korkodylbicki 23.10.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam, co prawda był już taki temat na forum: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208223-Nawiewniki-i-rolety-zewn%C4%99trzne&highlight=rolety+nawiewniki ale nie odpowiada on na pytanie, które chcę zadać. Mam okna z nawiewnikami AERECO (jak na poniższym zdjęciu) Jaki będzie wpływ demontażu zewnętrznej części nawiewnika i zamontowania rolet ? Czy w takim układzie nawiewnik straci całkowicie swoją higrosterowalność i otwarty podawał będzie równy strumień powietrza ? Jeżeli tak, to czy wpłynie to tylko na wzrost rachunków za ogrzewanie (większy napływ zimnego powietrza), czy też w jakiś niekorzystny sposób może zaburzyć poziomy wilgoci przewidziane przez firmę montującą układ wentylacyjny ? W mieszkaniu instalacje wentylacji mechanicznej oparte są o nasady dachowe niskociśnieniowe VBP AERECO, w mieszkaniach znajdują się dwa rodzaje otworów - nawiewne, zakończone kratkami higrosterowanymi, oraz wywiewne w kuchni zakończone klapą zwrotną (miejsce podłączenia okapu). Instrukcja mieszkania wskazuje, że: poprawne działanie wentylacji uzależnione jest od dostarczenia odpowiedniej ilości powietrza przez nawiewniki okienne Stąd moje pytanie, jaki wpływ na tę okoliczność będzie miał montaż rolet/usunięcie zewnętrznych części nawiewników. A może da się te zewnętrzne części czymś zastąpić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 26.10.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 musisz estetyke ocenić. tam moze byc tez jakis filtr. Zdjecie tych zaslepek nie powoduje ze przestsanie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.p 27.10.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Moim zdaniem powinieneś o to dokładnie wypytać fachowca który zajmuje się wywietrznikami, ja bym na twoim miejscu wypytała jakąś firme która zajmuje się zakładaniem takich wywietrzników – oni na pewno ci powiedzą czy w środku jest jakiś filtr itd. Ja akurat nie demontowałam wywietrzników tylko je zakładałam wtedy korzystałam z nawietrzników firmy http://www.brookvent.pl/nawiewniki-okienne/ myśle że jeśli zadzwonisz do nich i zapytasz o szczegóły to odpowiedzą na wszystkie twoje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 27.10.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 monika.p a ile Ci płącą za takie wpisy reklamowe? standardowo 0,60PLN za wpis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korkodylbicki 01.11.2016 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 musisz estetyke ocenić. tam moze byc tez jakis filtr. Zdjecie tych zaslepek nie powoduje ze przestsanie działać Dla jasności jeszcze napiszę, że to co widać na zdjęciu to część nawiewnika od wewnątrz - nie zamierzam jej zdejmować. Zdjęta miałaby zostać część zewnętrzna nawiewnika (wygląda podobnie, tyle że kolor jest inny). Oczywiście zgadzam się z tym, że zdjęcie nawiewnika nie spowoduje, że powietrze przestanie napływać. Chodzi mi o coś innego. O ile wewnętrzna częśc to tylko otwierane klapki z dwoma pozycjami ustawień - otwarte/zamknięte, to w zewnętrznej części (czyli tej, która miałaby zostać zdemontowana) klapka regulująca opiera się o takie jakby gumeczki. Stąd moje pytanie - czy te gumeczki kierują jakoś przepływem powietrza, w związku z tym skoro zdejmę zewnętrzne nawiewniki, to znacząco zaburzy to założoną cyrkulację powietrza ? (bo usunę w ten sposób np. higrosterowalność nawiewników (gumeczki) i zostanie mechaniczna regulacja od wewnątrz - otwarte/zamknięte) ? O estetykę się nie martwię, bo dziura w oknie po demontażu zewnętrznej części nawiewników, będzie niewidoczna pod pancerzem rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korkodylbicki 01.11.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Moim zdaniem powinieneś o to dokładnie wypytać fachowca który zajmuje się wywietrznikami, ja bym na twoim miejscu wypytała jakąś firme która zajmuje się zakładaniem takich wywietrzników – oni na pewno ci powiedzą czy w środku jest jakiś filtr itd. Ja akurat nie demontowałam wywietrzników tylko je zakładałam wtedy korzystałam z nawietrzników firmy http://www.brookvent.pl/nawiewniki-okienne/ myśle że jeśli zadzwonisz do nich i zapytasz o szczegóły to odpowiedzą na wszystkie twoje pytania Ja nawiewniki mam już na stanie, także jak już gdzieś miałbym dzwonić to pewno do AERECO, albo do firmy, która montowała te nawietrzaki. Zresztą pewno tak zrobię jeśli nie uda mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bawija 23.11.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Dla jasności jeszcze napiszę, że to co widać na zdjęciu to część nawiewnika od wewnątrz - nie zamierzam jej zdejmować. Zdjęta miałaby zostać część zewnętrzna nawiewnika (wygląda podobnie, tyle że kolor jest inny). Oczywiście zgadzam się z tym, że zdjęcie nawiewnika nie spowoduje, że powietrze przestanie napływać. Chodzi mi o coś innego. O ile wewnętrzna częśc to tylko otwierane klapki z dwoma pozycjami ustawień - otwarte/zamknięte, to w zewnętrznej części (czyli tej, która miałaby zostać zdemontowana) klapka regulująca opiera się o takie jakby gumeczki. Stąd moje pytanie - czy te gumeczki kierują jakoś przepływem powietrza, w związku z tym skoro zdejmę zewnętrzne nawiewniki, to znacząco zaburzy to założoną cyrkulację powietrza ? (bo usunę w ten sposób np. higrosterowalność nawiewników (gumeczki) i zostanie mechaniczna regulacja od wewnątrz - otwarte/zamknięte) ? O estetykę się nie martwię, bo dziura w oknie po demontażu zewnętrznej części nawiewników, będzie niewidoczna pod pancerzem rolety. Jeśli zewnętrzna część nawiewnika przeszkadza w zamykaniu rolet to znaczy, że został żle dobrany rodzaj nawiewnika.... do rolet stosuje się inne nawiewniki. Miałam ten sam problem, nie można było zmykać rolet bo wystawała zewnętrzna część nawiewnika. Zgłosiłam to firmie w której kupiłam okna i nawiewnik i szybko wymienili na inny i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts