Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pompy obiegowej na bardziej energooszczedną?

pgrad

Recommended Posts

Zacznę od tego, że chce zbić rachunki za prąd. Nie są może wysokie ale jest duże pole manewru.

Posiadam w domu pompę ciepła IVT 11kw.

Zamontowałem już sterownik który powoduje, że pompa pracuje głównie w 2 taryfie i blokuje używanie grzałek.

Zastanawiam się jeszcze nad dwoma rozwiązaniami:

Ma zainstalowaną pompę obiegową WILO Star RS25/6-3 C. Ta pompa chodzi cały czas na 3 biegu i wg instrukcji dla instalatora tak ma być, ciśnienia w gz się zgadzają z tymi w instrukcji więc nie mogę przełączyć jej na 2 bieg.

Pompa pobiera 93W non stop, nie wyłącza się gdy PC nie pracuje itd. Wg mnie to jest bez sensu i PC powinna ją wyłączać gdy ma sygnał z czujnika temp. pokojowej i różnica jest duża, no ale nie robi tego.

Dlatego pomyślałem, że może warto by było wymienić tą pompę na taką nowszej generacji.

Są pompy obiegowe renomowanych firm które kosztują w granicach 480zł (lfp, grundfos) i które nie zużywają więcej niż 40W.

Zakładając średnią cenę 1kWh na poziomie 42gr (taryfa G12)

Zgodnie z tym (0,093kW-0,035kW)*24h*30d*12m=0,058kW*8640h=501kwh

501kwh*42gr~ oszczędności 210zł rocznie.

Druga sprawa, to taka że pompa ma możliwość zablokowania produkcji CWU, no i jestem ciekawy czy warto tym sterować i wyłączać produkcję CWU w godzinach jak mi jest niepotrzebna (np. 9:00-15:00 22:00-5:00)

Bo skoro mnie nie ma w domu i CWU jest nie używana to pompa i tak pewnie się nawet raz nie załączy żeby pogrzać...

Co o tym myślicie? Warto się w to bawić?

Edytowane przez pgrad

Myślę, że gra warta świeczki, w domu mojej mamy wymieniałem ostatnio starą pompę CO Buderusa, która ciągnęła 90W. Kupiłem taką http://dobo.pl/product-pol-1394-POMPA-DO-CO-WEBERMAN-GPA-II-25-40-180-4M-FERRO-0601W.html jej zużycie jest naprawdę zadowalające i dokładnie takie jak podaje producent (max 22W), na ustawieniu "auto" bierze 8W, więc różnica kolosalna.

Zacznę od tego, że chce zbić rachunki za prąd. Nie są może wysokie ale jest duże pole manewru.

Posiadam w domu pompę ciepła IVT 11kw.

Zamontowałem już sterownik który powoduje, że pompa pracuje głównie w 2 taryfie i blokuje używanie grzałek.

Zastanawiam się jeszcze nad dwoma rozwiązaniami:

Ma zainstalowaną pompę obiegową WILO Star RS25/6-3 C. Ta pompa chodzi cały czas na 3 biegu i wg instrukcji dla instalatora tak ma być, ciśnienia w gz się zgadzają z tymi w instrukcji więc nie mogę przełączyć jej na 2 bieg.

Pompa pobiera 93W non stop, nie wyłącza się gdy PC nie pracuje itd. Wg mnie to jest bez sensu i PC powinna ją wyłączać gdy ma sygnał z czujnika temp. pokojowej i różnica jest duża, no ale nie robi tego.

Dlatego pomyślałem, że może warto by było wymienić tą pompę na taką nowszej generacji.

Są pompy obiegowe renomowanych firm które kosztują w granicach 480zł (lfp, grundfos) i które nie zużywają więcej niż 40W.

Zakładając średnią cenę 1kWh na poziomie 42gr (taryfa G12)

Zgodnie z tym (0,093kW-0,035kW)*24h*30d*12m=0,058kW*8640h=501kwh

501kwh*42gr~ oszczędności 210zł rocznie.

Druga sprawa, to taka że pompa ma możliwość zablokowania produkcji CWU, no i jestem ciekawy czy warto tym sterować i wyłączać produkcję CWU w godzinach jak mi jest niepotrzebna (np. 9:00-15:00 22:00-5:00)

Bo skoro mnie nie ma w domu i CWU jest nie używana to pompa i tak pewnie się nawet raz nie załączy żeby pogrzać...

Co o tym myślicie? Warto się w to bawić?

Masz w pompie ciepła standardowo mocowaną pompę ? Czy tak jak w większości gazowych kotłów CO pompa to jakiś wynalazek (chodzi o przyłącza) i pompy ze standardowymi śrubunkami nie da się tam zamontować.

Po łatwości napisz do producenta jaki model energooszczędny w zamian. Opłaci się bardzo, Ja w zwykłej instalacji bez PC 2 sezony temu wymieniłem stara biorącą ok 60W na nową, która pracuje jak należy już na 1. biegu, biorąc 5-7W w zależności od temperatury wody z bufora idacej przez zawór termostatyczny.

• 3 years później...

witam.

chciałbym wymienić starszą pompkę na bardziej energooszczędną , obecnie w mojej instalacji są takie 3 ,czyli od grzejników ,od podłogówki i od bojlera ,mam zamiar pomału je wymieniać, tylko nie wiem jakie mam zakupić , czy będą pasowały do instalacji,aby nic nie przerabiać a zachować dotychczasowe parametry .obecnie mam takie jak w załączniku.

Screenshot_2020-04-19 Pompa obiegowa Weberman.jpg