Nie wiem jak bedzie rozwiazana u Cebie lukarna: moze byc calkowicie w kostrukcji drewnianej, moze byc tez czesciowo jako konstrukcja zelbetowa, wtedy slupki przy lukarnie sa wyzsze a nad lukarna spina je belka-wieniec.

U mnie sa co dwa metry przy wysokości ściany kolankowej 120 cm, ale rozstaw słupków zależy od rodzaju więźby.

Jesli krokwiowo-jetkowa, to siły działaja na ściane kolankową i słupki musza byc gęsto. Jesli płatwiowo-kleszczowa, to siły działaja na strop głównie, więc słupki moga być rzadko. Ale generalnie dobrze je mieć.

Tak twierdzą fachowcy.

No to juz wiem. Zaczne od tego, ze mamy sciane trojwarstwowa o grubosci 50 cm z kotwami. Ma to duze znaczenie, bo sciana jest bardzo sztywna. Dowiedzialam sie od architekta, ze dla takiej sciany slupki mozna pominac(co innego dwuwarstwowe lub jedno), bedzie za to wieniec na sciance kolankowej. Oprocz tego jest to o czym pisze Renia- platwie- wsparcie dla konstrukcji dachu polaczone ze stropem w kilku miejscach(poprzez belki). Ma byc dobrze. Dodam jeszcze, ze nasza scianka ma 90 cm. Gdyby bylo 100 lub wiecej, to wtedy slupki powinny byc.

• 3 years później...
odświeżam temat :

czy tak zwany wieniec na ściance kolankowej o którą mają być zamocowane krokwie musi być? zawsze się go stosuje ?

u mnie kier bud mówi że musi , ekipa mówi nie musi bo nie ma tego jak powiązać po obwodzie bo są dwie systające lukarnie///

Jeżeli w ścianace są rdzenie żelbetowe tak gęsto jak mocowanie murłaty drenianej to wieńca nie mui być, jeżeli rdzeni mniej wieniec powinien być.

Nie wiem w czym lukarny przeszkadzają, przecież one sa w dachu a wieneic na ścienie, można też ściane lukarny postawieć na wieńcu

Ekipa nie jest od mówienie co można a co nie wykonać, oni maja wykonywac zgodnie z projektem.

A tak to wyglada.

To ja bym to wyknał tak:

w narożu tym wewnętrznym zrobiłbym rdzenia i tak w ścianie kolankowej poszedłby jeden wieniec a w ściani prostopadłej (ściana boczna lukarny) wyżej niz ten pierwszy drugi wieneic. Tym wieńcem w lukarnie obleciec po wszystkich 3 ścianach. Rdzeń narożny do góry wieńca wyższego.

witam

adaptuję strych w kamienicy

z dachu czterospadowego robię dwuspadowy, na każdej połaci jaskółka

dookoła ścianka kolankowa 90cm, w ściance kolankowej słupki żelbetowe co mniej więcej 150cm, zbrojenie 6*fi12,

na tym wieniec zbrojenie 4*fi12,

nad dwoma jaskólkami oraz oknem w ścianie szczytowej nadproże betonowe zbrojenie 6*fi16,

dodatkowo w ścianie szczytowej słupki z kolankowej podciągnięte do samej góry

• 6 years później...

Witam.

Mam dach dwu spadowy. konstrukcja dachu jest zrobiona w ten sposób że nie ma belek które leżą na jętkach i sa równolegla do murłaty, ani w kalenicy nie ma takiej belki a jak obserwowałem inne dachy to te belki są, u mnie są tylko jętki dlatego zastanawiam się czy nie wzmocnić mojego dachu w taki sposób żeby dodatkowo podeprzeć kalenice na jętkach:

dach.jpg

Tylko co takie wzmocnienie mi da, czy jest sens robić coś takiego.??

• 3 months później...

Witam,

Posiadam stary dom drewniany o wymiarze 13,20x5,25m, chciałbym podnieść dach o ścianę kolankową o wys. 70 cm. Dach krokwiowo-jętkowy o koncie nachylenia 45 stopni.

Ściana kolankowa ma być wykonana z słupków 16x16 co metr oraz płatwie mają być połączone spinką 16x16 przy ścianach szczytowych. Do Was mam pytanie jak wzmocnić ściankę aby mi się dach nie rozjechał w środkowej części.