asia1997 10.08.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 W miejscu gdzie będę budować mój dom rośnie 7m świerk i bardzo chciałabym go jakoś przesadzić - czy jest to możliwe, ma on ok 25 lat.Czy ma szanse się przyjąć. Jest taki piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 10.08.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Wszystko jest możliwe, ale: 1) kasa, 2) nie wiadomo czy się przyjmie, 3) a nawet jeżeli się przyjmie to czy nie będzie na tyle słaby, by przy jakijś wichurze wywalić się na dach tobie lub sąsiadowi. Chyba już po świerku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 10.08.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Wszystko jest możliwe, ale: 1) kasa, Wszystko jest możliwe - zaprzyjaźniona firma przesadzała świerk 10-cio metrowy - przyjął sie i jest OK ale 2)kasa 3)kasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
francuz 10.08.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 lepiej o tym nie marzyc , ogolnie male swierki juz zle znosa przesadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.08.2004 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 No i właśnie dlatego wynumerowałem, a nie wypunktowałem. Kolejność jest właściwa. A pozostałe dwa punkty to dodatkowe zagrożenia dla wydanej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 11.08.2004 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 no to mnie nie pocieszyliście, rodzice też mnie przekonują że to nie ma sensu. Żal mi jej, rosła razem ze mną. Wprawdzie mi to troche słabiej szło ( całe 1,60m ).Mówicie kasa, ale to znaczy ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 12.08.2004 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 A jak zniesie przesadzanie 2 metrowy świerk i kiedy najlepiej to zrobić? Bo że trzeba, to już przesądzone.jatoja poradź, please!PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 15.08.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 2 metrowego świerka przesadzaj w drugiej połowie września.najlepiej przy użyciu specjalisty! gdy zrobisz to domowym sposobem nie wróżę świerkowi nic dobrego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 16.08.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Bodex--a jaki to ma być specjalista?? może to być np operator kosiarki spalinowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 16.08.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Przesadzałbym pod koniec sierpnia, raczej nie ma potrzeby czekać do końca września. i z 2 metowym świerkiem obejdzie siebez specjalisty... wystarczyżeby pamietać by nie rozkruszyć bryły korzeniowej która powinna mieć ok. 70-80 cm średnicy..i dużo wody po posadzeniu to chyba najistotniesze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 16.08.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Dziękuję za radę i myślę, że spróbuję to zrobić już teraz, ponieważ teraz świerk będzie miał jeszcze sporo czasu na to, żeby się przyjąć. Zastanawiałam się jeszcze nad terminem wiosennym, dlatego moje pytanie. Ale jatoja rozwiał moje wątpliwości. Spróbuję teraz. I myślę, że wystarczy mi pomoc kogoś silnego, bo niejedno większe lub mniejsze drzewko już przesadzałam i jak na razie wszystkie się przyjęły. A sama nie dałabym sobie rady przede wszystkim dlatego, że ten świerk strasznie kłuje. Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 17.08.2004 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 jasne!!!!!bryła korzeniowa tego świerka winna mieć co najmniej 70-80 cm średnicy...........to waga około TONY!!!!!! jeden metr sześciennu gleby to waga 2 ton!po warunkiem że sucho... Brawo!!!!!amator ogrodnik sobie w try miga poradzi!!!!!! szpadelkiem sobie poradzi...a w razie trudnosci pomoże mu zaprzyjaźniny wieśniak z traktorem ZETOR!!! BRAWO!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga75 18.08.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Bodex,nie rozumiem ironii. Dokładnie w ten sposób mam przesadzone 5 świerków. Czyli "wieśniak z traktorkiem" - najpierw wykopał łopatą/ szpadelkiem - bryła około 80cm średnicy, potem w cztery osoby wpakowaliśmy tą bryłę ze świerkiem na traktorek (troche to ciężkie było ale od czego znajomość fizyki i umiejętność zrobienia dźwigni z deski), przewieźliśmy na miejsce i wkopaliśmy. Świerki miały po 2 metry. Wszystkie sie przyjęły. Operacja dokonana w październiku 2003. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 18.08.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 jasne!!!!! bryła korzeniowa tego świerka winna mieć co najmniej 70-80 cm średnicy........... to waga około TONY!!!!!! jeden metr sześciennu gleby to waga 2 ton! po warunkiem że sucho... Brawo!!!!! amator ogrodnik sobie w try miga poradzi!!!!!! szpadelkiem sobie poradzi... a w razie trudnosci pomoże mu zaprzyjaźniny wieśniak z traktorem ZETOR!!! BRAWO!!!!! Jeżeli jesteś takim specjalistą to wyjaśnij wszystkim jak obliczyłes wagę tej ziemi w bryle korzeniowej znajac tylko jej średnice a nie znajac wysokości? a nie mówiłem gdzieś że bodex to GENIUSZ!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 18.08.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 jasne!!!!! bryła korzeniowa tego świerka winna mieć co najmniej 70-80 cm średnicy........... to waga około TONY!!!!!! Specjalnie dla ciebie chyba zważę tego świerka razem z bryłą Brawo!!!!! amator ogrodnik sobie w try miga poradzi!!!!!! szpadelkiem sobie poradzi... a w razie trudnosci pomoże mu zaprzyjaźniny wieśniak z traktorem ZETOR!!! BRAWO!!!!! Nie bój nic, będzie dwóch amatorów ogrodników, którzy włożą w to przesadzanie oprócz siły trochę serca i na pewno się uda. A ty chyba przechodsisz jakieś trudne dni, co Bodex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts