Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Która oczyszczalnia przydomowa?

Colllumb

Recommended Posts

Powiedzcie proszę ktora POś bedzie lepsza?

Zbiornik 2000l 2 komorowy z filtrem puzzolana czy 2000l 3 komorowy bez filtra?

W gre wchodzą tylko oczyszczalnie drenażowe, nie biologiczne.

Konkretnie zastanawiam sie pomiedzy [ATTACH=CONFIG]370871[/ATTACH] a [ATTACH=CONFIG]370872[/ATTACH]

W krótkim skrócie to wolałbym 2-komorowy ale z filtrem bez puzzolany tylko

z wkładem z tworzywa, które łatwo można płukać. Osadnik gnilny 3-komorowy

to stosuję od 4-5m3 i też ma filtr. Przyznam się też, że nie montuję

oczyszczalni, które wskazałeś. To już jednak inna historia. Na koniec dodam,

że pewnie różnica w cenie jest ale zysk i tak większy przy zmianie z 2m3

na 3m3

Ta 3 komorowa wychodzi taniej. Radzisz wziąć 3m3 zamiast 2m3 dla 3 osobowej, moze kieedys 4 osobowej rodziny?? Jakiej firmy oczyszczalnie polecasz zamiast tych z przykładu?? Tylko zwykłe drenazowe.

W sumie to nie będzie tak łatwo, bo nie jestem zwolennikiem szerzenia tu reklamy, ale raczej konstruktywnej krytyki.

Zanim Ci jednak jakiś wyrób podpowiem, to jeszcze trochę informacji przydałoby się dowiedzieć:

- na jakiej głębokości masz wyprowadzoną rurę kanalizacyjną z budynku?

- jakiej jest średnicy ?

- jak daleko odsuniesz osadnika od budynku lub jak głęboko ma być zamontowany ?

- jaki masz grunt i jaki poziom wód gruntowych ( np. opadach ) ?

P.S. Widzę, że szukasz kolejnych osadników - no i dobrze - wiedzy nigdy nie jest za wiele :)

- rura jeszcze nie wyprowadzona. Na jakiej najlepiej wyprowadzic?

- srednica tez jeszcze do uzgodnienia. Jaką zrobic 110 czy 160?

- zbiornik od budynku okolo 10m chyba ze to za duzo to napisz ile dac

- głębokosc zbiornika nie mam pojęcia

- grunt: 30-40cm ziemia reszta zółty i biało-szary piasek

- wody gruntowe nie wiem. Chyba nisko bo nigdy na tej działce kałuzy nie widziałem ani grząsko tez nie było. Te wody to moze tam gdzie zbiornik bedzie moga byc wyzej ale na 1m napewno ich niema po deszczach

Jeżeli nadal stoisz przed wyborem to radzę wybrać tą pierwszą opcję z puzzolaną - tylko uważaj żeby sprzedawca dał ci prawdziwą puzzolanę (np. z Francji) a nie słabej jakości keramzyt.

Na twoim miejscu pomyślałbym także nad większą pojemnością np. 2,5 m3

No i nie zapomnij o stosowaniu bakterii do oczyszczalni ścieków żeby ten twój drenaż się*szybko nie zapchał.

- rura jeszcze nie wyprowadzona. Na jakiej najlepiej wyprowadzic?

- srednica tez jeszcze do uzgodnienia. Jaką zrobic 110 czy 160?

- zbiornik od budynku okolo 10m chyba ze to za duzo to napisz ile dac

- głębokosc zbiornika nie mam pojęcia

- grunt: 30-40cm ziemia reszta zółty i biało-szary piasek

- wody gruntowe nie wiem. Chyba nisko bo nigdy na tej działce kałuzy nie widziałem ani grząsko tez nie było. Te wody to moze tam gdzie zbiornik bedzie moga byc wyzej ale na 1m napewno ich niema po deszczach

Czyli ogólnie warunki dobre. Osadniki możesz wybierać do woli. Zacznijmy od końca, nie polecam zbiorników pionowych, bo poziome są wygodniejsze do serwisu i do montażu. W tej kwestii wygrywają osadniki z dwoma włazami i dwukomorowe. Możesz sobie poszukać osadników Sotralentz-a, albo Wobet-Hydretu ( w miarę jest u nich 3m3, bo jest to w praktyce 3,3m3 - niestety jest drogi). Ten z Frukko też mógłby być ale ze 3m3 - o ile Ci jeden właz nie przeszkadza. Podsumowując to wyjdź rurą kanalizacyjną PCV160 na 0,5-0,6m pod gruntem i powinno być dobrze.

