Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODCINANIE Drzwi -wylewki

wprus

Recommended Posts

W związku z wylewkami i zwiekszaniem grubości styropianu (poczatkowo było założenie 4 cm. teraz chcemy 8cm) pojawił sie problem z z futrynami i z drzwiami.

Mamy juz kupione drzwi, laminowane. na gwarancji jest napisane ze mozna podciąć max do 5 cm, niestety to jest o jakies 2 cm za malo, bo zeby móc wsadzic 8 cm styropianu trzeba podciąc drzwi o 7 cm.

czy ktos podcinał tego typu drzwi o taką ilośc cm i czy sie nie uszkodziły?

jest oczywiscie jeszcze wyjście wywalania futryn z tynku, ale to jeszcze wiecej roboty.

Uszkodzenia nie będzie. Będzie tylko efekt taki że wytniesz na dole całość ramy która wzmacnia konstrukcję drzwi. Efektem tego może być uszkodzenie takich drzwi po jakimś czasie.

Oczywiście zapomnij również o jakiejkolwiek gwaracji.

Najlepszym rozwiązaniem było byłoby wykonanie odpowiednich dzrwi na zamówienie. Lub wlejenie od spodu listwy wzmacniającej konstrukcję ramy

Drzwi nie podcinałem, ale sprawdź czy zwiększając grubość wylewki będziesz miał tylko ten jeden problem.Sprawdź jaka bedzie odległość do parapetów, powinno być min 80 cm aby zmieścić standardowe grzejniki i szafki kuchenne, sprawdź jaka wyjdzie ci wysokość stopni na górę i na dół. sprawdź jakie masz drzwi tarasowe (jeśli masz już zamówione bądź założone). Też zwiększyłem grubość wylewki i mam mieszane odczucia czy była to dobra decyzja. Takie rzeczy najlepiej robić na etapie projektu.

Krzy

no dobrze - dosc gadania teoretycznie ze dobrze by bylo i tak dalej

Mozesz to zrobic tylko po obcieciu tych 7 cm odzyskaj czesc ramiaka poziomego i wklej go z powrotem

Nie jest on w zaden inny sposob mocowany - trzyma go klej ktorym plat drzwi jest sciskany

a swoja droga widzialem na szkoleniu w Porcie jak takie drzwi sie robi i dziwia mnie ich ceny - proste jak konstrukcja cepa alibo i jeszcze prostrze

Z Twojego postu wynika, że jesteś jeszcze przed wylewkami.

Może okazać się w praktyce, że wylewki będą grubsze. Lub też nierówno wylane i zajdzie potrzeba stosowania wylewki samopoziomującej i wtedy musisz "zdjąć" z drzwi kolejne centymetry.

Rezultat każdy wchodzący do pokoi będzie to robił z pokłonem.

Ponadto efekt estetyczny takich niskich drzwi jest niespecjalny.

O problemach wynikających ze skrócenia (a właściwie likwidacji) ramiaka dolnego nie będę się wypowiadał. Nie jestem fachowcem ale "czuję nosem" problemy...