Konik 10.08.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Mam komin z cegły (nowy, cały) o odpowiednim przekroju do kominka z wkładem. Problem polega na tym, że chciałbym kominek wsunąć ile się da POD komin, a nie dostawiać go OBOK komina, żeby nie sterczał na salon. Czy jest na to jakiś sposób, gdy komin już stoi (na fundamencie)? Rzecz wynikła wskutek zmiany zamiarów. Czy macie jakieś takie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 10.08.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Miałem ten sam problem.Po konsultacji Z kierownikiem budowy i kominkarzem, zdecydowałem wpuścić wkład kominkowy wewnątrz komina.Rozkuto po skosach komin tak aby pozostawić trzy ściany nienaruszone oparte na fundamencie.Wnęka pozwoliła na cofniecie wkładu wewnątrz komina ok 30 cm. Przestrzeń uzyskana w ten sposób, niby pozornie mała , a zrobiła robotę.Wkład wystaje teraz ze ściany ok. 17 cm (pryzmatyczny).Efekt końcowy powalający.Zyskujesz na przestrzeni pokoju i do tego jak to wygląda....Znajomi którzy maja kominki, dziwia sie że tak można było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konik 12.08.2004 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Właśnie o to chodzi!Ale rozumiem, że Twój komin musiał być dużo szerszy niż wkład. U nas wkład ma szerokość 68 cm, a komin 76 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 12.08.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 17 cm (pryzmatyczny).Efekt końcowy powalający.Zyskujesz na przestrzeni pokoju i do tego jak to wygląda.... Znajomi którzy maja kominki, dziwia sie że tak można było... Czy możesz podzielić się wiedzą w jaki sposob obudowaliście tak "zagłębiony" wkład. Ja zrobiłem dokładnie to co Wy tzn umięściłem wkład pod kominem, aby nie wyłaził zbytnio na pokoj. Tyle że zrobiłem to już na etapie budowy komina, więc obeszło się bez kucia Teraz szukam koncepcji zabudowania tak umieszczonego wkładu. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 12.08.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 moglibyscie dorzucic jakies zdjecia? Mamy ten sam problem: komin, nie maly, juz zajal czesc salonu + wklad kominkowy. Duze straty na powierzchni. Glowimy sie co z tym fantem zrobic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thom35 13.08.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 No jak już komin zrobiony to wiele nie powalczycie. Ja mam mały salon (27 m) więc już na etapie fundamentów było kombinowanie jakby tu uppchnąć wkład najbliżej ściany. Czy koncepcja okaże się słuszna zobaczymy, bo w moim przypadku mogą być problemy z rysami na tynku na sufitu (brak dyletacji miedzi kominem a ścianami).Ale był to świadomy wybor. Wolę rysy na tynku niż kominek na środku pokoju. Tomek fotki bym zamieścił ale brak czasu na zgłębianie tematu jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 13.08.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 No jak już komin zrobiony to wiele nie powalczycie. Ja mam mały salon (27 m) więc już na etapie fundamentów było kombinowanie jakby tu uppchnąć wkład najbliżej ściany. Czy koncepcja okaże się słuszna zobaczymy, bo w moim przypadku mogą być problemy z rysami na tynku na sufitu (brak dyletacji miedzi kominem a ścianami). Ale był to świadomy wybor. Wolę rysy na tynku niż kominek na środku pokoju. Tomek fotki bym zamieścił ale brak czasu na zgłębianie tematu jak to zrobić czyli jednym slowem, mozemy o tym pomysle zapomniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konik 17.08.2004 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Może nie załamujmy się jeszcze?My znależliśmy właśnie płaski wkład - ma głębokość 44 cm, firmy Fondie. Zyskujemy ok. 10 cm w stosunku do Tarnawy. Tylko kto zna wkłady Fondie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konik 18.08.2004 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Przepraszam Was za literówkę - nie Fondie, a Fondis. Szukałam czegoś o nich we wcześniejszych tematach, ale nic nie było konkretnego. Boję się trochę ryzykować nieznany wkład, ale jest naprawdę płaski, całkiem fajnie wygląda. Słyszeliście coś o kasetach kominkowych czy o wkładach Fondis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konik 18.08.2004 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Przepraszam Was za literówkę - nie Fondie, a Fondis. Szukałam czegoś o nich we wcześniejszych tematach, ale nic nie było konkretnego. Boję się trochę ryzykować nieznany wkład, ale jest naprawdę płaski, całkiem fajnie wygląda. Słyszeliście coś o kasetach kominkowych czy o wkładach Fondis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sulek 20.08.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Wkłady Fondis są trwałe i mają super parametry. Siędzę w kominkach od dawna. Co jest bardzo ważne wykonane są ze stali Corten, czyli zakładając dobry monntaż i prawidłową eksplotację (palenie drewnem) trwałość to ok. 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.08.2004 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Tarnava ma głebokość 48cm wiec gdzie ta oszczedność 10 cm? 48 - 44 = 4 nie 10 Kominki(kasety) Fondis są ze stali jednopłaszczowe z automatycznym szybrem , gwarancja ważna tylko z pieczatka potwierdzającą podłączenie autoryzowanego przedstawiciela . Wylot spalin na srodku kasety utrudnia wykonanie płaskiej zbudowy. W przypadku Tarnay wylot spalin przsuniety w tył kaset daje mozliwość wykonania zabudowy- fasady w licu wkładu . Tarnava daje 10 LAT GWARANCJI od dnia zakupu bez konieczności płacenia autoryzowanemu kominkarzowi , oczywiście konieczność zachowania POLSKICH NORM przy wykonywaniu obudowy. Sam pomysł aby wkuwać kominek pod komin jest zły . Co ze skroplinami i czyszczeniem komina ? Co ze statyką komina ? Jak prwidłowo wykonać obieg powitrza wokół wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts