mayek 23.10.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam, zabieram się za izolację poddasza nieużytkowego. Dach mam dwuspadowy zrobiony z wiązarów.Zamierzam zastosować izolację z granulatu wełny lub celulozy a poniżej dać folię paroszczelną.Mam w związku z tym pytania: -co z wentylacją poddasza? Mam szczelinę w kalenicy i szparę przy rynnie, lecz ta szpara zostanie raczej zasypana izolacją. Starczy szczelina w kalenicy czy robić dodatkowe otwory np w szczytach?-szczyty mam drewniane (po dodatkowym wiązarze nad ścianami) i planuję je obić płytą MFP i obłożyć styropianem jak resztę elewacji. Czy muszę coś jeszcze tam zastosować czy sama płyta wystarczy? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Czym masz wykonane krycie wstępne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 23.11.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Witam Nie zakładając nowego tematu podepnę się z pytaniem, o wentylację poddasza nieużytkowego ale w dachu kopertowym.Na forum panuje lekka rozbieżność w tej kwestii. Sytuacja:Dach kopertowy, kryty folią wysoko paroprzepuszczalną oraz dachówką ceramiczną. Brak deskowania. W dachu zamontowano wróblówkę, natomiast czy kalenica jest otwarta - nie wiem. Ocieplenie strychy będzie na podłodze. Folia paroizolacyjna i na to 2x20 cm wełny. Izolacja połączona nad murłatą z izolacją ściany.Tu też mam zagwozdkę, czy dawać jakąś folię na wełnę? Czytałem o foliach wiatroizolacyjnych, ale czy taka folia może leżeć bezpośrednio na wełnie? Nie zablokuje ona odpływu wilgoci z wełny? Czy też na wełnie położyć znowu folię wysoko paroprzepuszczalną jak na dachu, no ale to koszty i czy jest sens takiego działania. No i kolejna sprawa czy ta folia może leżeć na wełnie czy też musi tworzyć pomiędzy nimi pustkę.Nie planuję podłogi na strychu. Przez strych idą w kominie 2 kanały wentylacyjne nieużytkowane (zmiana sposobu ogrzewania) mógłbym ew. podpiąć wentylację strychu w te przewody. Proszę o sugestie. Z góry dziękuję. Edytowane 23 Listopada 2016 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 W Twoim przypadku żadna wentylacja ani żadna dodatkowa folia nie jest potrzebna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 27.11.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedź. Biorę się za ta folie i... pojawia się kolejny dylemat. 40 cm wełny położę na stropie (pod nia folia) i wyjadę na murłatę. Murłata może być z 2 stron przykryta folia paroszczelną. Nie będzie gnić? generalnie murłata od zewnątrz przykryta styropianem, od góry i od środka planuje wełnę. Tylko, że pod wełnę daję folię paroszczelną, i pasuje dać ja też na murłacie, tak żeby połączyć wełnę ze styro na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.11.2016 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Pod murłatą jest hydroizolacja więc folia paroizolacyjna dochodzi tylko do tej hydroizolacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 28.11.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Pod murłatą jest hydroizolacja więc folia paroizolacyjna dochodzi tylko do tej hydroizolacji. Pozdrawiam. No tak to wygląda w teorii. W praktyce ta hydroizolacja jest pofałdowana i rozłożona nierównomiernie. Na pewno pojawią się tam przerwy w ciągłości izolacji paroszczelnej, mam nadzieję, że nie nastąpi tam zwiększona emisja wilgoci. A i przy okazji znalazłem, a raczej raczyłem zauważyć kolejna niedoróbkę budowlańców. O ile pod murłata dali izolację, to pod słupami już im się nie chciało. Słupy 16x16 więc mam nadzieję, że długo pożyją. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.11.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Folię paroizolacyjną wywiń na bok murłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 30.11.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Tak też zamierzam zrobić. Od zewnątrz murłatę uszczelniłem styropianem, bo było ok 5-6 cm luzu pomiędzy ociepleniem ściany a murłatą, teraz jest szczelnie. Folię rozłożę na stropie i na rurach wentylacji mechanicznej (nie ma szans wcisnąć jej pod instalację wentylacji), wywinę na murłatę z boku, góra murłaty przykryta tylko wełną 20 cm, strop 40 cm z przesunięciem. Najgorsze momenty ocieplenia to narożniki w dachu kopertowym, kompletny brak dojścia od środka. Wtrysk pianki przez szczelinki i tyle. Zobaczymy na termowizji kiedyś, jak to wygląda w praktyce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts