Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na podłodze

dominister

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem na etapie przygotowań do położenia styropianu na podłodze. Na chwilę obeceną mam na chudziaku rury od wody i c.o. (nie wiem czy dobrze czy zle). Pytanie w sytuacji obcenej położyć folię czarną budowlaną na rurki? Czy pomiędzy rurki? Kiedy dawać dylatację?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Witam serdecznie,

jestem na etapie przygotowań do położenia styropianu na podłodze. Na chwilę obeceną mam na chudziaku rury od wody i c.o. (nie wiem czy dobrze czy zle). Pytanie w sytuacji obcenej położyć folię czarną budowlaną na rurki? Czy pomiędzy rurki? Kiedy dawać dylatację?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Instalacja CO czy CWU nie powinna być położona bezpośrednio na chudziaku ale w środku izolacji lub w jej górnej warstwie. W sposób u ciebie zawsze będziesz miał straty na przesyle, i raczej większe niż mniejsze. Jakby dało radę, ja bym to zmienił.

Instalacja CO czy CWU nie powinna być położona bezpośrednio na chudziaku ale w środku izolacji lub w jej górnej warstwie. W sposób u ciebie zawsze będziesz miał straty na przesyle, i raczej większe niż mniejsze. Jakby dało radę, ja bym to zmienił.

Jeżeli rury mają być na styropianie to mają być przymocowane do niego jakimiś kotwami jak do chudziaka czy wystarczy samo ułożenie?

• 3 weeks później...
Ja mam płytę i pod nią izolację przeciwilgociową, styropian kładłem na goły beton. Rurki zasypywałem perlitem, wychodzi taniej niż pianka i nie gorzej - taka sama lambda. Minusem jest to że pyli przy wysypywaniu, lepiej mieć maskę. Zresztą bede miał dwa worki do sprzedania bo za dużo kupiłem.