WojtekINST dzieki za podpowiedzi. Najbardziej cenowo pasuje mi frukko. Powiedz mi tylko dlaczego polecasz 3m3 a nie mniej? Jaki zysk będzie z tego ze wydam 600zl więcej?

No to w sumie proste, bo za 600 zł masz o 50% większy zbiornik niż 2m3, czyli w teorii okresowe opróżnianie, też przeprowadzasz o 50% rzadziej. W praktyce nie uznałbym tego za aż takie super realne przeliczenie i powiedziałbym, że okres pomiędzy kolejnymi wizytami wozu asenizacyjnego będzie o 1/3 dłuży. Dla mnie to duża różnica i warta tej kwoty.

Proszę rzuć okiem na zbiornik frukko od srodka. Otwór ma 80cm srednicy. Widac tam filtr. Jak oceniasz budowę tego zbiornika? [ATTACH=CONFIG]371438[/ATTACH]

Podstawa włazu o średnicy 0,8m to już coś, ale i tak dwa włazy są lepsze - wiem marudzę. Wracając jednak do tematu to w kwestii filtra mam pewne obawy, a nawet i krytykę, którą może da się wyjaśnić. Po pierwsze ten nawiercany korek na rurze z filtra, może utrudniać wyjmowanie wkładu do czyszczenia. Nie twierdzę, że to uniemożliwia, ale za każdym razem, będzie o niego szorował albo to utrudniał. Druga kwestia to nie widzę jak można wyjmować wkład filtra. Może to tylko wina zdjęcia ale brak jakiegoś uchwytu, czy sznurka, za który można by go wyciągnąć. Ostatnia kwestia, to wymiary tego wkładu filtracyjnego - zwłaszcza jego wysokość. Sądzę, że się to przyda dowiedzieć, aby nie wyszło na to, że jest go tam mało.

Producent opisuje to tak ze filtra nie trzeba wyjmowac do czyszczenia tylko plukac woda od góry. Wiec wydaje mi sie ze filtr jest niewyciagalny. Nalisze do producenta o wymiar filtra i czy mozna go wyjac.

Mozesz polecic jakas kompletną oczyszczalnie drenazowa 3m3 do 3100zl? W tej cenie ma byc wszystko nadbudowy rury filtr itp. Tyle tez kosztuje to Frukko.

Producent opisuje to tak ze filtra nie trzeba wyjmowac do czyszczenia tylko plukac woda od góry. Wiec wydaje mi sie ze filtr jest niewyciagalny. Nalisze do producenta o wymiar filtra i czy mozna go wyjac.

Mozesz polecic jakas kompletną oczyszczalnie drenazowa 3m3 do 3100zl? W tej cenie ma byc wszystko nadbudowy rury filtr itp. Tyle tez kosztuje to Frukko.

No trzeba przyznać, że cena jest dobra ale dla mnie cena to też nie wszystko. Niestety nie polecę Ci oczyszczalni drenażowej, bo jestem zwolennikiem biologicznych, które kosztują znacznie więcej. Jeśli jednak pomimo moich tłumaczeń, jakiś mój klient będzie się upierał przy osadniku, to te które bym mu oferował i dawał gwarancję kosztowałyby o 50% więcej. Większa cena, ale też za nią dostaje się znacznie więcej. Jednak nie mijajmy się z tematem, osadnik ważna sprawa, ale pamiętaj też, że za nim jest drenaż. Widzę, że za tą cenę mają 60m rur drenażowych, więc kasy nie żałuj i kup około 20 ton żwiru płukanego 16-32 do kompletu. Na tym nie ma co oszczędzać !!

P.S. - z tym brakiem potrzeby wyciągania wkładu filtra do czyszczenia to raczej teoria, więc jeśli się zapcha w dolnej części to poćwiczysz praktykę - dla mnie takie tłumaczenie producenta to lekka - ściema :)

Producent frukko napisal tylko tyle ze filtr mozna zdemontowac. Niedtety nie podal wymiarow.

Czyli odpisali Ci to co chciałeś usłyszeć, ale nadal w to wątpię czy faktycznie

tak jest. Aby dobrze oczyścić wkład filtra, trzeba go wyjąć i płukać wodą pod

ciśnieniem. Ty dostałeś odpowiedź, że można zdemontować filtr - w teorii

może to oznaczać - wyjąć go wraz z obudową ?

Powinno być napisane, że można wyjąć sam wkład filtra do czyszczenia.

Czepiam się wiec dalej i poproś ich o instrukcję montażu i serwisu, aby było

to tam napisane czytelnie, jak to zrobić.