Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wita wszystkich.

Mam w domu na parterze ogrzewanie podłogowe tylko sterowane przez taki rozdzielacz: DSCN1435.jpg

Chciałbym dokładniej sterować jedną tylko strefą ( salon ) , reszta to małe pomieszczenia i mogą być sterowane jak dotychczas .

Moje pytanie jest takie czy mogę zastosować regulator pokojowy plus sam siłownik i czy musi to przechodzić przez listwę centralną .

Dodam że regulator byłby po drugiej stronie ściany i nie było by problemu z podłączeniem przewodów .

Ogrzewanie jest zasilane z ciepłowni miejskiej przez mój węzeł. Piętro jest ogrzewane za pomocą kaloryferów.

Proszę o jakieś konkret przykłady jak najtańszych rozwiązań .

https://forum.murator.pl/topic/216971-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-sterowanie-pojedyncz%C4%85-stref%C4%85/

Zakładając, że Twoja listwa ma możliwość założenia siłowników, to kupujesz siłownik np. Salus T30NC i regulator na ścianę np. ERT20. Całość łączysz kabelkami i masz sterowanie dla jednego pokoju.

Możesz zastosować jeden termostat i siłownik podpiąć bezpośrednio do niego.

Nasze termostaty mają możliwość bezpośredniego podpięcia nawet do 10 siłowników KAN w wersji 1W.

Natomiast listwa sterująca z modułem pompowym da ci dodatkową możliwość zatrzymania pompy obiegowej układu mieszającego gdy siłowniki będą zamknięte - poza ciepłem oszczędzasz dodatkowo prąd. Oczywiście termostat musiałby być zainstalowany w pomieszczeniu które jest ogólnie mówiąc najchłodniejsze, a w Twoim przypadku może to być tenże salon.