dominister 23.10.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam serdecznie, jestem na etapie przygotowań do położenia styropianu na podłodze. Na chwilę obeceną mam na chudziaku rury od wody i c.o. (nie wiem czy dobrze czy zle). Pytanie w sytuacji obcenej położyć folię czarną budowlaną na rurki? Czy pomiędzy rurki? Kiedy dawać dylatację? Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 23.10.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Folie na rurki. Dylatacje mozesz po rozlozeniu folii przykleić albo zszywkami przymocowac do scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Rury są z PEX / PPE czy z miedzi?Oddylatować i ocieplić rurki systemowymi otulinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 23.10.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam serdecznie, jestem na etapie przygotowań do położenia styropianu na podłodze. Na chwilę obeceną mam na chudziaku rury od wody i c.o. (nie wiem czy dobrze czy zle). Pytanie w sytuacji obcenej położyć folię czarną budowlaną na rurki? Czy pomiędzy rurki? Kiedy dawać dylatację? Będę wdzięczny za odpowiedź.Instalacja CO czy CWU nie powinna być położona bezpośrednio na chudziaku ale w środku izolacji lub w jej górnej warstwie. W sposób u ciebie zawsze będziesz miał straty na przesyle, i raczej większe niż mniejsze. Jakby dało radę, ja bym to zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominister 23.10.2016 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Rury są z PEX / PPE czy z miedzi? Oddylatować i ocieplić rurki systemowymi otulinami. Rurki mam z PPE w otulinie czerwonej. Czy po zakryciu rurek folią czarną i ułożeniu styropianu miejsce pomiędzy rurami a styropianem wypełnić pianą albo czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominister 23.10.2016 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Instalacja CO czy CWU nie powinna być położona bezpośrednio na chudziaku ale w środku izolacji lub w jej górnej warstwie. W sposób u ciebie zawsze będziesz miał straty na przesyle, i raczej większe niż mniejsze. Jakby dało radę, ja bym to zmienił. Jeżeli rury mają być na styropianie to mają być przymocowane do niego jakimiś kotwami jak do chudziaka czy wystarczy samo ułożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Rury schowaj w grubości styropianu, daj podkładki styropianowe pod spodem ocieplenia rurIle masz cm tego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominister 23.10.2016 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Rury schowaj w grubości styropianu, daj podkładki styropianowe pod spodem ocieplenia rur Ile masz cm tego styropianu? 15 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 23.10.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Powinieneś najpierw położyć folię, potem 10cm styropianu, na tym wszystkie rurki. Pomiędzy rurami ułożyć pozostałe 5cm styropianu. Na to folia i podlogowka (jeżeli występuje). Dzięki temu izolacja z folii będzie bez dziur, a straty na przesyle wody będą minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 jw. , 10cm pod spodem, wokół rur uzupełnij styropianem i przykryj całość folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 23.10.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 A nie lepiej folia, 5cm styropianu i tam np rury od wody nastepnie kolejne 5cm styropianu i kolejne rury od ogrzewania i na to ostatnie 5 cm styropianu i na to folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 12.11.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Folie na rurki. Dylatacje mozesz po rozlozeniu folii przykleić albo zszywkami przymocowac do scian zadnymi zszywkami......czy gwozdziami do scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 12.11.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 A jak będę kładł styropian na płycie fundamentowej to też muszę dać folię na płyte/beton?Pod płytą mam folie i styrodurJa mam 12 cm na płycie, lepiej 3 x 4 cm czy 4 cm i 8cm? (4cm mają korytka z elektryki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 12.11.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Trzy warstwy w podłodze to przesada, żadnych z tego plusów nie będzie. Jak masz peszle 4cm to daj styro 4cm na pierwsza warstwe - i tak bedzie różna bo nigdy chudziak nie jest równy. Plyta może być troche równiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 13.11.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 ok, czyli 4cm pierwsza warstawa (zakrycie peszli z elektryki), na to rury wod kan i 8 cm.A coz folią? Rozumiem, że jak jest płyta i pod płytą folia i styrodur to zbędna jest folia pod styropianem?Co polecacia na zasypanie wokół peszl/rur - granulat styropianowy, perlit, keramzyt??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.11.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ja mam płytę i pod nią izolację przeciwilgociową, styropian kładłem na goły beton. Rurki zasypywałem perlitem, wychodzi taniej niż pianka i nie gorzej - taka sama lambda. Minusem jest to że pyli przy wysypywaniu, lepiej mieć maskę. Zresztą bede miał dwa worki do sprzedania bo za dużo kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts