Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przygotowuję się do remontu łazienki i mam pewien problem. Przez całą łazienkę przechodzi rura doprowadzająca gaz do pieca CO. Zmiana jej biegu jest raczej wykluczona. Rura idealnie nadaje się do zabudowania płytą gipsowo-kartonową. I tu moje pytanie. Czy mozna zabudowywać rury tego typu?(czy jest to zgodne z przepisami).

Druga sprawa dotyczy wspomnianego wcześnie pieca. Czy mozna zabudować płytą g-k rurę odprowadzającą spaliny z pieca?

dzięki

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/21701-pytanie-do-znawc%C3%B3w-quotprawa-budowlanegoquot-p%C5%82yty-g-k/

Jeśli chodzi o rury gazowe to przepis mówi tak:

"Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione."

Według mego instalatora oznacza to m.in., że mogę obudować rurę gazową płytami g-k, ale powinienem zrobić w nich trochę dziurek.

Z przewodem spalinowym nie ma chyba problemu od strony przepisów - w końcu kominki też mają przewody spalinowe i te się obudowuje, może być natomiast kwestia techniczna odprowadzania ciepła - w obudowie zrobiłbym kratkę gdzieś u dołu na wlot i i góry na wylot powietrza. Ale to tylko takie moje laickie kombinowanie, może ktoś na Forum naprawdę zna się na rzeczy?